StoryEditor

Nekážte ľuďom platiť za hudbu. Poproste ich (video)

07.07.2013, 00:00
Autor:
apnapn
Excentrická hudobníčka Amanda Palmer rozpráva o umení darovať a prijímať.

Po tom, ako absolovala prestížnu umeleckú školu si začal zarábať na ulici. Ako živá socha. Až neskôr si uvedomila, ako ju táto skúsenosť pripravila na dráhu v šoubiznise. Okrem iného ju naučila bezprostrednosti, ktorá túto mladú hudobníčku neopustila dodnes. Aj preto pravidelne prespáva aj s kapelou u svojich fanúšikov, aj preto, keď potrebuje zonhať čokoľvek pred koncertom stačí napísať na Twitter a aj vďaka tomu sa jej podaril doslova „psí kúsok“. Keď jej isté hudobné vydavateľstvo po niekoľkých týždňoch povedalo, že 25 000 predaných CD je málo, rozhodla sa, že svoju hudbu ľuďom voľný prístup k svojej hudbe.

 

Skladby zavesila voľne na stránku a sociálne siete. A požiadala ľudí, aby jej, ak to uznajú za vhodné, poslali odmenu za jej prácu. Vyzbierala tak neuveriteľných 1,2 milióna dolárov. Keď sa jej pýtali, ako dokázala v čase masového sťahovania hudby načierno a zadarmo prinútiť ľudí, aby jej zaplatili, odvetila „stačilo ich požiadať.“


Jej výpoveď však nie je o peniazoch, ale o umení darovať a prijímať, o dôvere a osobnom kontakte, vďaka ktorému dokonca nechala fanúšikom, aby písali na jej nahé telo. Ale aj o tom, ako sa speváci a hudobníci vytratili z klubov, ako sa z mnohých stali len celebrity, ktoré masy obdivujú z diaľky. Ale ktoré asi nikdy nezažijú ten pocit, že keď zazvonia o pol desiatej večer pri dverách, ľudia ich pozvú ďalej a dajú im prvé a posledné.

Pozrite si inšpiratívne video natočené v rámci projektu TED.

Práve Amanda Palmer bola, hoci len virtuálne,aj súčasťou nezávislého podujatia TEDx Bratislava 2013, ktoré otvorilo štvrtýkrát svoje brány v hlavnom meste v piatok 5. júla. Jeho nosnou myšlienkou bol tento rok úľ, v ktorom sa roja originálne myšlienky a zaujímaví ľudia.

Z rečníkov spomeňme napríklad inovátora a podnikateľa Ivana Štefunka, ktorý na osobnom príklade ukázala, ako sa dá aj z ťažkej zdravotnej situácie vyťažiť inšpiratívna myšlienka pretavená do startupu. Alebo dokumentaristku Dianu Fabiánovú, ktorú kvôli filmu o menštruácii Mesiac v nás (ktorý sa mimochodom premietal napríklad aj v Sýrii a získal viacero ocenení na zahraničných festivaloch) zadržali na letisku po prílete do USA a vypočúvali. Či Belgičana Barta Weetjensa, ktorý cvičí potkany na vyhľadávanie nášľapných mín v Afrike. Alebo mladé Slovenky Andreu Bučkovú a Máriu Kmeťkovú, ktoré netradičnému spojeniu harfy, klavíra a podmanivého spevu pootvorili ďalšiu dimenziu slovenskej hudobnej scény. A mohli by sme pokračovať ďalej. Aj budeme. Rozhovory s inšpiratívnimi rečníkmi a videá s ich prednášakmi vám počas leta prinesieme na stránkach Hospodárskych novín aj na webe.


ČO JE TO TED
TED je nezisková organizácia oddaná podpore „myšlienok hodných šírenia“. V roku 1984 sa v Kalifornii konala prvá štvordňová konferencia a odvtedy TED neustále rastie a viacerými iniciatívami podporuje myšlienky, ktoré menia svet. Na výročnú konferenciu TED sú pozývaní poprední svetoví myslitelia a ľudia činu, aby predniesli svoju niekoľkominútovú reč. Následne sú ich vystúpenia bezplatne sprístupnené na TED.com.

Na konferenciách TED už vystúpili, okrem iných, aj Bill Gates, Al Gore, Jane Goodall, Elizabeth Gilbert, Sir Richard Branson, Nandan Nilekani, Philippe Starck, Ngozi Okonjo-Iweala, Isabel Allende alebo Gordon Brown.

 

 

 

 

 

Práve Amanda Palmer bola, hoci len virtuálne,aj súčasťou nezávislého podujatia TEDx Bratislava 2013, ktoré otvorilo štvrtýkrát svoje brány v hlavnom meste v piatok 5. júla.
Jeho nosnou myšlienkou bol tento rok úľ, v ktorom sa roja originálne myšlienky a zaujímaví ľudia. Z rečníkov spomeňme napríklad inovátora a podnikateľa Ivana Štefunka, ktorý na osobnom príklade ukázala, ako sa dá aj z ťažkej zdravotnej situácie vyťažiť inšpiratívna myšlienka pretavená do startupu. Alebo dokumentaristku Dianu Fabiánovú, ktorú kvôli filmu o menštruácii Mesiac v nás (ktorý sa mimochodom premietal napríklad aj v Sýrii) zadržali na letisku a vypočúvali. Či Belgičana Barta Weetjensa, ktorý cvičí potkany na vyhľadávanie nášľapných mín v Afrike. Alebo mladé Slovenky Andreu Bučkovú a Máriu Kmeťkovú, ktoré netradičnému spojeniu harfy, klavíra a podmanivého spevu pootvorili ďalšiu dimenziu slovenskej hudobnej scény. A mohli by sme pokračovať ďalej. Aj budeme. Rozhovory s inšpiratívnimi rečníkmi a videá s ich prednášakmi vám počas leta prinesieme na stránkach Hospodárskych novín aj na webe.

01 - Modified: 2004-11-11 23:03:43 - Feat.: 0 - Title: Výrobky z Ázie zaplavujú USA 02 - Modified: 2004-11-11 23:06:51 - Feat.: 0 - Title: Autobusy pôjdu v pondelok ako v sobotu 03 - Modified: 2004-11-11 23:08:51 - Feat.: 0 - Title: Počítačoví podvodníci sú čoraz prefíkanejší 04 - Modified: 2004-11-11 23:09:50 - Feat.: 0 - Title: Štefan Dobák : Neotvárajte e-mail z neznámych zdrojov
01 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey 02 - Modified: 2024-03-06 10:55:39 - Feat.: - Title: Známa speváčka musí nosiť plienky. Krutá diagnóza jej poriadne skomplikovala život 03 - Modified: 2024-02-19 12:00:00 - Feat.: - Title: Pred Taylor Swift sa klaňajú politici aj biznis. Speváčku vôbec po prvýkrát skúmal vedecký samit, záujem bol enormný 04 - Modified: 2024-02-03 09:28:05 - Feat.: - Title: Deepfake pornografické fotografie Taylor Swift zaplavili internet. Speváčka sa chce brániť žalobou, čo však môže urobiť obyčajný človek? 05 - Modified: 2024-01-30 14:00:00 - Feat.: - Title: Stihne Taylor Swift Super Bowl, aby podporila Travisa Kelceho? Pár hodín pred výkopom bude 9-tisíc kilometrov od štadióna
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 08:47