StoryEditor

Test HN: Počítač stvorený len pre profesionálov

22.08.2013, 00:00
HP je v biznis segmente ako doma. Tento notebook je toho jasným príkladom.

Otestovali sme prenosný počítač, ktorý nás svojou výbavou mierne zaskočil. Ponúka zákazníkovi viac, než sa na prvý pohľad vôbec zdá. 

Vzhľad EliteBooku Revolve vyslovene do biznis segmentu zapadá a spracovanie tela je na prvotriednej úrovni. Výrobca použil kvôli zníženiu hmotnosti aj časti z magnézia. Konštrukcia je navyše prispôsobená aj hrubšiemu zaobchádzaniu pri cestovaní. Rovnako aj obrazovka dostala odolné sklo Gorilla Glass 2. 

Zdieľajte myšlienky 

HP z radu EliteBook, konkrétne model Revolve 810 G1, používa 11,6 palcovú obrazovku, ktorá je upevnená na otočnom kĺbe. Ten dovoľuje ju obrátiť a položiť smerom hore na klávesnicu. Teda zariadenie sa tvári ako tablet. Obrazovka je samozrejme dotyková a keďže zariadenie používa plnohodnotný Windows 8, jeho ovládanie je jednoduchšie. Navyše je to ďalší spôsob ako zdieľať svoje myšlienky. Nemusíte tak osobe naproti otáčať celý notebook, stačí len obrazovku. Zamrzí len jej rozlíšenie. Pri cenovke zariadenia by mohla dosahovať Full HD rozlíšenie, nie len 1 366 x 768 bodov.  

Prekvapením pri testovaní bola výbava zariadenia. Na jeho malé rozmery ponúka napríklad klasický vstup pre koaxiálny (internetový) kábel alebo dokovací konektor. Ten je vo firmách pomerne bežnou výbavou a vďaka dokovacej stanici rozširuje množstvo portov či funkcie. Zaujímavosťou je aj integrovanie čítačky na microSD karty alebo dokonca slotu na microSIM karty. Teda pokiaľ využívate služby mobilného internetu, môžete nevzhľadný 3G modem, ktorý sa zapája do USB, nechať doma. Počítač ho má už v sebe integrovaný, a to dokonca aj s podporou GPS. 

Hardvérová výbava ponúka majiteľovi špičkové parametre. Aj napriek tomu, že tento EliteBook dosahuje veľkosti netbookov, tromfol by drvivú väčšinu zariadení na trhu. Pod magnéziovým šasi nájdete silný procesor, dostatočnú pamäť či rýchly SSD disk, ktorý šetrí batériu a výrazne pomáha výkonu. Presné parametre nájdete v tabuľke. Výdrž testovaného HP dosahovala približne sedem hodín, čo je veľmi pozitívny údaj. 

Rozpozná vašu tvár  

Práca s konvertibilným notebookom bola pomerne pohodlná a najmä svižná. Kancelárske programy zvládne Revolve 810 obsluhovať absolútne bez zaváhania. Komfortu dodáva plus aj dobre spracovaná klávesnica s podsvietením. Zariadenie som však využíval primárne len ako počítač. V „tabletovom” režime mi vadila horšia ergonómia ovládania.  

HP zabalilo do notebooku aj rad bezpečnostných systémov. Novinka tak ponúkne prihlásenie na základe rozpoznania tváre cez HD kameru či špeciálny čip na šifrovanie údajov. EliteBook Revolve je tak celkovo výborne vybavený, ponúka skvelý výkon v malom balení, no má aj svoje nedostatky. Najviac mi osobne vadilo slabšie rozlíšenie obrazovky, ktoré by pri cenovke 1 700 eur nemalo čo hľadať. No napriek tomu ak potrebujete k práci malý, prenosný a zodolnený počítač, nezostanete po kúpe sklamaný. 

 


 

Ocenil by som oddeliteľný displej 

Na prvý pohľad ma notebook zaujal. Jeho vzhľad je pre mňa atraktívny. Keďže má aj aktívny display, dá sa kombinovať práca s klávesnicou, touchpadom aj obrazovkou. Používať ho však ako bežný tablet v rukách je únavné, keďže je iba o trochu ľahší ako malý notebook. Prepojiteľnosť je pri tomto zariadení štandardná.

Ocenil som prácu s touchpadom. Je dostatočne veľký, presný a kvalitne prevedený. Obrazovka nie je určite to najlepšie, čo tento model ponúka. Rozlíšenie je nižšie ako sme zvyknutí pri kvalitnejších tabletoch, aj dotyk musí byť niekedy dôraznejší. Nenašiel som žiadnu výraznú výhodu v tom, že obrazovka je dotyková a dá sa otáčať. Uprednostnil by som preto zariadenie, pri ktorom sa dá oddeliť obrazovka od klávesnice a ďalšieho HW. 


 

 

 

 

 

 

 


 

Dizajn ma naozaj zaujal 

HP Revolve 810 s uhlopriečkou 11,6“ považujem za zaujímavé konvertibilné zariadenie. Nemal som problém s výkonom, notebook bol rýchly. Pokiaľ ide o dizajn, ten ma naozaj zaujal: je veľmi kvalitne a pekne prevedený. Prekvapila ma tiež váha zariadenia – je naozaj ľahké, a preto veľmi komfortné napríklad pri cestovaní alebo presune z kancelárie domov. Nesklamala ma ani jeho výdrž; baterka v mojom teste obstála. Jeho silnou stránkou je tiež jednoduchá obsluha a šikovné spojenie tabletu s notebookom. Výraznejším mínusom je pre mňa cena: v tejto cenovej kategórii očakávam vyššie rozlíšenie displeja. Po krátkom používaní mám pocit, že je notebook viac určený na voľné chvíle, keďže je silný v multimédiách. Podľa môjho názoru to nie je stopercentný pracovný notebook. 

Snímky: HP, cnet.com, archív

 

 

 

 

 

 


01 - Modified: 2004-11-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ahold skončil v strate 02 - Modified: 2004-11-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zisk ČEZ vzrástol o 67 %
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 05:09