StoryEditor

Zabudnite na ťaháky, tieto aplikácie vám pomôžu zvládnuť školu aj prijímačky

04.06.2015, 00:00
Prinášame vám šesť užitočných tipov, ktoré vám uľahčia štúdium. Či už potrebujete pomôcť s matematikou alebo jazykmi.

Či už idete na prijímačky alebo vás ešte nejaký ten rok čaká, určite sa zíde nasledujúci výber aplikácii pre mobilné telefóny. Nechajte sa inšpirovať.

 

Oxford Dictionary of English

Je úplne jedno, či ste v anglickom jazyku doma alebo je pre vás zatiaľ španielskou dedinou. Oxfordský slovník ponúka najobsiahlejšiu zásobu slov, spojení, fráz alebo idiómov. Fyzická kniha sa neustále rozširuje a tlačí v ďalších vydaniach. 

Obsahuje najaktuálnejšiu angličtinu z celého anglicky hovoriaceho sveta. Vo výkladovom slovníku je viac ako 350-tisíc slov či fráz, má vyše 2-tisíc strán a váži viac ako tri kilogramy. Toto všetko získate v jednej prehľadnej aplikácii pre mobilné telefóny. Smartfón vám však ponúkne ešte viac. Aplikácia vás naučí aj správne vyslovovať. 

Dostupnosť: iOS, Android

 

WolframAlpha

Aplikácia rovnomennej internetovej služby, ktorú spustili jej tvorcovia v roku 2009. Ten istý rok ju vyhlásil magazín Popular Science za najväčšiu počítačovú inováciu roku. 

Na rozdiel od vyhľadávacích internetových služieb je Wolfram Alpha zameraný na riešenie a znázorňovanie výsledkov špecifických algoritmov, rovníc, štatistických údajov. Výsledkom sú syntetické odpovede, ktoré sú zosumarizované do vlastných hodnôt zadaných používateľom.

Tento odlišný typ vyhľadávača prehľadáva vlastnú databázu a odpovedá na priame otázky položené v ľudskom jazyku. Databáza obsahuje tak fakty, ako aj pravidlá pre odvodzovanie nových faktov, zákonitostí a odpovedí. Je to vyhľadávač informácií a faktov, nájdené výsledky usporadúva do prehľadných tabuliek. Vyhľadávač hľadá vo svojej databáze, ktorá je napĺňaná informáciami z rozličných externých databáz. Obsahuje rôzne odvetvia činností, napr. technológie, veda, cestovanie, varenie, hudba, astronómia a podobne.

Dostupnosť: iOS, Android, Windows Phone

 


Prečítajte si aj: Prijímací pohovor na vysokú školu? Nenechajte sa vyhodiť


 

PhotoMath

Žiadne „vzorečníky“ alebo ťaháky. Jednoduchšie matematické príklady vypočítate pomocou mobilného telefónu s fotoaparátom. Ten namierite na zadaný príklad a v priebehu sekundy sa dostanete nielen k samotnému výsledku, ale aj k postupu riešenia rovnice. 

Aplikácia priamo cez kameru dokáže pochopiť, o aký príklad ide, uvedomiť si následnosť rovnice a spôsob, akým ju vypočítať. Okrem základných operácií, ako je súčin či súčet, zvládne aj zlomky, výrazy alebo rovnice. 

Vďaka tomu, že vidíte aj kompletný postup pri riešení úloh, môžete aplikáciu využiť nielen na uľahčenie si práce, ale aj na skúšku kontroly, prípadne hľadanie chýb vo vašom postupe.

Dostupnosť: iOS, Android, Windows Phone

 

Study Timer

Jednoduchá aplikácia, ktorá pomáha štruktúrovať čas, ktorý venujete učeniu do blokov spolu s pauzami. Viaceré výskumy zaoberajúce sa schopnosťou mozgu prijímať informácie a učiť sa nasvedčujú, že je dôležité si vedieť aj odpočinúť.

Program Study Timer vám umožní zadať celkový čas potrebný na učenie, ktorý vám pomôže rozvrhnúť do blokov, ktoré budú pozostávať z priestoru na vzdelávanie sa a nutných páuz na oddych.  

Jednotlivé obdobia oddelí aplikácia pomocou zmeny farby obrazovky, zvukového signálu alebo pomocou vibrovania. Alternatívou pre iOS je Pomodoro. 

Dostupnosť: Android 

 

DuoLingo

Jedna z najpoužívanejších aplikácií pre všetkých, ktorí majú chuť sa učiť cudzie jazyky. Aplikácia DuoLingo bola vyhlásená v roku 2013 za aplikáciu roka a dokáže vyučovať až 13 jazykov, a to vrátane angličtiny či nemčiny až po turečtinu či ukrajinčinu. Aplikácia využíva metódy, kde slová doplňujete, spájate, priraďujete k obrázkom či dokonca aj hovoríte. Navyše ju môžete brať ako hru. V DuoLingo dostávate za absolvované lekcie body či môžete dokonca v rámci svojej úrovne hrať cez internet hry so slovíčkami s inými hráčmi. 

Dostupnosť: iOS, Android

 

Engineering 

Ak sa nebojíte anglického jazyka, táto aplikácia by mala pomôcť množstvu budúcich inžinierov. Obsahuje vzorce a pomôcky pre študentov, ktorí sa venujú strojárstvu, elektrotechnike, chémii či stavebníctvu. V aplikácii je pripravených tisíc vzorcov, ktoré majú pomôcť vypočítať napríklad zaťaženia na nosníkoch či prevod tepla. Engineering okrem toho dokáže napríklad konvertovať jednotky. Aplikácia je dostupná len pre systém iOS, a keďže je špecializovaná, je aj spoplatnená sumou 12 eur.

Dostupnosť: iOS

 

Snímka: Wolfram Alpha

01 - Modified: 2007-06-17 12:21:00 - Feat.: 0 - Title: Abbás vymenoval novú vládu
01 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 02 - Modified: 2024-02-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Budú školy bezpečnejšie? Prehľadávanie batohov nič nerieši. Expert hovorí o piatich spôsoboch ochrany 03 - Modified: 2024-02-09 19:12:15 - Feat.: - Title: Skvelá správa pre FIIT STU. Fakulta získala prestížnu britskú IET akreditáciu aj pre doktorandské programy 04 - Modified: 2024-01-18 22:21:43 - Feat.: - Title: Izrael odpálil budovy súkromnej univerzity al-Isráa, zničil už 390 škôl 05 - Modified: 2024-01-15 14:16:53 - Feat.: - Title: Vláda chystá nové opatrenia: Ministri chcú na univerzitách turnikety, v hre sú aj kamery na školách
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
15. apríl 2024 14:33