StoryEditor

Revolúcia v počúvaní hudby. Kto vyhrá v súboji Tidal vs. Spotify?

01.04.2015, 18:00
Presvedčí vás Madonna, Taylor Swift alebo Rihanna, aby ste zaplatili za kvalitnú službu? Kto vyhrá? Lacnejšie Spotify alebo kvalitnejší Tidal?

Čo vlastne hudobná streamovacia služba je? Či už budete využívať Tidal, Spotify, Google Music alebo Deezer, tak všetky majú jedno spoločné. Za mesačný paušál sa dostanete k miliónom skladieb, ktoré môžete voľne počúvať. Je jedno koľko, kde alebo s kým. Vždy zaplatíte len raz mesačne a to určenú sumu.

Ak prestanete platiť mesačný paušál, stále môžete využívať bezplatnú verziu. Tie však majú svoje obmedzenia. Napríklad hudbu nemôžete počúvať offline, ale len streamovať z internetu. Do vlaku na dlhú cestu si ju teda nezoberiete. Niektoré služby vám pustia medzi pesničkami reklamy, iné ich neprehrajú celé.

Na Tidale, tak ako aj na iných hudobných streamovacích službách, nájdete aj slovenské kapely.

Čo prináša Tidal

Streamovacia služba Tidal vznikla najmä kvôli hudobníkom, ktorí si myslia, že inde nie sú zaplatení. Posledne sa rozhodla speváčka Taylor Swift stiahnuť všetku svoju hudbu zo služby Spotify. "V BeatsMusic alebo Rhapsody (pozn. redakcie: hudobné streamovacie služby) si musíte zaplatiť za prémiové konto, aby ste mali prístup k mojim albumom," vyjadrila sa Taylor Swift.

Umelci vo všeobecnosti nezarábajú v Spotify toľko peňazí, koľko predajom CD a pesničiek na iTunes. Tidal má v tomto priniesť zmenu. Je to prvá hudobná streamovacia služba, ktorú vlastnia speváci či kapely.

Viac ako dve desiatky svetových umelcov podpísali koncom marca na stretnutí v New Yorku dokument o spolupráci s Tidal. Táto služba má podľa nich zmeniť hudobný svet a skončiť s hudobným pirátstvom. Medzi majiteľov Tidalu patrí napríklad Rihanna, Beyoncé, Jack White, Nicki Minaj, Usher, Calvin Harris či členovia skupín Daft Punk, Arcade Fire alebo Coldplay.

Zaujať chce kvalitou

Tidal sa podobá na všetky ostatné streamovacie služby. Nedá sa povedať, že by mal iné funkcie, výhody alebo nevýhody. Rozdielnymi sú najmä dve veci. Cena a kvalita.

Tidal nemá neplatenú verziu, ako tomu býva pri iných službách. Avšak môžete ho v tejto chvíli vyskúšať na mesiac zadarmo. Po skončení trial verzie, zaplatíte mesačne 5,99 eur za bežné konto a 11,99 eur za prémium.

Bežné konto stojí presne toľko, koľko teraz Spotify na Slovensku. Obe tieto služby sú o 50 centov drahšie ako Google Music. Deezer je pre niektorých zákazníkov Telekomu zadarmo, ostatní zaplatia 5,99 eur. Za bežné konto v Tidali dostanete to čo všade inde, kvalitu hudby vo formáte Mp3 alebo OGG s 320kbps.

Čím sa teda Tidal líši? Pre prémiových užívateľov ponúka hudbu vo formáte FLAC.

Hudbu môžete hľadať aj podľa žánrov.

FLAC vs. Mp3

Na hudobné CD sa bežne zmestí 12 až 15 pesničiek. Viac nie. Avšak "empétrojok" na neho napálite aj 150. Je to kvôli kompresii týchto súborov.

Ako sa to robí? Program, ktorý vytvára Mp3, oseká zo skladieb na CD všetky zvuky, ktoré ľudské ucho nepočuje. Tým pádom sa dramaticky zmenší jeho veľkosť. Takto vznikne zo skladby na hudobnom CD "empétrojka".

Avšak nie je to úplne pravda. Skutočnosť je taká, že kompresia hudobných skladieb končí víťazstvom ich malej veľkosti nad kvalitou. Aj tie najkvalitnejšie osekané Mp3 súbory sa kvalitou nevyrovnajú formátu FLAC.

Formát FLAC je taktiež kompresiou hudby. Ale táto kompresia funguje na úplne inom princípe a skôr pripomína "zipovanie" súborov. Neoreže zvuky, ale ich len lepšie uskladní - zabalí. Pri prehrávaní sa tieto súbory rozbaľujú bez straty na kvalite.

Kým teda jedna pesnička na CD môže mať 60 až 100 MB, tak pri formáte Mp3 sa veľkosť pohybuje od 5 do 10 MB. Čo sa samozrejme prejaví na kvalite zvuku.

