StoryEditor

Nokia a Microsoft: Zlé žarty sa stali skutočnosťou

03.09.2013, 13:24
Spojenie Microsoftu a Nokie dáva zmysel. Ich šéfovia majú víziu, no jej naplnenie je ešte ďaleko.

Keď Microsoft pred dvoma rokmi kúpil Skype, všetci sa pýtali PREČO. Zaplatiť 8,5 miliardy dolárov za 600 miliónov registrovaných užívateľov nedávalo veľmi zmysel a úplne ho nedáva dodnes. Teraz Microsoft kúpil mobilnú divíziu Nokie a všetci vedia PREČO. Veľa iných možností mu nezostávalo.

Microsoft si Nokiu v podstate skrotil už pred dva a pol rokmi, keď obe firmy oznámili alianciu, spojenie hardvéru od Nokie a nového systému Windows Phone, pre ktorý Microsoft potreboval partnerov. Po dvoch rokoch už to nešlo inak. Nokia stále krváca peniaze, predala aj svoje sídlo, Microsoft peniaze má a telefóny s Windows Phone potrebuje. PREČO? Pretože tam sú peniaze a rast, modla moderného podnikania.

Stávka Microsoftu na mobilný systém Windows Phone bola riskantná. Pred tromi rokmi Microsoft zahodil najprepracovanejší mobilný operačný systém na trhu a pod vplyvom iPhonu a nástupu Androidu vytvoril nový systém lepšie pripravený na dotykové ovládanie prstom.

Pre nový systém ale hľadal len ťažko výrobcu. Aj HTC, ktoré bolo najväčším výrobcom zariadení s Windows Mobile sa venovalo viac Androidu. A tak "trójsky kôň" Stephen Elop prešiel z Microsoftu do Nokie a uzavrel dohodu o spolupráci, ktorá Nokii zaistila prísun vitálne potrebnej hotovosti.

Po viac ako dvoch rokoch prišla križovatka. Nokia na výrobe smartfónov stále nezarába, ale zároveň sa mladej platforme začalo dariť. Trvalo to dva roky, ale Nokia tento rok konečne dodala na trh zariadenia, ktoré sa predávajú vo veľkom. Snaha konkurovať svetovej špičke nevyšla. Aj keď Nokia aj Microsoft dotovali predaja Lumie v USA, firma na druhom najväčšom svetovom trhu stráca podiel.

Nebolo divu, Lumie boli dobre spracované, ale technologicky zaostávali a stále zaostávajú za najlepšie vybavenými mobilmi konkurencie. Až lacné Lumie radu 5 a 6 zákazníkov oslovili. V Latinskej Amerike Microsoft v trhovom podiele predbehol Apple - na celom kontinente, nielen v jednej krajine.

Nokia však paradoxne na trhu boduje "hlúpymi" telefónmi radu Asha, ktoré sa predávajú po miliónoch v rozvojových krajinách. Vďaka integrácii základných aplikácií, ako je Facebook alebo Angry Birds, Nokia dokázala osloviť používateľov, pre ktorých je dôležitejšia výdrž telefónu ako veľkosť jeho dotykovej obrazovky.

Uvidíme, čo s tým Microsoft urobí. Uvidíme, čo vôbec Microsoft urobí. Zatiaľ môžeme pogratulovať konšpiračnom teoretikom. Ich odhad, že Stephen Elop prichádza do Nokie s jediným cieľom - doviesť ju do lona Microsoftu - sa potvrdil.

Najmenej obľúbení a najhoršie hodnotení šéfovia oboch firiem môžu hlásiť "Mission Accomplished". Pod vedením Stephena Elopa stratila Nokia pozíciu svetovej jednotky a tiež asi 25 miliárd dolárov trhovej kapitalizácie.

Microsoft tak upadajúcu Nokiu mohol kúpiť za bagateľ. Teraz musia dúfať, že sa mu podarí Nokii vrátiť život. Pokiaľ možno ale súdiť z posledných veľkých akvizícií Microsoftu, bude to ťažké a potrvá to dlho.

Skype ešte po dvoch rokoch nie je integrovaný do Windows (bude od októbra) ani do Windows Phone (v roku 2014) a investície do hardvérovej divízie Nook spoločnosti Barnes&Noble na konci apríla 2012 zatiaľ nemá žiadny efekt, len sa hovorí o tom, že ju Microsoft prevezme celú. Aby sme ale nekrivdili... možno, možno to začne dávať zmysel, keď sa Microsoft Skype, Windows Phone, Lumia a Windows skutočne prepojí. Ale napríklad o kompatibilite aplikácií pre moderné prostredie Windows 8 a Windows Phone sa tiež len špekuluje už dva roky.

A nakoniec - ďalší smutný vtip o Nokii a trójskom koňovi. Keď Steve Ballmer oznámil, že počas 12 mesiacov odíde z čela Microsoftu, žartovalo sa o tom, že jeho nástupcom môže byť práve Elop. Vzápätí sa objavili správy, že je Elop skutočne na zozname kandidátov. Teraz sa môžeme pýtať, či ešte nejaký zoznam vôbec existuje.

Zdroj: iHNed.cz

01 - Modified: 2004-12-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fronc verzus univerzita
01 - Modified: 2024-04-18 08:21:17 - Feat.: - Title: Nokia oznámila nárast zisku napriek nižším tržbám. Dôvodom sú menšie náklady na technológiu 5G 02 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Toto sú najpredávanejšie telefóny všetkých čias. Vládne im roky sa trápiaca značka 03 - Modified: 2024-03-26 06:30:00 - Feat.: - Title: Dočkáme sa návratu legendy? V máji sa zrejme vráti ikonická a kedysi prelomová Nokia 3210 04 - Modified: 2024-02-07 15:00:00 - Feat.: - Title: Na trh prichádza nová značka smartfónov Ľudské mobilné zariadenia. Je to koniec legendy? 05 - Modified: 2024-01-24 13:05:06 - Feat.: - Title: Nokia podpísala s čínskou Oppo licenčnú zmluvu, firmám sa podarilo vyriešiť patentové spory
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 10:11