StoryEditor

Top päť hier z Normandie. Zažite vylodenie na vlastnej koži

07.06.2014, 00:08
Autor:
dpidpi
Hry nevedomky učia anglicky ale aj poznávať, čo sa vlastne 6. júna 1944 stalo.

Udalosť známa ako Deň-D či Operácia Overlord zmenila pred sedemdesiatimi rokmi tvár druhej svetovej vojny a je veľmi obľúbenou témou aj pre vývojárov hier. Vylodenie v Normandii zobrazujú desiatky z nich. Vybrali sme pre vás päť najzaujímavejších, v ktorých môžete udalosť prežiť virtuálne.

Navyše sa takto môžete dozvedieť aj to, čo ste na hodinách dejepisu vynechali. Napríklad o malej jednotke, ktorá musela prekonávať 30 metrov vysoký útes pár kilometrov od pláže Omaha. V súčasnosti po mnohých sériách nepatrí téma druhej svetovej vojny k hráčsky atraktívnym, a tak sú tituly staršieho dáta. Mnohé si však ešte aj dnes pohodlne stiahnete. 

Medal of Honor - Allied Assault 

Herná klasika, ktorá patrí k prvým čo zobrazila pláž Omaha v poriadnej dráme a s dávkou reálnosti. Misia sa objavila v sérii Allied Assault. Tá prišla na trh v roku 2002, a tak treba brať do úvahy, že dnes síce nájdete lepšie grafické spracovanie ne telefóne, no na dané obdobie to bol vrchol.

V levely ste prešli celým procesom vylodenia až po obsadenie nemeckých bunkrov. Samozrejmosťou je neustála paľba, vykradnutie filmu Zachráňte vojaka Rayana a vcelku podarená atmosféra. Síce je to titul pre pamätníkov, ktorý nenájdete ani v digitálnej podobe na zakúpenie, no stále patrí medzi najlepšie pri zobrazení udalostí z 6. júna 1944.

V modernejšej podobe ho nájdete napríklad v Medal of Honor Airbone, tam však už udalosti prežívate ako výsadkár. 

Pozrite si aj video z hry

Call of Duty 2

Táto herná séria z nekonečným koncom ukázala v roku 2005 ako vyzeralo peklo, ktoré zažilo približne 500 vojakov americkej armády pri Pointe du Hoc.

Vtedy museli asi šesť kilometrov od pláže Omaha prekonať 30 metrový skalnatý útes. V hre sa dokonca zhoduje aj to, že nemecké zbrane, ktoré mala táto jednotka zničiť, nie sú na meste, kde sa predpokladalo. Filmové divadlo, ktorým je táto séria známa je výborne spracované.

Nechýbajú výbuchy, paľba nemeckých guľometov a ani smrť kamarátov. Hra je dostupná napríklad na Steame za 20 eur alebo aj počítačoch Mac za 18 eur. 

Pozrite si aj video z hry

D-Day

Už názov napovedá čím bude táto hra charakteristická. Začínate ihneď v Normandii, kde si vyskúšate viacero misií. Narozdiel od ostatných je to ťahová stratégia, teda nie akčná hra z pohľadu prvej osoby.

Vývojári si dali pozor aj na historickú presnosť a tak sa tu nachádzajú skutočné miesta, podobné scenáre, a aj historické videa z udalostí, kde sa jednotlivé misie odohrávajú. Dátum vydania hry je 6. júl 2004. D-Day tak vznikol presne pred desiatimi rokmi, na šesťdesiate výročie udalosti vylodenia v Normandii.

Digitálnu kópiu (tú legálnu) rovnako Medal of ako Honor - Allied Assault na internete už nenájdete. 

Company of Heroes

Ďalšia strategická hra, ktorá rovnako približuje udalosti Operácie Overlord. Tu však primárne ovládate skupiny vojakov s malým množstvom techniky. V hre sa objavuje pláž Omaha, či mestečko Carentan, kde ovládate amerických vojakov.

Titul bol v roku 2006 veľmi úspešný a ponúkal hráčom napríklad ovládať morálku mužstva či prežiť výbornú atmosféru s dobrou zvukovou kulisou. Na Steame je hra dostupná za osem eur. 

Pozrite si aj video z hry

Brother in Arms: Road to Hill 30

Prvé roky milénia patrili k mega boomu v hrách o druhej svetovej vojne. Obdobne aj táto hra pochádza z roku 2005, kde sa prevtelíte do veliteľa americkej jednotky.

No oproti ostatným titulom tu vystupujete ako výsadkár. V hre bolo kľúčové vydávať správne rozkazy kolegom, a na rozdiel od iných hier ju nebolo možné prejsť štýlom ala Rambo. Na 30 metrov ste napríklad len s ťažkosťami trafili vojaka. Na danú dobu sa v hre kládol dôraz na reálnosť. Pri jej vývoji asistovali aj veteráni, ktorí sa druhej svetovej vojny zúčastnili.

Rovnako napríklad zvuky zbraní sú autentické ich originálom. Cena na Steame je päť eur. 

01 - Modified: 2006-06-17 09:27:00 - Feat.: 0 - Title: Poprad: Pre smrteľnú nehodu začali stíhanie pre prečin usmrtenia
01 - Modified: 2024-04-18 13:00:00 - Feat.: - Title: Prvé slovenské GTA je na svete. Gangsterka Vivat Slovakia ťa prenesie do čias, keď Bratislave vládla mafia 02 - Modified: 2024-04-02 10:00:00 - Feat.: - Title: Marvel predstavil novú multiplayerovú strieľačku. Zadarmo si budeš môcť zahrať za Avengerov či Strážcov galaxie 03 - Modified: 2024-02-03 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Hru Doom skutočne rozbehneš na čomkoľvek. Mladá vedkyňa ju spustila na črevných baktériách 04 - Modified: 2024-01-13 08:00:00 - Feat.: - Title: Harry Potter je stále fenomén. Po gigantickom úspechu Hogwarts Legacy sú v prípave ďalšie hry z čarodejníckeho sveta 05 - Modified: 2024-01-06 10:00:00 - Feat.: - Title: Toto nesmieš zmeškať. Skvelá hra z prostredia Strážcov Galaxie je dostupná zadarmo, takto si ju stiahneš
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 05:36