Milujete hudbu, oplatí sa priplatiť

Hudobné stremovacie služby vznikli aj preto, aby sa obmedzilo internetové pirátstvo. Vďaka jednoduchému a pomerne lacnému prístupu k skladbám, by mali ľudia stratiť motiváciu sťahovať skladby z internetu. Len službu Spotify využíva 60 miliónov ľudí, ktorí pravdepodobne už nesiahnu po nelegálnom obsahu. Ak milujete hudbu, oplatí sa niečo málo dať jej autorom.

HiFi kvalita je hlavným lákadlom Tidalu.

Otáznym ale zostáva, či je cena 11,99 eur adekvátna za kvalitu, ktorú Tidal poskytuje. Najprv si musíte odpovedať, kde a ako skladby počúvate. Ak si púšťate v práci piesne z reproduktora mobilného telefónu, tak nad tým ani neuvažujte. Na to, aby ste si užili skladby vo vysokej kvalite, tak musíte mať aj kvalitné distribučné zariadenie. Nie sú ním reproduktory za 20 eur a ani slúchadlá z hypermarketu. Ak sa už rozhodnete platiť za vysokú kvalitu nahrávok, tak to spravte len v tom prípade, že máte zariadenie, na ktorom si to naozaj môžete užiť.

Čo Tinderu chýba a prečo môže preraziť

Nových užívateľov môže Tinder presvedčiť cenou bežného účtu, ktorá je rovnaká ako u Spotify a Deezer. Užívateľov taktiež môže tešiť, že peniaze, ktoré za hudbu zaplatia, idú priamo ich autorom. Samozrejme po odrátaní nákladov na prevádzkovanie služby.

Na druhej strane, Tidal do sveta streamovania nevniesol žiadnu revolučnú novinku. Skôr naopak. Najväčším nedostatkom je chýbajúci program pre Windows a Mac. Doslova a do písmena ste nútení prehrávať hudbu z internetového prehliadača. Tým pádom si nemôžete púšťať hudbu offline, ale musíte neustále sťahovať - síce kvalitné, ale najmä obrovské súbory z internetu. Čo sa môže negatívne prejaviť na rýchlosti, najmä ak internet využívate viacerí.

Playlist si buď vytvoríte alebo sa necháte inšpirovať hudobníkmi.

Vo chvíli, keď chce Tidal najmä pretiahnuť užívateľov Spotify a ostatných služieb, príde pre nás nepochopiteľným, že im prechod neuľahčí. Napríklad keď si nainštalujete nový internetový prehliadač, tak prevezme vaše uložené heslá aj záložky z toho starého. Prečo Tidal nedokáže prevziať zo Spotify playlisty, obľúbené kapely a pesničky?

Po rokoch počúvania hudby cez Spotify majú užívatelia vytvorené desiatky playlistov so stovkami pesničiek. Manuálne ich vytvárať v novej službe nie je med lízať a veríme, že časovo náročná činnosť mnoho ľudí odradí.

Ďalej, mobilná aplikácia, dopláca na zbraň Tidalu - kvalitu. Stiahnuť si pesničky do mobilného telefónu a počúvať ich offline je možné. Ale kto to urobí? Už dvadsať pesničiek môže obsadiť až 1 GB pamäte. Dnes, keď väčšina ľudí nemá väčšiu kapacitu v telefóne ako 32 GB, je nepredstaviteľné využívať Tidal na cestách.

Jedinou reálnou zbraňou sú samotní autori. Ak sa rozhodnú po vzore Taylor Swift sťahovať svoju hudbu z ostatných zdrojov, tak Tidal môže naozaj uspieť. Otázne je, či na to budú mať odvahu a či strpia znížené zisky v čase, keď budú ľudia meniť svoje návyky.

01 - Modified: 2007-04-29 09:55:00 - Feat.: 0 - Title: Durex a SČK organizujú Národný týždeň kondómov
01 - Modified: 2024-04-01 08:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Obľúbený herec zo seriálu Stranger Things dobyl svetový rebríček Spotify. Vytvoril song, ktorý si už určite počul aj ty 02 - Modified: 2024-02-21 10:43:46 - Feat.: - Title: Nestarnúcu Madonnu zradila na pódiu náročná choreografia. Nepekný pád popovej hviezdy! 03 - Modified: 2023-12-04 09:26:30 - Feat.: - Title: Streamovacia spoločnosť Spotify prepustí vyše tisíc ľudí. Musíme byť efektívni, hovorí šéf firmy 04 - Modified: 2023-07-25 13:39:42 - Feat.: - Title: Platforma Spotify získala viac nových užívateľov, tržby však zaostávali a vykázala stratu 05 - Modified: 2023-07-12 10:00:00 - Feat.: - Title: Adam si plní svoj sen. Vysolil takmer 168 000 eur na to, aby vyzeral ako Madonna
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 16:24