StoryEditor

Lietajúci skateboard ako z filmu Návrat do budúcnosti. Pozrite si video

05.08.2015, 16:40
Autor:
bopbop
Hoverboard, ktorý poznáme najmä z filmu Návrat do budúcnosti dva je realitou. Zamestnanci Lexusu sa na ňom prevážajú vo vlastnom skateparku.

Toyota sa "vrátila do budúcnosti". Ázijský výrobca automobilov značky Lexus vytvoril totiž funkčný prototyp skateboardu bez koliesok, ktorý sa vznáša štyri centimetre nad zemou.

Po malom predstavení, ktoré sa uskutočnilo približne pred šiestimi týždňami, sme sa dočkali niekoľko minútového videa, ktoré Hoverboard s názvom Slide predstavuje v plnej kráse.

Na vytvorenie tohoto lietajúceho skateboardu bolo nutné prerobiť celú technológiu, ktorú využívajú napríklad vďaka magnetom levitujúce vlaky. Nutné bolo určiť ideálny počet a veľkosť superkonduktorov, magnetov a tekutého dusíka.

Slide funguje teda na základe tekutého dusíka, ktorý sa využíva na chladenie keramických superkonduktorov na mínus 197 stupňov. Na to, aby Hoverboard dokázal lietať, musí sa vznášať ponad trasu vyloženú magnetmi. Hoverboard sa v chlade udrží približne 20 minút, čo sa však môže líšiť podľa teploty okolia alebo váhy človeka.

Celé zariadenie s náplňou tekutého dusíka má 11,5 kg. Vnútri sa nachádza 32 superkonduktorov a povrch je z bambusu.

Pri vytváraní skateparku, kde zariadenie zamestnanci Lexusu testujú, aplikovali princípi jazdy na klasickom skateboarde. No dopadlo to úplne inak a jazda na Hoverboarde nie je vôbec tak jednoduchá, ako si dovtedy mysleli. Ako povedal jeden z jazdcov, je to poriadny rozdiel. "Všetko čo som vedel o skateboardingu, som musel vyhodiť von oknom," popísal skúsenosť Ross McGouran.

.

01 - Modified: 2007-08-13 12:01:00 - Feat.: 0 - Title: Spotrebiteľská dôvera v SR v porovnaní s júlom stúpla
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 10:27