StoryEditor

Bežné hodinky začnú miznúť. Nahradí ich Apple či Samsung

29.08.2014, 13:12
LG aj Samsung ukázal zatiaľ svoje najlepšie smarthodinky. Tesne pred predstavením tých od Applu.

A boj sa môže začať. Okrem mobilných telefónov sa záujem presunie na inteligentné hodinky, a to najmä ak ich predstaví Apple. Americká spoločnosť svoj produkt vytvárala pomerne dlho a od toho závisia aj obrovské očakávania. 

Podľa zatiaľ neoficiálnych informácií sa na obrovské predstavenie nových iPhonov chystá aj jedno prekvapenie. A tým budú podľa všetkého hodinky, ktoré zatiaľ svet nazýva Apple iWatch. Majú byť komplexne previazané s novým operačným systémom a iPhonom natoľko, že ich Apple s veľkou pravdepodobnosťou ukáže už 9. septembra. Dátum tlačovej konferencie Apple potvrdil včera svojou novou pozvánkou. 

Koncept nových hodiniek od Applu.

Tajomné Apple hodinky

O špecifikách hodiniek sa však toho, narozdiel od nového iPhonu, takmer nič nevie. Majú mať približne desať rôznych senzorov, pričom na ich vzhľade pracovali stovky dizajnérov. Rovnako ako pri predstavení prvého iPhone ich Apple zrejme dokonale utajil pred zrakom verejnosti. 

Konkurencia ale určite nespí a ešte vôbec pred vydaním prvých Apple hodiniek má už niekoľko kúskov za sebou. Najväčším výrobcom smarthodiniek súčasnosti je Samsung, ktorý len včera ukázal najpokrokovejší nový model. 

Samsung Gear S majú dvojpalcovú zakrivenú obrazovku, aby sa ruke prispôsobili dokonalejšie a navyše teraz pojmú aj SIM kartu. Dokážu tak fungovať úplne samostatne, teda bez mobilného telefónu. Hodinky vedia telefonovať, používajú bezdrôtové pripojenia ako Wi-Fi či Bluetooth a dokonca vám odmerajú aj tep. 

Dokonalá konkurencia

Ich operačný systém je Tizen, ktorý si kompletne spravuje sám Samsung. V hodinkách sa prestal spoliehať na dlhoročného partnera Google a jeho Android. Hodinky majú veľmi dobré rozlíšenie displeja (360 x 480), sú vodeodolné a prachotesné. Samozrejmosťou sú hlasové pokyny či špeciálna klávesnica na obrazovke. 

Hodinky síce nemajú fotoaparát, no dokážu navigovať či sledovať vašu kondíciu a zdravie. Batéria by mala vydržať dva dni. Do predaja sa dostanú ešte v októbri. 

Svoj tromf si nechalo na koniec augusta aj LG. Hodinky LG G Watch R majú dostať veľmi kvalitný okrúhly displej, ktorý bude navyše aj pružný. Mali by to byť prvé hodinky s touto technológiou. Okrem toho je vsadený do kovového tela. Ak by sa vám ich remienok nepáčil, je možné vymeniť si ho v ktoromkoľvek hodinárstve. 

Hodinky sú vodeodolné a batéria vydrží dva dni. LG integrovalo do hodiniek deväť senzorov ako barometer, e-kompas, gyroskop, snímač tepu či akcelerometer pre športové aplikácie. Dátum predaja či ich cena, rovnako ako pri hodinkách od Samsungu, nie je známa. 

Apple bude vstupovať na pomerne rozvinutý trh s hodinkami a presvedčiť zákazníkov, že tie jeho majú byť tie „najlepšie“, rozhodne nebude jednoduché. Konkurencia má už dnes veľmi silné modely.  

Všetky spomínané hodinky si môžete podrobne prezrieť v galérií. 

Snímky:  LG, Samsung, archív

01 - Modified: 2006-10-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kalendárium
01 - Modified: 2024-04-25 12:03:56 - Feat.: - Title: Samsung prináša podarenú štýlovku. Pokúsi sa s ňou uspieť na trhu, kde sa mu dlho nedarí 02 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 03 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 04 - Modified: 2024-04-11 08:19:21 - Feat.: - Title: Na tovar z Temu sme sa dívali s hrôzou. Značková konkurencia je úplne inde 05 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 23:35