StoryEditor

Ruským úradom prekáža Twitter. Blokovať ho zatiaľ nebudú

18.05.2014, 12:56
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Podľa predstaviteľov Twitter nemaže príspevky, o ktoré ich ruský úrad žiada a nespolupracuje s nimi.

Ruské  úrady sa chystajú zablokovať mikroblogovú sieť Twitter. Vyplýva to z rozhovoru hovorcu úradu Roskomnadzor pre denník Izvestia. Vedenie siete podľa neho zásadne nespolupracuje a odmieta vymazať "extrémistický obsah". Premiér Dmitrij Medvedev však informáciu úradníka na Facebooku skritizoval. A potom prišlo aj oficiálne vyhlásenie, že sa Twitter blokovať nebude.

Z predchádzajúcich informácií pritom vyplývalo, že ak bude Twitter aj naďalej kategoricky odmietať rešpektovanie požiadaviek Roskomnadzoru, aby bol extrémistický obsah odstránený, môže to viesť k jeho blokovaniu. „Spoločnosť zaujala dôsledne nekonštruktívny postoj a vytvára tak podmienky, v ktorých bude zablokovanie tejto služby nevyhnutné,“ uviedol vtedy hovorca Roskomnadzoru.

Roskomnadzor informoval, že posledný pokyn ruských cenzorov Twitter splnil 26. februára, kedy bol zrušený istý ruský účet venovaný udalostiam v Sýrii. Na sieti sa vraj vtedy objavili fotografie mŕtvych a popravených ľudí." Žiadne iné výzvy Twitter nerešpektoval," uviedol hovorca Ampelonskij.

Medvedev sa postavil za sociálnu sieť

Varovaním pred uzavretím Twitteru si však Roskomnadzor vyslúžil kritiku z najvyšších miest. Premiér Medvedev, ktorý medzi ruskými politikmi patrí k najpracovitejším užívateľom sociálnych sietí, cenzorov v už spomínanom príspevku vyzval, aby miesto blokovania prístupu radšej "zapli mozgy".

Teraz sa podľa najnovších správ žiadne blokovanie konať nebude. Agentúra ITAR - TASS priniesla vyhlásenie úradu, v ktorom sa hovorí, že sa síce podľa ruských právnych predpisov musia zablokovať prostriedky, ktoré zverejňujú extrémistické správy, ale že sú drastické opatrenia málo pravdepodobné.

"Nikto nemieni blokovať ani Twitter, ani Facebook, ani Google," píše agentúra.

Roskomnadzor sa k blokovaniu internetových služieb uchyľuje pomerne často. Umožňuje mu to niekoľko nových ruských zákonov, ktoré majú chrániť najmä dospievajúcu mládež pred vulgárnym obsahom, výzvami k samovražde či užívaním drog.

Podľa kritikov cenzúra zneužíva svoje právomoci na blokovanie nepohodlného politického obsahu a zastrašovanie opozície .

Roskomnadzor sa zvlášť zameriava na ruský internet a blokuje stovky webových stránok kvôli údajnému podozreniu zo šírenia extrémizmu a intolerancie alebo pre ohrozovanie mravnej výchovy mládeže.

V marci napríklad zablokoval prístup na internetové stránky kasparov.ru, ktoré prevádzkuje známy Putinov kritik, politik a šachový veľmajster Garri Kasparov. Do čierneho zoznamu Roskomnadzor zaradil aj stránku známeho blogera a opozičníka Alexeja Navalného.

iDnes.cz

vse

01 - Modified: 2006-05-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Povedali po stretnutí
01 - Modified: 2024-04-16 08:24:30 - Feat.: - Title: Musk chce prinútiť nových užívateľov, aby za príspevky na sieť X platili 02 - Modified: 2024-03-20 18:37:14 - Feat.: - Title: Izraelský vládny hovorca bol suspendovaný kvôli výroku na sieti X o pomoci pre Gazu 03 - Modified: 2024-04-08 08:00:00 - Feat.: - Title: X inzerovala reklamu so súpravou na kradnutie spermií. Urobte z neho otca bez jeho vedomia, vyskakovali slogany na sociálnej sieti 04 - Modified: 2024-03-05 05:56:44 - Feat.: - Title: Musk si neplatí účty. Niekdajšie vedenie Twitteru ho žaluje za nevyplatenie odstupného 05 - Modified: 2024-02-20 15:25:47 - Feat.: - Title: Sociálna sieť X zablokovala nové konto Julije Navaľnej. Politička chce pokračovať v odkaze svojho manžela
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 15:59