StoryEditor

Návod, ako si založiť PayPal. A nakupovať bezpečne

21.01.2015, 23:00
Je to jeden z najpoužívanejších a najznámejších spôsobov bezpečných platieb na internete.

Obídete bankové poplatky, získate istotu, že vaše peniaze sa pri kúpe „nestratia“, ak vám aj tovar nedorazí. Pokiaľ by sme sa pozreli do minulosti PayPalu, je to služba, ktorú prakticky stvoril Elon Musk. Človek, ktorý dnes šéfuje automobilke Tesla a vynáša na vesmírnu stanicu ISS so svojimi raketami spoločnosti SpaceX zásoby pre kozmonautov. 

PayPal má dnes ale už úplne iného vlastníka, no slúži rovnakej myšlienke. A to ako bezpečná internetová peňaženka pre nákup, najmä zo zahraničia. Používa ju 150 miliónov ľudí na internete vo viac ako 200 krajinách. V roku 2013 služba previedla 180 miliárd dolárov v 26 menách a zarobila približne šesť miliárd dolárov. 

Na Slovensku nájdete minimum obchodov, ktoré prijímajú platby v tejto službe. No pri platbách na zahraničných obchodoch oceníte jej výhody, a to najmä rýchlosť a bezpečnosť. 

Obchodník totiž nedostane žiadne údaje o vašej platobnej či kreditnej karte. Okrem toho vám PayPal zaručuje reklamácie po dobu 45 dní. Ak tovar do tej doby zaplatený tovar nedostanete (alebo dostanete kameň miesto mobilného telefónu), reklamujte to a PayPal vám vráti peniaze. 

Ako si založiť účet na PayPal? 

Pri založení nového účtu musíte navštíviť adresu paypal.com, kde zadáte možnosť registrácie. Celý proces netrvá ani päť minút a môže vám ušetriť stovky eur a klbko nervov. Pozor, vyžaduje sa však znalosť cudzieho jazyka, služba nie je dostupná v slovenčine. Ak zakladáte PayPay pre seba, zvolíte si pri registrácii službu „PayPal for you“. 

Nasledovať bude dlhá tabuľka, kde musíte o sebe prezradiť kontaktné údaje a zaregistrovať si vašu platobnú/kreditnú kartu, s ktorou je možné, samozrejme, platiť cez internet. To, či so svojou kartou dokážete platiť cez internet, najlepšie zistíte telefonátom do svojej banky. 

Navyše si dávajte pozor na heslo a neuvažujte nad 123456 alebo kombináciou typu „nbusr123“. Okrem toho všetky údaje vyplňte pravdivo. Predídete tak možným komplikáciám. Po vyplnení všetkých povinných polí a so súhlasom s obchodnými podmienkami prejdete ešte jednou kontrolou, kde opíšete zobrazený text a „máte to vo vrecku“.  

PayPal a biznis na Slovensku

Následne už len svoj účet potvrdíte a aktivujete pomocou e-mailu, ktorý vám prišiel od PayPalu. Pre platby však musíte ešte overiť svoju kartu. V základnom zobrazení (my account) nájdete túto možnosť v pravo v notifikáciách. 

PayPal vám stiahne 1,5 eura (plus jeden dolár), ktoré vám pri potvrdení do 24 hodín vráti. V tomto prípade musíte ísť do svojho internet bankingu či aplikácie a vyhľadať tento pohyb na účte, kde nájdete aj štvormiestny kód, ktorý následne zadáte do PayPalu. Mali by ste ho tam nájsť ihneď.  Bude pri platbe v tvare PP*„ČÍSLO“CODE. Ak by ste túto možnosť nedokázali nájsť, odporúčam vám kontaktovať banku. Číslo opíšte a následne sa vám tak odomkol svet veľmi bezpečnej internetovej platby. 

Pokiaľ ste však naopak obchodník a chcete platby cez PayPal prijímať a mať túto možnosť na svojom internetovom obchode, potrebujete si rovnakým spôsobom založiť biznis účet. Pri tomto účte budete platiť poplatky na základe vášho mesačného obratu cez PayPal. Do 2 500 eur mesačne to je minimálne 3,4 percenta za transakciu. 

Do 10 tisíc sa sadzba napríklad znižuje na 2,9 percenta. Plus pri každej transakcii sa platí poplatok 35 centov. Teda pri najmenšom obrate do 2 500 eur mesačne dáte PayPalu na každých 100 eur presne 3,75 eura. 

Snímky: Reutres, archív

01 - Modified: 2024-03-20 06:53:18 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme za vás obchod Temu. Vyplatí sa kúpiť drobnosti za pár eur či dokonca centov? 02 - Modified: 2023-12-13 11:23:48 - Feat.: - Title: Zradné "zľavy" a "výpredaje": Tieto falošné e-shopy sa snažia oklamať Slovákov cez lákavé predvianočné akcie 03 - Modified: 2023-04-26 09:50:15 - Feat.: - Title: Pracovníci ruskej spoločnosti sú nútení každý deň sa vyzliekať. Ide vraj o preventívne opatrenie proti krádežiam 04 - Modified: 2022-11-01 23:00:00 - Feat.: - Title: 5 TOP VÝHOD INTEGRÁCIE E-SHOPU S ERP SYSTÉMOM 05 - Modified: 2022-09-19 07:17:54 - Feat.: - Title: Na praktiky webovej stránky, ktorá ponúka oblečenie, sú sťažnosti už dlhšie. Inšpektori nemôžu zasiahnuť
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 18:09