StoryEditor

Váš iPhone bude predpovedať budúcnosť. Naučte sa tieto triky

18.09.2015, 11:00
Autor:
dpidpi
Novinka vám dá dlhšiu výdrž telefónu, dve aplikácie na obrazovke či odhaduje, čo budete robiť.

Nový systém, ktorý si už aktuálne viete stiahnuť do iPhonu, je pomerne nenápadný. Na prvý pohľad sa vám môže zdať, že sa takmer nič nezmenilo, no opak je pravdou. Apple pridal do iOS 9 množstvo užitočných, ale malých detailov.

Najzásadnejšou novinkou je zmena fontu, teda písma v systéme. Apple nahradil prechádzajúci štýl novinkou, ktorú používa v hodinkách Apple Watch. Písmo tak má byť čitateľnejšie a prehľadnejšie.

Stačí menej miesta

Ďalšou pozitívnou správou, najmä pre majiteľov 16 GB iPhonov, je množstvo voľného priestoru, ktorý potrebujete na preinštalovanie systému. Zatiaľ čo v minulosti ste museli uvoľniť v najhoršom prípade takmer 5 GB, teraz vám stačí minimum. Samotný iPhone potrebuje asi 1,5 GB a pokiaľ budete aktualizovať cez iTunes, stačí vám len 600 MB.

Nový iOS 9 prináša zaujímavú zmenu oproti iOS 8. Nový systém sa totiž učí, ako telefón používate a na základe toho vám bude v obrazovke, ktorú nájdete vľavo (posunutím doprava) zo základnej plochy, navrhovať kontakty či aplikácie, ktoré by ste chceli aktuálne použiť.

Na Slovensku však funguje minimum z toho, čo iPhone ponúka napríklad v Spojených Štátoch. Tam vám okrem toho môže vyhľadávať v okolí miesta, ktoré by ste mohli chcieť navštíviť (parkovisko, kaviareň) či zobrazuje aktuálne správy.

Triky od Androidu

iPhone sa v novom systéme okrem toho naučil šetriť batériu. Apple sľubuje o hodinu vyššiu výdrž, čo vám nedokážeme pri reálnom používaní potvrdiť, no novinkou je mód, ktorý vám má šetriť batériu.

To, čo je už známe zo sveta Androidov, sa dostalo do iPhonu. Mód šetrenia energie však vypne len niektoré funkcie a iPhone môžete klasicky používať ďalej. Nerobí z neho obmedzený telefón s čierno-bielou obrazovkou. Aj preto od tejto funkcie nečakajte rekordné výsledky. V zásade môže predĺžiť život iPhonu o rádovo maximálne minúty až hodiny. V závislosti od podmienok, ako ho používate.

V novom systéme si môžete odteraz nastaviť šesťciferný kód na odomknutie obrazovky či využívať dokonalejšie poznámky alebo aplikáciu mail. Mail odteraz napríklad prehľadáva správy a na základe ich obsahu navrhuje napríklad vytvoriť automaticky udalosť v kalendári.

Vylepšené poznámky používajú pokročilejšie funkcie. Novinkou je možnosť si do nich zapisovať údaje už aj pri prezeraní internetu. Stačí len v strede dole kliknúť na ikonu zdieľania a následne vo výbere na poznámky. A ihneď si značíte text ku konkrétnej stránke.

Používajte radšej Google mapy

Ďalšou funkciou je úplne nové vyhľadávanie v telefóne. To je oveľa prehľadnejšie a postupne prezerá poznámky, maily, správy či kontakty alebo pripomienky. Vylepšené sú aj „legendárne mapy“, ktoré dostali rozpis verenej dopravy (nie na Slovensku) a nové možnosti vyhľadávania.

Do máp napríklad napíšete „cafe“ a ukáže vám najbližšie kaviarne spolu s recenziami od Trip Advisora. Pre tieto funkcie vám však skôr navrhujeme používať len anglický jazyk a v najlepšom prípade Google mapy, ktoré obdobnú funkciu ponúkajú už oveľa dlhšie.

Vylepšená je aj galéria či prístup k fotkám, ktoré môžete mať v iCloude. Čas prístupu k snímkam a videám je výrazne rýchlejší. Inteligentnejšia je aj hlasová asistentka Siri, ktorá má lepšie rozpoznávať hlas a teraz dokáže napríklad triediť na základe vašej požiadavky fotografie podľa zachyteného miesta - „Ukáž mi fotografie z Turecka.“ Samozrejme stále nerozumie slovenčine.

Rýchlejší iCloud

V iOS 9 je zlepšení prístup do iCloud Drive, teda cloudu, ktorý prevádzkuje Apple, a môžete si naň ukladať svoje súbory. Rovnako sa tu nachádza aj úplne nová aplikácia s názvom News, tá však v základe nie je dostupná pre Slovensko.

Ak ju aj napriek tomu chcete využívať, vyskúšajte tento návod. Otvorte si Nastavenia - Všeobecné - Jazyk a región, a tu zmeňte položku Región na Spojené štáty. Onedlho tak nájdete na svojej ploche aj túto aplikáciu.

Nový systém iOS však ponúka aj jednu novú špecialitu pre nový iPad Air 2. A to konkrétne možnosť používať dve aplikácie na jednej obrazovke súčasne. Aktuálne to zvládne len tento jediný model tabletu. V budúcnosti so spustením predaja túto funkciu využije ešte iPad Pro a iPad mini 4.

Žiadna revolúcia

Vylepšený systém je pre množstvo zariadení od Applu. Stiahnete si ho už aj do iPhonu 4s, prvého iPadu mini, iPadu 2 či iPodu piatej generácie.

Apple neurobil s novým systémom zásadnú revolúciu, tú chce zažiť s novým iPhonom 6s a 3D Touch, no vylepšil detaily, ktoré v prípade iPhonu 6 zrýchlili jeho chod a spríjemnili ovládanie.

Po dvoch dňoch používania hodnotíme systém výrazne pozitívne. A to aj kvôli faktu, že má spoľahlivo fungovať aj na starších zariadeniach. Navyše v súčasnosti neexistuje výrobca v mobilnom svete, ktorý by sa staral aj o bezpečnosť štyri roky starých telefónov ako je iPhone 4s

01 - Modified: 2007-09-20 08:14:00 - Feat.: 0 - Title: ZZP nesúhlasí so zastavením transformácie nemocníc
01 - Modified: 2022-05-11 06:28:25 - Feat.: - Title: Apple sa lúči s legendou. Po dvoch desaťročiach končí hudobný prehrávač iPod 02 - Modified: 2022-03-04 11:51:18 - Feat.: - Title: Rusi sa už neposadia do švédskych sedačiek v teplákoch od Nike. Svoju činnosť pozastavuje v Rusku aj Airbnb 03 - Modified: 2021-12-12 22:58:26 - Feat.: - Title: iPhone 13 mini je malá raketa 04 - Modified: 2021-11-28 18:19:35 - Feat.: - Title: Hľadáte bezdrôtové slúchadlá? Tu je náš pestrý výber do 200 eur 05 - Modified: 2021-10-29 13:26:40 - Feat.: - Title: S týmito telefónmi spravíte najlepšie fotky
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 23:35