StoryEditor

Film inšpiroval americkú armádu. Chcú vlastného Iron Mana

11.10.2013, 11:13
Špeciálny oblek by mal vojakovi poskytnúť nadľudskú silu, či ochranu voči projektilom.

Už o rok chcú špeciálne jednotky americkej armády trénovať s prototypom pokročilého obleku, ktorý výrazne ovplyvní dianie na bojovom poli. Jeho vlastnosti sa často porovnávajú so známou filmovou postavou. „Budete ako Iron Manm,“ povedal profesor Gareth McKinley, ktorý pracuje na projekte pre server US News. 

Americká armáda chce pre svoje špeciálne jednotky superoblek, ktorý by mal odolávať bežným strelným zbraniam vrátane útočných pušiek, poskytovať nadľudskú silu či sledovať telesné funkcie vojaka. Ten by mal so sebou aj moderné okuliare s priehľadným displejom podobné Google Glass.

Americký vojaci by mali byť o pár rokov mnohonásobne lepšie vybavený

Supervojak 

Oblek dostal meno Talos (Tactical Assault Light Operator Suit) a vytvárať ho nebude len samotná armáda. Okrem zbrojárenského priemyslu sa do projektu zapojí vraj aj súkromná či akademická sféra. Práve univerzita v Massachusetts sa má zaoberať kľúčovým prvkom, ktorým má byť takzvané tekuté brnenie, ktoré bude ovládané magnetickým polom či elektrickou energiou. 

„Požadujeme kompletný systém v bojovom obleku, ktorý bude obsahovať inovatívne ochranné prvky, displeje pre monitorovanie situácie, stráženie zdravotného stavu spolu so začlenením zbrane,“ povedal podplukovník Karl Böjers, poradca špeciálnych jednotiek americkej armády pre vedu. 

Talos by mal navyše dokázať aj sám v prípade zranenia zastaviť krvácanie pomocou špeciálnej peny, ktorú vyvinula agentúra DARPA. Po prvých testoch, ktoré armáda plánuje už budúci rok, má byť vytvorená pokročilá verzia tohto obleku do roku 2016. 

Vojak v tréningovom centre v aktuálnej výstroji americkej armády

Menej inteligencie pre rovnaký cieľ

Diskusia o vytvorení obdobného zariadenia sa mala otvoriť aj kvôli minulotýždňovej neúspešnej misii jednotky SEAL v Somálsku. Americkí vojaci, ktorí chceli chytiť veliteľa teroristickej skupiny Aš-Šabáb, sa museli kvôli tažkej paľbe stiahnuť späť. 

Táto iniciatíva však obdržala aj kritiku z vlastných radov. Seržant špeciálnych jednotiek vo výslužbe Scott Neil povedal pre Tampa Tribune, „Odteraz bude mať veliteľ v rukách opicu v obleku, ktorá prežije nepriateľskú paľbu, a tak jej postačí menej inteligencie nato, aby splnila rovnaký cieľ“. Dodal, že americkí vojaci potrebujú namiesto sci-fi obleku skôr ten klasický s kravatou a lepšie možnosti ako sa začleniť späť do spoločnosti. 

Snímky: US Army, wikipedia.org

Zdroj: rt.com

01 - Modified: 2005-07-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ohlasy
01 - Modified: 2023-11-26 20:41:21 - Feat.: - Title: Na Ukrajine odhalili sochu vojakovi, ktorého zastrelili keď bol neozbrojený a zakričal "Sláva Ukrajine" 02 - Modified: 2023-11-23 08:24:05 - Feat.: - Title: Satanista odsúdený za rituálne vraždy dostal milosť. Využil Putinovo verbovanie 03 - Modified: 2023-10-02 10:42:19 - Feat.: - Title: Ukrajinský ostreľovač Ghost osobne zneškodnil už 113 Rusov: Je jedno, aký si strelec, ak nevieš prežiť v teréne 04 - Modified: 2023-09-27 15:39:16 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA tvrdia, že vojak, ktorý utiekol do KĽDR, je v Číne. Zadržiavajú ho Američania 05 - Modified: 2023-09-27 13:42:07 - Feat.: - Title: Pchjongjang vyhostil amerického vojaka, ktorý prebehol do Severnej Kórey
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 00:13