StoryEditor

Nezamestnaný mladík podvádzal na Facebooku. Okrádal ľudí

08.01.2014, 14:01
Autor:
iDnesiDnes
Mladý Čech sa prihlásil do profilu svojej expriateľky a zarobil tak pol milióna českých korún.

21-ročný nezamestnaný mladík z českého Petřvaldu zneužíval dôverčivosť užívateľov sociálnych sietí Facebook a Badoo a pripravil ich minimálne o pol milióna českých korún. Naburával sa tiež do cudzích profilov. Získané peniaze potom prehral v pokri na internetových serveroch.

Mladík najprv získal heslo k facebookovému profilu bývalej priateľky. Pod jej menom potom oslovil jej priateľov. Od niektorých z nich tiež vylákal prístupové údaje k ich účtom. Takto si vytvoril okruh ľudí, ktorých oslovoval pod falošnou identitou.

Na ich telefóny si potom nechával preposielať pod vymyslenou zámienkou kódy. Tie mu umožnili z telefónneho účtu odčerpať peniaze. Ľudí z celej republiky balamutil napríklad historkou, že zabudol heslo k mailu a nefunguje mu telefón.



„Tvrdil, že si nechá na číslo poškodeného poslať zabudnuté heslo,“ vysvetlil hovorca novojičínskych policajtov Petr Gřes. Nešlo však o heslo k elektronickej pošte, ale o kód na zaplatenie vstupu na pokrové stránky, čo podvedení neodhalili. „Mnohí mu ochotne a naivne požadované údaje zaslali a potom s hrôzou zisťovali, že majú dlh u mobilných operátorov. V mnohých prípadoch išlo o maloletých, ktorým ich telefónne účty platia ich rodičia,“ priblížil policajný hovorca .

Policajti evidujú už vyše štyristo poškodených. Nie všetci sa ale nechali nachytať. Policajti oslovili aj ľudí, ktorým síce kód na ich mobil prišiel, ale neposlali ho ďalej, takže ho neúspešný hráč pokru nemohol použiť.

Mladíka zneužívanie internetu nepriviedlo do problémov po prvýkrát. „Už na strednej škole sa pokúšal so spolužiakmi "nabúrať" do profilov používateľov. Dostal za to podmienečný trest šesť mesiacov. Pokračoval však ďalej,“ pripomenul policajný hovorca. Koncom minulého roka mladý muž skončil vo väzení.

Ako fungujú podvody s SMS-správami
Podvodníci získavajú mobilné čísla cudzích ľudí, ktoré potom zneužijú k elektronickej platbe. Pre jej uskutočnenie ale potrebujú spoluprácu majiteľa mobilu, ktorý musí platbu SMS správou potvrdiť. Dotyční si v nepozornosti často neprečítajú obsah SMS správy, v ktorej je uvedené, že prebehne platba. Oklamaný potom už len z ďalšej doručenej esemesky zistí, že mu bola z jeho paušálu odpočítaná suma, ktorú podvodne získal páchateľ.
 

Zdroj: idnes.cz, sta

01 - Modified: 2005-11-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tiene nad dotáciami na cestovný ruch
01 - Modified: 2024-04-25 11:27:24 - Feat.: - Title: Podvodníci mali získať deväť miliónov. Finančníci odhalili nové zneužívanie daňového bonusu 02 - Modified: 2024-04-25 17:22:18 - Feat.: - Title: Matovičova atómovka podnietila kreativitu podvodníkov. Finančná správa žiada zmeniť systém pre živnostníkov 03 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku? 04 - Modified: 2024-04-20 10:10:01 - Feat.: - Title: Dve tretiny obyvateľov Slovenska sa stali terčom kyberpodvodníkov 05 - Modified: 2024-04-19 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena priviedla mŕtveho strýka do banky, aby získala úver. Držala mu hlavu aj pero, zamestnancov však neoklamala
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 05:53