StoryEditor

Herný tip - Dead Trigger 2 prináša najlepšiu zombie hru

28.10.2013, 23:16
Autor:
IHNEDIHNED
Pokračovanie populárnej hry má lepšiu grafiku, viac úloh a navyše je zadarmo.

Nie je nič príjemnejšie, než si občas „uľaviť“ virtuálnym násilím, postrieľať behom piatich minút päťdesiat odporných zombie môže mať nesmierne očisťujúce účinky. Keby to tak nefungovalo, prvý diel akčnej hry od brnenského štúdia Madfinger Games by nenazbieral 25 miliónov stiahnutí a nikdy by nevznikol ešte oveľa lepší druhý diel. Už teraz ide o úspech, aplikácia sa stala aktuálne najsťahovanejšou hrou pre iOS.

Dead Trigger 2 je typický druhý diel úspešného titulu - vylepšuje, čo sa dá, zavádza nové prvky a má tiež cieľ zarobiť ešte viac peňazí. Autori teraz stavili od začiatku na bezplatné šírenie hry. 

Madfinger Games zostávajú verní svojmu žánru. Strieľačka zameraná na zombíkov sa osvedčila, a tak aj tu sa hráč dostáva do úlohy neohrozeného bojovníka proti infikovaným ľuďom, ktorí stratili vládu nad svojimi telami a pomaly sa pohybujú svetom, hnaní vlastným hladom po ľudských mozgoch.

Obohraný príbeh

Behom chvíľky hrania sa hlavný hrdina dostane do kontaktu s organizovanou skupinkou zatiaľ neinfikovaných ľudí a stáva sa ich hlavnou útočnou silou. Spojenie s „hnutím odporu“ znamená prístup na základňu, kde sa hráč dostáva k výbave a novým úlohám.

Základom hry je jednoduchá príbehová línia, ktorá je stokrát obohraná - malá skupinka bojovníkov za slobodu stojí proti obrovskej presile...  hráči to stále majú radi. Madfinger Games si dalo záležať na prezentácii, a tak nechýbajú ani nahovorené sekvencie. 

Okrem režimu strieľačky z vlastného pohľadu s voľným pohybom po mape pridáva hra aj nové režimy, ktoré sú populárne v 3D hrách pre počítače - teda jednoduché obliehanie so stacionárnou zbraňou. V hre sú úrovne s ostreľovacou puškou, no aj s guľometom vo vrtuľníku. Vývojári tieto jednotlivé elementy v rámci príbehových misií dokážu kombinovať tak, že únava z jednotvárnosti prichádza neskôr ako pri prvom diely.

Už nestrieľate 

Vedľa príbehových misií je možné plniť vedľajšie úlohy, ktoré slúžia primárne na získanie prostriedkov na vylepšenie výbavy a ako rýchle odreagovanie - päťminútové herné úrovne sú pre tento účel ideálne. Hranie spríjemňuje i upravené ovládanie - chýba tradičné tlačidlo pre streľbu. Hráčom stačí zamieriť a zbraň „spustí sama“. V nastaveniach je ale možné zapnúť manuálnu streľbu (ušetríte tak muníciu). Hranie však obtiažne a hru si tým skôr skomplikujete.

Zbrane, lieky a výbušniny kupuje hráč za herné peniaze, ktoré získava plnením herných úloh, zbieraním zo zabitých nemŕtvych a za násilie - odstrelenie hlavy či končatiny. Prístup k novým zbraniam a vylepšeniam sa ale odomyká až upgradovaním dostupných technológií. No to stojí peniaze a  čas.

Nejakú chvíľu trvá aj výroba bežných predmetov, ako sú lieky na bolesť (fungujú ako lekárnička) alebo granáty - minútu alebo päť nie je ťažké vydržať. Oveľa dlhšiu dobu zaberú aktualizície, ktoré je nutné najprv zaplatiť. Prechod na novú technologickú úroveň zaberie hodiny - napríklad 3. úroveň si vezme 6 hodín. Čakania môžete preskočiť, nákupom zlatiek za reálne peniaze.

