StoryEditor

Drahomír Piok: Vyskúšali sme Apple Music. Konkurencia má čo robiť

01.07.2015, 17:01
Autor:
dpidpi
Tri mesiace zadarmo, unikátna sociálna sieť a milióny skladieb. Apple Music odštartoval aj na Slovensku.

Vyskúšali sme Apple Music. Ničím vás neposadí do kolien, no prináša sociálnu sieť či rádio, ktoré inde nenájdete. Konkurencia musí jednoznačne pridať, lebo ich Apple prevalcuje. 

Apple Music, Snímka: Archív HN

1. Sociálna Sieť Connect

Novinkou vo svete hudby bude nová služba Connect, ktorá slúži umelcom, aby komunikovali so svojimi fanúšikmi. Niečo ako malý Facebook, no len pre hudobníkov, ktorí tu môžu zdieľať videá, fotografie či čokoľvek iné. Nie je to však prvý pokus spoločnosti Apple o niečo podobné.

V minulosti tu bol Ping, ktorú veľkolepo ohlásil Steve Jobs. No po dvoch rokoch ju však Apple s neúspechom ukončil a viac na ňu neupozorňoval. Teraz však bude Apple Music jediná služba, ktorá toto ponúkne. Zatiaľ tu svoje príspevky publikujú najmä americké hviezdy, no nájdete tu aj známych slovenských interpretov. Zatiaľ je to však „mŕtva“ služba, ktorá má minimum príspevkov. 

 

2. Vlastné Rádio – Beats 1

Aj keď toto má byť rádio, ktoré vysiela nonstop postupne z troch rôznych miest na svete, už má za sebou prvý trapas. A to asi polhodinový výpadok.

Nové rádio Applu nesie názov spoločnosti Beats, ktorá bola vôbec jedným z prvých krokov ku stvoreniu Apple Music. Beats 1 bude vysielať rozhovory so známymi osobnosťami, moderované šou a, samozrejme, hudbu. Populárnu hudbu, pri ktorej by nemalo záležať na žánroch. Z veľkých konkurentov nemá zatiaľ nikto podobnú službu.  

Apple Music, Snímka: Archív HN

3. Nový svet hudby

Opýta sa vás, aký druh hudby počúvate a akých interpretov máte v obľube a prenesie vám ich skladby a navrhne, akú hudbu si máte vypočuť. A to aj pri cvičení či relaxovaní.

Toto nie je úplne inovatívna služba, no Apple sľubuje, že bude fungovať špičkovo. Nová aktualizácia vám úplne zmení celú aplikáciu hudba, ktorá vyzerá úplne inak. Všetky piesne vám v zariadení ostali, dostanete sa k nim bez problémov a všetku hudbu, ktorú budete počúvať online, si môžete stiahnuť aj do svojho telefónu. 

 

4. Apple láka zadarmo

Nie je zvykom, aby práve Apple rozdával niečo zadarmo, a najmä nie hudbu. Ale na to, aby dokázal ovplyvniť názor miliónov používateľov a „namotal“ ich na novú službu, ktorá vstupuje do vysoko konkurenčného prostredia, nemá na výber. Je tu Spotify, Pandora či Google Music.

A každá táto služba má milióny skladieb. Preto dá každému tri mesiace zadarmo a následne službu Apple Music spoplatní sumou 5,99 eura pre jednotlivcov či 8,99 pre skupiny (šesť členov jednej rodiny). 

Cena je v Európe je neobvykle nižšia než v Spojených štátoch amerických. Okrem toho Apple si týmto pripravuje nový stroj na peniaze. Ak by podľa analytikov každý desiaty používateľ iPhonov platil Apple Music, stane sa z americkej spoločnosti najväčší hráč na trhu. A začne zarábať ďalšie miliardy. 

Apple Music, Snímka: Reuters

01 - Modified: 2007-07-11 12:52:00 - Feat.: 0 - Title: Mýtus skončil -- muži kecajú rovnako veľa ako ženy
01 - Modified: 2024-04-12 07:26:47 - Feat.: - Title: Apple čoskoro spustí výrobu čipov M4. Chce nimi vybaviť počítače Mac 02 - Modified: 2022-03-04 11:51:18 - Feat.: - Title: Rusi sa už neposadia do švédskych sedačiek v teplákoch od Nike. Svoju činnosť pozastavuje v Rusku aj Airbnb 03 - Modified: 2021-12-12 22:58:26 - Feat.: - Title: iPhone 13 mini je malá raketa 04 - Modified: 2021-11-28 18:19:35 - Feat.: - Title: Hľadáte bezdrôtové slúchadlá? Tu je náš pestrý výber do 200 eur 05 - Modified: 2021-10-29 13:26:40 - Feat.: - Title: S týmito telefónmi spravíte najlepšie fotky
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 17:40