StoryEditor

Z Googlu je revolučný mobilný operátor. Môže byť najväčším operátorom na svete

23.04.2015, 11:18
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Google vstupuje do nového biznisu. Za 20 dolárov ponúka neobmedzené služby. Platí sa však za dáta.

Nový operátor od Googlu je obdobou programu Nexus a má ukázať, ako ľahko môžu mobilné služby fungovať a akým smerom sa môže vývoj v tejto oblasti vyvíjať. Dostal pomenovanie Project Fi. Zatiaľ je otvorený len záujemcom z USA, vyžaduje novú SIM od Googlu a tiež smartphone Nexus 6. Nie je však vylúčené, že sa podobne ako ďalšie pôvodne experimentálne služby Googlu rozšíri aj do ďalších krajín.

Kúzlo operátora má byť je v jeho jednoduchosti. Zákazníci získajú za dvadsať dolárov mesačne neobmedzené volania, posielanie SMS (aj do zahraničia), možnosť využívať roaming vo viac než 120 krajinách (minúta hovoru stojí 20 centov) a tiež pripojenie k bezplatným a Googlom prevereným Wi-Fi hotspotom naprieč Amerikou. 

Za každých 10 dolárov navyše používatelia získajú možnosť využiť 1 GB dát v LTE sieťach.

Dáta pritom pôjde bez príplatku využívať aj v roamingu, avšak len v rýchlosti 3G sietí. Operátor navyše zákazníkom vráti preplatok za nevyužitá dáta. Keď si teda zákazník objedná potrebné 2 GB za 20 dolárov a počas zúčtovacieho obdobia využije napríklad len 1,5 GB, získa 5 dolárov späť vo forme kreditu na zaplatenie ďalšieho vyúčtovanie. To všetko bez akýchkoľvek záväzkov.

Telefón sám vyberie najlepší sieť

Google sa v rámci projektu spojil s americkými operátormi Sprint a T-Mobile a využíva ich LTE siete. Veľkú úlohu zohráva aj už spomínané Wi-Fi pripojenie. Google v podstate v každej chvíli vyberie ideálny spôsob pripojenia - ak bude používateľ v dosahu prevereného hotspotu, bude pripojený cez neho, inak si telefón zvolí jednu z dvoch sietí klasických operátorov a vyberie tú menej vyťaženú. 

Všetky služby budú fungovať naprieč všetkými typmi dátových sietí. Teda SMS alebo hovory budú fungovať aj pri pripojení cez Wi-Fi a pri pohybe používateľa dôjde k automatickému odovzdanie hovoru medzi rôznymi typmi sietí. Firma toto riešenie nazýva „sieť sietí“.

Zvládnuť taký spôsob prevádzky však zatiaľ podľa Googlu dokáže práve len smartphone Nexus 6, ktorý má špecifickú hardvérovú aj softvérovú výbavu. Aspoň v počiatočnej experimentálnej fáze sa s ostatnými podporovanými zariadeniami nepočíta, hoci potrebnú technológiu by malo postupom času podporovať viac smartphonov.

Môže sa stať jednotkou

Firma uvádza, že v prípade pripojenia cez jednu z viac ako milióna preverených verejných Wi-Fi sietí bude celá prevádzka šifrovaná, takže majiteľ hot-spotu nezistí žiadne citlivé dáta.

Project Fi je zatiaľ len obmedzeným experimentom, ale Google s ním môže mať globálne plány. Firma totiž v rámci ďalšieho experimentu nazvaného Project Loon skúša napríklad pokrytie Wi-Fi signálom z balónov. Spojenie tohto signálu, ktorý môže priniesť internet miliardám ľudí, s dohodami s operátormi v množstve krajín sveta by mohlo až nečakane jednoducho stvoriť globálneho mobilného operátora s najväčším pokrytím na svete.

Luděk Vokáč

iDnes.cz

Snímky: Reuters, archív

01 - Modified: 2007-05-16 21:17:47 - Feat.: 0 - Title: Aerolinky bojujú o pasažierov
01 - Modified: 2024-02-14 12:24:46 - Feat.: - Title: Slovak Telekom potešil svojich zákazníkov. 5G sieť rozšíril do ďalších miest a obcí 02 - Modified: 2023-05-21 16:22:36 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na falošné faktúry s preplatkami od mobilných operátorov 03 - Modified: 2021-12-23 10:41:53 - Feat.: - Title: Prekvapivé prvenstvo. Google už nie je najnavštevovanejšou stránkou na svete, čo ho tromflo? 04 - Modified: 2021-09-12 08:49:59 - Feat.: - Title: Facebook na tvári? Ray-Ban predstavil svoje prvé inteligentné okuliare, ich cena ťa možno prekvapí 05 - Modified: 2021-09-10 14:12:02 - Feat.: - Title: Mobilní operátori sa chystajú na príchod pápeža. Budú posilnovať siete
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 05:31