StoryEditor

Už aj na Slovensku máme najrýchlejšiu sieť v telefónoch

04.08.2014, 21:50
Pozrite sa, čo znamená LTE. Ponúkajú ho všetci traja operátori, no v inej forme.

Síce s oneskorením, ale aj na Slovensku si dokážete stiahnuť naše elektronické vydanie novín skôr, ako si nalejete pohár vody. Možno vám to nič nehovorí, no tri písmenká (LTE) na displeji telefónu či tabletu znamenajú, že už aj sem prišlo 21. storočie.

Dobre, trošku preháňam. Ale aj napriek tomu je to pre všetkých ľudí, ktorí sú „závislí“ od internetu, vynikajúce znamenie. Okrem toho, že vám na Facebooku bude rýchlejšie nabiehať váš denný súhrn noviniek, to znamená rýchlejšie nahrávanie fotografií, pohodlnejšie prezeranie videí či webových stránok.

Pred desiatimi rokmi slúžil telefón maximálne na telefonovanie, nejakú tu SMS či hranie hier ako háďa, dnes je to moderný komunikátor na všetko.

Rýchlejší svet v rukách

 A LTE vám vašu prácu či zábavu na ňom uľahčí. Kvalita hovorov sa však nezlepší, prostredníctvom siete štvrtej generácie sa aktuálne na Slovensku posielajú len dáta. Pokiaľ príde prielom aj v tejto oblasti, všimnete si to napríklad pri okamžitom zvonení telefónu. Teda vytáčanie nebude trvať cca päť až desať sekúnd, ale napríklad tri.

Sieť LTE je na Slovensku prakticky úplnou novinkou. No funguje. Ako prvý ju spustil operátor O2. Sieť však funguje len ako mobilné pripojenie pre počítače s klasickým USB modemom. Rýchlosť sa pohybuje aj na úrovni 100 Mbit za sekundu, čo sa dá porovnať s modernou optickou linkou.

A nevýhoda? Zatiaľ je dostupná len v troch obciach pri Bratislave. Operátor pripojenie LTE zatiaľ pre mobilné telefóny nesprístupnil. „V súčasnosti výrazne posilňujeme a modernizujeme siete druhej a tretej generácie po celom Slovensku,“ uviedla pre Hospodárske noviny hovorkyňa O2 Martina Jamrichová. Operátor má tak svoju sieť predpripravovať na pripojenie LTE.

„Do konca roka pokryjeme Košice a Bratislavu signálom LTE a v budúcom roku rozšírime pokrytie,“ uviedla pre HN Martina Jamrichová z O2. Novinka by tam mala byť dostupná pre 8 percent obyvateľstva.

Prvenstvo medzi operátormi, ktorí dostali LTE priamo do telefónov, získal Telekom. Ten je so svojimi plánmi najďalej. V súčasnosti môže túto sieť využívať až 35 percent obyvateľstva, signál je možné zachytiť v 38 mestách. „Do konca roka plánujeme pokryť okolo 50 percent obyvateľov signálom LTE,“ uviedol pre Hospodárske noviny hovorca Telekomu Michal  Korec.

Orange ukázal svoj plán s LTE sieťou len pár týždňov po Telekome a spustil sieť štvrtej generácie v Bratislave, Košiciach a Banskej Bystrici. „Do konca roka sprístupní Orange svoju novú sieť 4. generácie v 24 štyroch mestách po celom Slovensku a pokryje tým takmer 30 % populácie,“ povedala pre HN Alexandra Piskonová, hovorkyňa Orange Slovensko.

Podľa plánu, ktorý Orange ukázal, dostane LTE pripojenie v tretom kvartáli roka každé krajské mesto plus postupné väčšie okresné mestá. Okrem toho do konca roka chce Orange pokryť 90 percent obyvateľstva signálom 3G, čím sa stáva jednotkou.

Ste na Slovensku, zadarmo to nemusí byť

No nie všetko je zadarmo. Za rýchle pripojenie LTE si v Telekome musíte priplatiť. Na otázku, či Telekom neplánuje poplatok zrušiť, sme dostali odpoveď, že bude sledovať vývoj na trhu. Napríklad Orange sa vydal inou cestou. Všetkým zákazníkom „daroval“ LTE zadarmo a navyše zdvojnásobil dátový balík.

Rýchly internet je teda možné využiť plnohodnotnejšie. Operátor O2 svoje plány ohľadom balíkov s LTE zatiaľ nekomentoval. Možno však predpokladať, že sumu navyše pri svojej politike žiadať nebude.

LTE má však ešte jednu prekážku. A tou je váš mobil. Ak máte starší model a navyše to nie je drahá vlajková loď, LTE do svojho prístroja nedostanete. Podľa každého z operátorov sa budú zariadenia, ktoré LTE podporujú, v ponuke zvyšovať. Či môžete s vaším zariadením alebo vo vašej oblasti využívať LTE, sa dozviete u svojho operátora či na jeho stránkach.

Snímky: Reuters, Drahomír Piok / HN

01 - Modified: 2006-09-05 11:01:22 - Feat.: 0 - Title: Slovenská diplomacia prechádza v EP do ofenzívy
01 - Modified: 2024-04-26 17:30:00 - Feat.: - Title: Brusel tlačí na optiku, 5G a stropuje ceny. Spôsobí lacnejšie hovory či SMS u našich operátorov? 02 - Modified: 2024-03-21 11:40:24 - Feat.: - Title: Orange vypol po 18 rokoch prevádzky 3G sieť. Nahradí ju 4G sieťou a rozšírením 5G 03 - Modified: 2024-02-14 12:24:46 - Feat.: - Title: Slovak Telekom potešil svojich zákazníkov. 5G sieť rozšíril do ďalších miest a obcí 04 - Modified: 2023-11-30 14:08:24 - Feat.: - Title: Orange zveruje svoje mediálne plánovanie a stratégiu agentúre EssenceMediacom 05 - Modified: 2023-11-03 15:51:49 - Feat.: - Title: Telekom rieši nepríjemné otázky za vianočným stolom. Ukazuje, že rešpekt je ten najkrajší darček
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 01:35