StoryEditor

Zažili sme rok s počítačom Apple. Zlyhala nám najdrahšia súčiastka

06.08.2014, 00:17
Aj Retina obrazovka sa vie pokaziť a ani kábel nie je ten najlepší. MacBooky určite nie sú „nesmrteľné“.

Sú to vraj najlepšie počítače na prácu, majú výborný výkon a možnosti, o ktorých sa iným používateľom na Windowse či Linuxe ani nesnívalo. Dobre, možno trošku preháňam, ale aj tak po rokoch prechod na túto prémiovú platformu neľutujem. Prečo?

Dnes ubehol presne rok od chvíle, kedy som si zakúpil nie práve najlacnejší MacBook Pro s Retina obrazovkou, a ak by som mal sumarizovať, je to zatiaľ najlepší počítač, ktorý som kedy vlastnil. Stál približne tisícpäťsto eur a sám som si myslel, že si ho kupujem na dlhšie. Všetko je však v dnešnej dobe len spotrebný tovar. 

To najhoršie od Applu

To najhoršie, čo vám Apple dá vo svojej malej a prémiovej krabici, je kábel do elektrickej siete, či inak povedané nabíjačka. Po rokoch som zistil, že je úplne jedno či si kúpite iPhone alebo Mac, kábel sa mi vždy so 100 percentou istotou poškodil. Nemusel ubehnúť ani rok a kábel pri konektore do počítača mám pár mesiacov oblepený priesvitnou lepiacou páskou, pretože sa začal rozpadať. Možno som mal použiť Apple nálepky, ktoré vždy nájdete v balení… Izolácia kábla je pri konkurenčných značkách zvládnutá určite lepšie. 

Musím ale priznať, že nabíjačka dostáva zabrať. MacBook prenášam každý deň. Výhodou je ale aj jej skladnosť. Máte vďaka unikátnemu káblu dve varianty, krátku a dlhú. Naviac samotný konektor MagSafe je najlepším riešením, s ktorým som sa pri notebookoch stretol. Nikdy s istotou nezhodíte notebook, ak zakopnete o kábel. Navyše je „blbuvzdorný“ a pasuje v oboch smeroch. 

Druhá vec, čo potešila už v balení, je redukcia na „internetový kábel” (RJ-45). Napríklad Asus pri špičkových ZenBookoch vám nechá v krabici luxusný obal a dve redukcie. Pre projektor (VGA) a internet (RJ-45). A tak si nakoniec chtiac-nechtiac kúpite k MacBooku „ten 15 centimetrový kus kábla“, ktorý stojí 30 eur. Nie všade sa dostanem k Wi-Fi. 

Teraz však k praktickým postrehom pri používaní. Je to môj súkromný notebook, ktorý som si v prvom rade kupoval aj kvôli práci. Nenávidím pomalé počítače a samozrejme požadujem aj reprezentatívny dizajn. Všetko toto MacBook splnil. Do bodky. Pokles výkonu je, dá sa aj po roku povedať, nulový. 

Ovládanie na jednotku

Po 365 dňoch prežila batéria 250 cyklov a jej výdrž je na hranici okolo reálnych piatich hodín. S Wi-Fi a kancelárskym softvérom. Oproti novej sa výdrž skrátila za rok asi o hodinu. „Pod kapotou“ mám pritom pomerne výkonný hardvér a o Retina obrazovke nehovoriac. 

Výnimočná je minimálna hlučnosť tohto notebooku. Čo si cením najviac je pokoj aj v noci. Zabudnite na hlučné rozbiehanie ventilátora za horúcich letných dní. Ten je počuť minimálne aj keď beží na plné obrátky. Čo sú skutočne výnimočné chvíle a ani renderovanie trojminútového Full HD videa to nie je. 

Výkon notebooku spolu s veľmi dobre nastaveným operačným systémom zaručujte aj to, že absolútne strácam poňatie, koľko programov mám otvorených. Skrátka to neriešite, nestaráte sa. Teda nemám antivírus, nečistím žiadne registre, nikdy som nedefragmentoval či robil niečo podobné na vyladenie výkonu. Bezpečnosť je tu riešená už v základných nastaveniach veľmi šikovne. 

Nemôžem si pomôcť, ale prístup k zákazníkovi ako k „hlúpemu“ je výborný. Všetko je intuitívne, v základe nainštalujete len aplikácie, ktoré sú v obchode pod kontrolou Applu a na všetky významné zmeny v systéme zadávate administrátorské heslo. 

Kľúčový komponent zlyhal

No najlepšou vecou, ktorá vás pri týchto počítačoch stretne, je klávesnica, ale najmä sklenený a veľký touchpad. Je to droga, na ktorú si zvyknete okamžite. Práca je neskutočne rýchla a ja som doteraz nikdy nepotreboval dodatočnú myš. Za celý čas, čo používam MacBooky, teda roky. To, v akej je kvalite prakticky pochopíte, až keď musíte občas presadnúť na iný notebook, kde je to často naplač. 

Ale aby som zas neprechválil. Na hliníkovú konštrukciu musíte dávať dvojnásobný pozor. A navyše, notebook som kupoval  kvôli jeho pýche, Retina obrazovke s rozlíšením 2 560 x 1 600 bodov.  A práve ten zlyhal. Najdrahšia súčiastka má po roku zhluk možno aj desiatich až dvadsiatich mŕtvych pixelov. 

Obrazovka tak nevydržala ani rok bez chyby, čo je úsmevné. Zlyhala najdôležitejšia súčiastka, na ktorej staval svoj marketing aj Apple. No nič nie je bezchybné a ak vám to niekto o notebookoch Apple bude tvrdiť, neverte mu. Aj tu občas spadne aplikácia. Je to rovnaký „spotrebný materiál“ ako každý iný. Len v krajšom obale a s pohodlnejším ovládaním. A aj kvôli tomu uneho (zatiaľ) ostanem. 

Snímky: appleinsider.com, cnet.com

01 - Modified: 2006-09-06 21:02:42 - Feat.: 0 - Title: Bič na neplatičov zabral. Rozhlasu pribudli milióny
01 - Modified: 2022-03-04 11:51:18 - Feat.: - Title: Rusi sa už neposadia do švédskych sedačiek v teplákoch od Nike. Svoju činnosť pozastavuje v Rusku aj Airbnb 02 - Modified: 2021-11-28 18:19:35 - Feat.: - Title: Hľadáte bezdrôtové slúchadlá? Tu je náš pestrý výber do 200 eur 03 - Modified: 2021-10-29 13:26:40 - Feat.: - Title: S týmito telefónmi spravíte najlepšie fotky 04 - Modified: 2021-08-09 07:56:35 - Feat.: - Title: Apple vyráža do boja proti pedofílii: V iPhonoch chce hľadať fotky zneužívaných detí 05 - Modified: 2021-06-08 07:50:29 - Feat.: - Title: Apple predstavil veľké novinky. Vylepšená aplikácie FaceTime bude už aj pre Android
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 15:22