StoryEditor

Stavte na tablety a predbehnite konkurenciu

27.11.2013, 23:28
Vybrali sme osem vecí, ktoré vám v biznise dajú náskok pred ostatnými. A navyše zjednodušia prácu.

Ak chcete uštetriť čas, využívajte videokonferencie. Pokiaľ hľadáte efektívnu komunikáciu vo firme, skúste „vlastný Facebook“. Moderné technológie vám dokážu uľahčiť váš biznis. 

 

1. Vlastná technika (systém BYOD)

Nezľaknite sa, ak si zamestnanec do firmy prinesie vlastný počítač. Je naň zvyknutý, pracuje sa mu na ňom lepšie než na firemnom, a navyše ten, ktorý ste mu dali, môžete posunúť napríklad inému kolegovi. Pre úplné poňatie tohto pojmu bude zrejme treba urobiť zmeny aj vo vlastnom systéme, no v konečnom výsledku môžete ušetriť a zvýšiť efektivitu zamestnancov. Pozor si však treba dávať na bezpečnosť.

2. Mobilné zariadenia

Integrovanie smartfónov do štruktúry firmy je dnes už zrejme základom. No neberte na ľahkú váhu ani tablety. Vhodné sú najmä pre ľudí, ktorí sa dostávajú do kontaktu so zákazníkom a potrebujú im určité veci ukázať či načrtnúť. Navyše na tablet „pozerá“ človek častejšie než na maily či kalendár v notebooku a pracuje s ním pohodlnejšie než s telefónom. 

3. Vlastné biznis aplikácie

Prepojte už vytvorené aplikácie či programy s inteligentnými zariadeniami alebo vytvorte vlastné. Dnes už existuje mnoho riešení, ako dostať na tablet takmer čokoľvek. Pri biznis aplikáciách, ktoré viete distribuovať len v rámci firmy, sa myslí hlavne na tablety. Základom je prehľadné používateľské prostredie a funkčnosť. Tieto doplnky sa tak využívajú napríklad v reštauráciách, rôznych IT spoločnostiach či dokonca nemocniciach.

4. Cloud

Cloudové riešenie je stále pre mnoho spoločností tabu. Výborným kompromisom je však takzvaný hybridný cloud, kde nechávate online len časť svojich informácií, ktoré nie sú pre vás až príliš dôverné alebo netvoria know-how. 

5. Big Data

Čím viac, tým lepšie. Presne toto tvrdenie platí aj pre dáta. V rôznych činnostiach dokážete zbierať obrovské množstvo informácií. No čaro je ich analyzovať a využiť vo svoj prospech. Obrovské databázy už dnes zaznamenávajú na niektorých internetových stránkach aj to, ako hýbete myškou. Zaznamenávať a vyhodnocovať však môžete jazdy firemných áut či činnosť linky.

6. Sociálne siete

V súčasnosti by firmy určite nemali podceňovať silu sociálnych sietí a rôznych kampaní, ktoré sa vďaka virálu šíria po internete úplne zadarmo. Okrem toho je však možné cez ne vyhľadávať budúcich zamestnancov (LinkedIn), či vytvoriť si vlastnú firemnú sociálnu sieť prostredníctvom riešení od Microsoftu, SAP či iných technologických gigantov. Zlepšiť sa môže komunikácia či pracovný proces.

7. Videokonferencie

Stále sú na vzostupe videokonferencie, ktoré šetria nielen peniaze, ale najmä čas. Pokojne môžete robiť poradu každý deň, a to aj keď sedíte na opačných koncoch Slovenska, bez toho, aby to zabralo veľa času. „Pri diskusiách s našimi zákazníkmi vidíme stúpajúci záujem o videokonferenčné riešenia,“ potvrdzuje aj Katarína Horská z GTS Slovakia.

8. Tip z konferencie TechFórum

Keďže doba pokročila, môžeme zabudnúť aj na klasické tabule na poradách a kreslenie fixkou. Do firiem sa predierajú interaktívne doplnky, ako projektory so špeciálnym systémom či veľké dotykové obrazovky. 


V technológiách sme na tom rovnako ako v USA 


Aká oblasť IT je pre firmy najatraktívnejšia na investovanie?

Spoločnosti chcú dnes predovšetkým všetko lacnejšie, rýchlejšie a bezstarostne. Kvôli šetreniu sa zužujú aj IT oddelenia

a niektoré firmy prenášajú ich povinnosti na nás.