Graficky na špičke

Za tie je možné urýchliť prechod na novú technologickú úroveň a odomknúť nové zbrane, ktoré je nutné získavať po častiach zo zabitých protivníkov. Zlatky je možné taktiež previesť na hernú menu v pomere 1 ku 300. 

Dead Trigger 2 nie je hra, ktorá by estetikou hnijúceho mäsa oslovila každého, ale čisto technicky ide o titul na absolútnej špičke. Grafická podoba hry má svoje obmedzenia, hlavne v menšej rozmanitosti herných máp, čo je dané snahou o obmedzenie veľkosti hry určené mobilným zariadeniam.

Na moderných telefónoch hra využíva náročné efekty, prácu so svetlom či  simulácie dymu alebo tekutín. Hra automaticky vyberá úroveň grafiky vhodnú pre konkrétny telefón. Na Galaxy S4 aj notebooku Toshiba Excite s procesorom Tegra 4 sa mi stávalo, že sa hra začala sekať či trhať.

Nutnosť byť online

Pri Galaxy S4 a S3 tvorcovia pracujú na aktualizácii, ktorá prinesie lepšiu optimalizáciu, snáď v priebehu niekoľkých dní. Toshiba má problém s prehrievaním, keď sa procesor po chvíli záťaže prepne do úspornejšieho režimu, a hra už následne nemá k dispozícii dostatok výkonu.

Optimálny zážitok zo hrania tak ponúkne zatiaľ iPhone 5s a od budúceho týždňa aj iPad Air s procesorom A7, alebo Galaxy Note 3 či Xperia Z a LG G2, teda zariadenia s procesorom Snapdragon 800. Najlepšie však hra vyzerá na strojoch s Tegra 4, napríklad na hernej konzole nVidia Shield.

Popri vysokých nárokoch na výkon telefónu či tabletu je terčom kritiky hlavne nutnosť byť pri hraní neustále pripojený na internet. Nepríjemné to je navyše, ak radi hraje napríklad v pri cestách vlakom - väčšina tratí na Slovensku nemá kvalitné pokrytie. Je to škoda, minimálne časť hry, ako je plnenie vedľajších úloh, by sa ale bez pripojenia k internetu mohla obísť. Ak však hráte hlavne doma, problém s tým mať nebudete.

Verdikt
Dead Trigger 2 si zaslúži lepšiu optimalizáciu, ale celkovo ide o vynikajúcu hru, ktorá si slušne poradila aj s obchodným modelom založeným na mikrotranzakciách. Vôbec by som sa nečudoval, keby prišla verzia pre PlayStation Vita alebo priamo pre konzoly, ako je PlayStation 3 alebo Xbox 360.

Hodnotenie - 5 / 5

iHned.cz

Otakar Schön

01 - Modified: 2005-08-12 14:51:00 - Feat.: 0 - Title: Polícia na základe e-mailu zadržala dvoch násilníkov, ktorí prepadli cudzinca
01 - Modified: 2024-04-18 13:00:00 - Feat.: - Title: Prvé slovenské GTA je na svete. Gangsterka Vivat Slovakia ťa prenesie do čias, keď Bratislave vládla mafia 02 - Modified: 2024-04-02 10:00:00 - Feat.: - Title: Marvel predstavil novú multiplayerovú strieľačku. Zadarmo si budeš môcť zahrať za Avengerov či Strážcov galaxie 03 - Modified: 2024-02-03 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Hru Doom skutočne rozbehneš na čomkoľvek. Mladá vedkyňa ju spustila na črevných baktériách 04 - Modified: 2024-01-13 08:00:00 - Feat.: - Title: Harry Potter je stále fenomén. Po gigantickom úspechu Hogwarts Legacy sú v prípave ďalšie hry z čarodejníckeho sveta 05 - Modified: 2024-01-06 10:00:00 - Feat.: - Title: Toto nesmieš zmeškať. Skvelá hra z prostredia Strážcov Galaxie je dostupná zadarmo, takto si ju stiahneš
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 09:50