StoryEditor

Test slovenských bánk. V aplikáciách

19.02.2015, 07:49
Vyskúšali sme aplikácie najväčších slovenských bánk. Niektoré majú svetovú úroveň.

Tatra banka

Jednou z najlepších, ak nie vôbec najlepšiu aplikáciu, má pre svojich klientov Tatra banka. Jej doplnok navyše nedávno prešiel výraznou modernizáciou, ktorá priniesla množstvo funkcií z klasického internet bankingu.

Appka Tatra banky tak dostala výborný dizajn, má intuitívne ovládanie a dokonca aj špeciálne prispôsobené prostredie pre tablety. Vďaka väčšej obrazovke sa dokonalejšie využíva väčší priestor. Čo vôbec nie je štandardom.

K dispozícii máte aj špeciálny spending report, ktorý prehľadne a automaticky zoraďuje všetky výdavky. Okrem toho ovládať môžete všetko od platobného príkazu cez správu účtov až po vytváranie trvalých príkazov.

Navyše nová verzia aplikácie dostala šikovnú funkciu, kde môže byť na pozadí spustená presne dve minúty. To dovoľuje vyjsť z aplikácie, skopírovať si číslo účtu, napríklad z mailu, a pohodlne sa vrátiť do aplikácie presne tam, kde ste prestali.

Dostupnosť: iOS, Android a v staršej podobe aj Windows Phone a BlackBerry

ČSOB

Ďalšou špičkovou aplikáciou, ktorá určite patrí medzi najlepšie na Slovensku, je tá od ČSOB. Výhodou tejto aplikácie je rovnako veľmi intuitívne navrhnutý dizajn spolu s prehľadnou grafikou.

Po prihlásení ihneď vidíte prehľady na účtoch a do základného menu sa dostanete aj pomocou gest, ktoré mobilné telefóny podporujú. Napríklad len potiahnutím na pravú alebo ľavú stranu zobrazíte aktuálnu ponuku.

Samozrejmosťou je prehľad o kartách, kde nájdete aj jednu veľmi šikovnú funkciu, a tou je okamžité blokovanie. Čiže v prípade krádeže či zneužitia nemusíte zdĺhavo vyvolávať na infolinku banky (a to, že vtedy je cenná každá sekunda, pochopíte až v momente, keď vám z účtu miznú peniaze), ale ju len v aplikácii do pár sekúnd zablokujete.

Výbornou vychytávkou aplikácie je aj možnosť okamžite sa v zahraničí poistiť alebo dokonca dobíjať kredit. V týchto dňoch pribudne do aplikácie možnosť si zarezervovať stretnutie na vybranej pobočke či skenovanie čísla účtu z papierovej faktúry.

Dostupnosť: iOS, Android, WindowsPhone

Slovenská sporiteľňa

Úplne iný spôsob fungovania bankovej aplikácie poskytuje na Slovensku najväčšia banka – Slovenská sporiteľňa. Tá nezastrešila všetky funkcie pod „jednu strechu“, ale priamo pod štyri. Áno, namiesto jednej budete mať v mobilnom telefóne až štyri rôzne aplikácie. A to konkrétne účty, platby, termíny a lokátor.

Osobne by som prijal radšej jednu konkrétnu aplikáciu. Zdá sa mi viac-menej zo strany používateľa menej prehľadné.

Ak už však s aplikáciami pracujete, samotné prepínanie medzi nimi už neregistrujete. Jednoducho len ťukáte na položky v menu a telefón automaticky otvára zvolený doplnok. Zaujímavosťou v prípade Slovenskej sporiteľne je už integrovaný systém, ktorý dovoľuje posielať peniaze na telefónne čísla.

Teda niečo ako známe Viamo. Inak Slovenská sporiteľňa poskytuje najmä základné funkcie v rámci možnosti aplikácie. Dostupná je rovnako len pre dva operačné systémy.

Dostupnosť: iOS, Android

VÚB banka

Aplikácia je v tomto prípade skôr mobilná a optimalizovaná verzia internet bankingu od VÚB banky. Teda nejde o aplikáciu v pravom zmysle slova ako pri ostatných bankách a tomu zodpovedajú aj zjednodušené funkcie, dizajn a ovládanie.

Doplnok od VÚB banky však základné operácie dokáže pohodlne obslúžiť. K dispozícii tak máte štandardne prehľady účtov a pohybov na nich.

Cez „aplikáciu“ dokážete, samozrejme, spravovať platobné karty, zadávať nové platby či vyhľadávať, kde sú pobočky banky a bankomaty. Takisto môžete cez ňu aj kartu zablokovať.

Toto rozhranie je podobne ako pri iných bankách dostupné len pre dva hlavné operačné systémy na telefóny. Avšak inštaláciou získate prakticky len odkaz na ploche. Do mobilného internet bankingu VÚB banky sa dostanete s akýmkoľvek mobilným zariadením. Stačí zadať do prehliadača adresu ib.vub.sk.

Dostupnosť: iOS, Android alebo na adrese ib.vub.sk

UniCredit Bank

Šikovnú banku v mobile dostanete aj od UniCredit Bank, ktorá ponúka pomerne dobre spracovanú aplikáciu pre všetkých s Androidom, iPhonom a dokonca aj Windows Phonom.

Jej možnosti sú podobné tomu, čo môžete nájsť na klasickom internet bankingu v počítači. A tak okrem prehľadov účtov, platobných či kreditných kariet dokážete príkazy aj generovať. Dostupné sú aj dobre spracované šablóny.

Cez aplikáciu si môžete vyhľadávať pobočky, prepočítavať kurzy jednotlivých svetových mien alebo ju použiť ako Smart kľúč pre klasický internet banking. Telefónom tak svoje platby cez počítač podpisujete a autorizujete.

Aplikácia funguje spoľahlivo, jej funkcie ovládate aj gestami, napríklad pri novej platbe stačí „potiahnuť appku“ smerom dolu.

Dostupnosť: iOS, Android, Windows Phone

Snímky: Autor, iTunes

01 - Modified: 2007-03-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Rusku zabíjal metán
01 - Modified: 2024-04-25 12:03:56 - Feat.: - Title: Samsung prináša podarenú štýlovku. Pokúsi sa s ňou uspieť na trhu, kde sa mu dlho nedarí 02 - Modified: 2024-04-23 19:46:08 - Feat.: - Title: Sieť TikTok predložila Bruselu správu o rizikách spojených s novou aplikáciou. Užívatelia dostávajú úlohy 03 - Modified: 2024-04-24 07:12:44 - Feat.: - Title: Vysoký výkon, skvelé objektívy a zaujímavé príslušenstvo. Takto to vyzerá, keď sa z mobilu stane fotoaparát 04 - Modified: 2024-04-19 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena priviedla mŕtveho strýka do banky, aby získala úver. Držala mu hlavu aj pero, zamestnancov však neoklamala 05 - Modified: 2024-04-20 11:00:00 - Feat.: - Title: Nahlás zle zaparkované auto a ešte dostaneš zaplatené. Toto mesto spustilo jedinečnú aplikáciu, ľudia ju milujú aj nenávidia
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 05:45