Neboja sa veľké spoločnosti mať svoje údaje mimo firmy?

Je pravda, že väčšina ich chce mať u seba, no preferujú sa aj hybridné riešenia, kde k niektorým dátam pristupujú cez internet. Chcú najmä moderný systém, o ktorý sa netreba starať. Väčšej emancipácii pomáha v poslednom čase aj veľký americký marketing a zariadenia, ktoré ako prvý priniesol Steve Jobs. Ľudia si jednoducho zvykli, že im dáta prechádzajú z mobilu do počítača bez toho, aby o tom vedeli viac. Obrovský potenciál je však vďaka tomu aj v aplikáciách, ktoré sú vlastne v inteligentných telefónoch či tabletoch. Tam „leží“ veľa peňazí.

O ktoré druhy aplikácií je záujem?

Spoločnosti chcú vedieť napríklad denný obrat, riadiť agendu, no chcú aj oveľa zložitejšie systémy. Dôležitá je tu však problematika bezpečnosti.

Nezaostávame práve v oblasti ochrany dát za Európou či USA?

Ja si nemyslím, že nejako zásadne zaostávame. IT firmyv Česku a na Slovensku patriav porovnaní so svetom na špičku, len náš trh je menší. Práve kvôli tomu sa k nám môžu niektoré technológie dostať neskôr. Nedajú sa ihneď zaplatiť. No ak si vezmeme rýchlosť etablovania smartfónov či tabletov vo firemnom sektore, sme na tom rovnako ako vo vyspelých Spojených štátoch amerických.

Chránia si teda firmy dostatočne svoje údaje?

Niekedy tu panuje až prehnaná opatrnosť. Paradoxne sú občas dáta uzavreté priamo vo firme zraniteľnejšie než v zabezpečenom datacentre. Zatiaľ sa na Slovensku alebo v Česku nestal vážnejší incident úniku dát, ktorý by si všimli aj médiá, i keď zamestnanci často posielajú citlivé údaje cez verejnú linku. Naopak, útoky na webové stránky sú pomerne známe, a toto si spoločnosti už chránia.

Medzi moderné spôsoby, ako zefektívniť prácu, patrí aj spôsobBYOD. Teda, že si zamestnanec prinesie do firmy vlastný tablet či notebook. Vidíte to ako potenciál na zvýšenie produktivity?

Ľudia si často nosia do práce omnoho modernejšie zariadenia, než je firemný štandard. Pracuje sa im s nimi oveľa pohodlnejšie, a tak sa ich, pochopiteľne, nechcú vzdať. Proti je však často interné IT oddelenie, ktoré niekedy musí odkryť časť zabezpečenia, aby napríklad tablet správne fungoval. V ceste stojí aj konzervatívnosť, že ak sa desať rokov niečo robilo týmto spôsobom, prečo by sa to teraz malo zmeniť. Stratégia pre pohodlné používanie BYOD môže stáť firmu peňažné prostriedky, no v konečnom dôsledku ušetrí. Správa IT je jednoduchšia, zamestnanec je efektívnejší, a navyše mu netreba kúpiť vlastný notebook, mobil či tablet. 

01 - Modified: 2005-09-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Autá zvyšujú koľajniciam sebavedomie
01 - Modified: 2024-04-03 10:44:04 - Feat.: - Title: Výkonný tablet z Číny sa začne predávať začiatkom budúceho týždňa. Prinesie silné parametre za prijateľnú cenu 02 - Modified: 2024-02-16 09:44:00 - Feat.: - Title: Lacný tablet, ktorý je ideálnou voľbou pre nenáročného užívateľa. Za nízku cenu prinesie zaujímavé prekvapenie 03 - Modified: 2024-02-09 06:50:43 - Feat.: - Title: Apple pracuje na skladacích iPhonoch a iPadoch. Prototypy sa podobajú produktom Samsungu 04 - Modified: 2023-12-12 23:00:00 - Feat.: - Title: Samsung tablet, ktorý nemá obdobu: Veľkosťou zatieni aj tie najrozmernejšie, poteší aj skvelou výbavou 05 - Modified: 2023-08-19 04:30:00 - Feat.: - Title: Chcete tablet, no netúžite naň minúť celú výplatu? Na slovenský trh prichádza cenovo dostupná novinka
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 10:30