StoryEditor

Google Glass majú súpera. Ide do extrémov (video)

19.05.2013, 00:04
Superokuliare od Google čaká možný konkurent. Je určený hlavne pre športových nadšencov.

Google sa k svojim superokuliarom zachoval na Google I/O macošsky. Možno aj kvôli negatívnym ohlasom pre obavy zo straty súkromia nedostali okuliare Glass počas úvodnej prednášky vývojárskej konferencie Googlu žiadny priestor.

Priestor zažiariť tak dostala konkurencia - okuliare Recon Jet od firmy, ktorá už má s displejmi pred očami užívateľov skúsenosti. Napríklad vďaka spolupráci s firmami, ako je Oakley, na okuliaroch, ktoré ukazujú lyžiarom rýchlosť a ďalšie údaje. Dobrou správou je cena - pravdepodobne pod 350 eur.

Recon Jet zo strany s kamerou a displejom pripomína lyžiarske okuliare, z druhej strany už prezrádza podobu so športovými slnečnými okuliarmi. Vnútri sa pritom skrýva výbava podobná mobilnému telefónu, vrátane grafického čipu, aby mal displej bohatšie možnosti a rýchlejšiu odozvu.

Zameranie na športovcov prezrádza nielen tvar okuliarov a video, ktoré ukazuje okuliare v akcii, ale aj podpora technológie ANT +. Tá sa presadila práve vo fitness priemysle ako štandard pre výmenu dát zo senzorov, ako sú hrudné pásy monitorujúce tepovú frekvenciu alebo cyklopočítače snímajúce rýchlosť pohybu či kadenciu šliapania.

Vo výbave okuliarov budú tiež integrované senzory, vrátane GPS a gyroskopu, pre sledovanie pohybu užívateľa a jeho hlavy. Špeciálny senzor bude sledovať aj oči, aby zapol displej iba v okamihu, keď sa na neho užívateľ bude pozerať. Displej s kamerou je pritom uložený v pravom spodnom rohu v oblasti periférneho videnia.

Recon Jet a Google Glass toho majú veľa spoločného, ​​aj keď základný dizajn "okuliarov" sa líši a Recon sú ozajstné okuliare, zatiaľ čo Glass iba obrúčka s displejom a kamerou (avšak doplniteľná o slnečné okuliare). Obe zariadenia je možné ovládať dotykom na dotykovej ploche, obe majú vnútornú výbavu podobnú moderným smartfónom a obe tiež hľadajú vývojárov aplikácií.

Recon Jet zaujme okrem iného tým, že s potenciálne krátkou výdržou na jedno nabitie bojuje použitím výmenného akumulátora, ktorý bude umiestnený v druhej bočnici. Vďaka umiestneniu zdroja energie na druhú stranu sú okuliare vyvážené, hoci opticky majú väčšinu váhy na pravej strane.

Recon Jet zatiaľ nemajú stanovené presný dátum začatia predaja, podobne ako u Glass ide o plne funkčný prototyp vo finálnom štádiu testovania hardvéru. Serveru Wired ale viceprezident Recon Instruments Shane Luke prezradil, že plánujú začatie predaja ešte tento rok, a to za cenu podobnú existujúcim produktom, ktoré sa predávajú za 300 až 400 dolárov, v prepočte teda 230 až 310 eur.

Stanovenie ceny Recon Jet indikuje aj potenciálne cenu Google Glass pri vstupe na trh, špekulácie o cene pod 500 dolárov nadobúdajú na reálnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. október 2024 09:22