Šestica AGM-86B pod krídlami B-52Gpublic domain (ilustračná snímka)
StoryEditor

Zbraň pre novú éru vojen. Mikrovlnné delo zasadí krvácajúce rany protivníkovej ekonomike

25.04.2016, 15:27
Pripravované mikrovlnné "delo" bude pri operačnom nasadení ničiť elektroniku protivníka. A nielen to, predovšetkým už svojou obyčajnou existenciou má zasadzovať krvácajúce rany jeho ekonomike pri hľadaní protiopatrení.

V rámci programu CHAMP (Counter-electronics High-power microwave Advanced Missile Project) firma Raytheon upraví staršie strely vzduch-zem AGM-86 CALCM (Conventional Air-Launched Cruise Missile) ako nosič mikrovlnného "dela". CHAMP si kladie za cieľ vytvoriť zbraňový systém schopný na diaľku ničiť elektronické prístroje protivníka.

Počiatky programu CHAMP spadajú do roku 2009, kedy americké letectvo podpísalo s firmou Boeing dohodu o vývoji mikrovlnnej zbrane. Boeing ako nosič mikrovlnného dela zvolil spomínanú strelu CALCM. V roku 2012 došlo k prvej ostrej skúške a strela CALCM s mikrovlnným delom preukázala schopnosť ničiť na diaľku elektronické prístroje.

Od roku 2012 však nedošlo v programe CHAMP k žiadnemu viditeľnému posunu. V roku 2015 armáda síce oznámila začatie prác na umiestnení mikrovlnného dela do strely JASSM-ER, ale zatiaľ nebol zverejnený časový rámec, kedy k tomu dôjde, alebo dokonca, keď dôjde k operačnému nasadeniu "mikrovlnných striel".

Vysoko utajovaný projekt

Podľa posledných informácií americké letectvo bude zatiaľ pokračovať v demonštračných testoch v rámci programu CHAMP. Hlavným kontraktorom programu sa ale namiesto Boeingu novo stáva firma Raytheon.

Raytheon získal pred niekoľkými dňami od amerického letectva zákazku v hodnote 4,8 milióna dolárov na prestavbu ďalších dvoch striel CALCM a 5,2 milióna dolárov na "aktivity spojené s energetickými zbraňami".

Strela CALCM je konvenčná strela vzduch-zem odvodená od leteckej jadrovej strely AGM-86B ALCM. Americké letectvo sa ale postupne všetkých CALCM zbavuje v prospech striel dlhého doletu JASSM-ER.

CHAMP je vysoko utajovaný projekt a je známych len málo technických detailov. Podľa Donalda Sullivana z firmy Raytheon bol systém CHAMP za posledné roky vylepšený. "Je tu mnoho komponentov a podsystémov, ktorým boli vylepšené parametre, pokiaľ ide o výstupné špecifikácie systému a tiež s ohľadom na životné prostredie," uviedol Sullivan.

Účinnosť a dosah "mikrovlnnej strely" nie je známy. Pri testoch v roku 2012 ale mikrovlnné delo údajne dokázalo počas letu 100-krát vystreliť na najrôznejšie ciele. Zásoba "streliva" je de facto obmedzená len kapacitou palubného zdroja elektrickej energie.

Je nutné zdôrazniť, že CHAMP je výskumný projekt, ktorého cieľom je osvojiť si know-how výkonných mikrovlnných zbraní. Zavedenie operačne nasaditeľnej strely schopnej ničiť elektroniku protivníka je otázkou ešte minimálne niekoľkých rokov.

Zbraň pre novú éru vojen

"Našim skutočným cieľom je poučiť sa z programu CHAMP a využiť to pre ďalšiu generáciu zbraní," povedal minulý mesiac generál Herbert "Hawk" Carlisle, šéf veliteľstva Air Combat Command. "Plánujeme prejsť k novej generácii zbraní, viac pokročilejších zbraní a pokračovať vo vylepšovaní systému."

"Tešíme sa a očakávame, že vysoko výkonné mikrovlny budú neoddeliteľnou súčasťou tretej vyvažovacie stratégie spolu s inými energetickými zbraňami," uviedol Sullivan. Nová vojenská "tretia stratégia" (Third Offset Strategy) Spojených štátov si kladie za cieľ vyvinúť také technológie, proti ktorým možno len ťažko (rozumej - za veľmi vysoké náklady) nájsť obranu.

Vedľa mikrovlnných zbraní sa Spojené štáty v rámci "tretej stratégie" sústredia napríklad na vývoj laserových alebo elektromagnetických zbraní, robotických a autonómnych systémov, miniaturizáciu, spracovanie obrovských dát, 3D tlač, bezpilotné lietadlá alebo útočné kybernetické schopnosti.

Použitie mikrovĺn proti kľúčovým vojenským elektronickým systémom je však obmedzené, pretože tie sú už väčšinou chránené pred elektromagnetickým impulzom (teda i mikrovlnami) vznikajúcimi pri výbuchu jadrovej bomby.

Mikrovlnami ale možno vyraďovať civilné elektronické systémy alebo dokonca útočiť na elektroniku bojových vozidiel alebo lietadiel. Mikrovlny sa môžu dostať k elektronike pomocou akéhokoľvek nechráneného vodiča (anténa, radar, kovové predmety), prípadne dostať sa do objektu prasklinami v murive, betónu, a pod.

Avšak zmyslom projektu CHAMP nie je nájsť ultimatívnu zbraň. Cieľom je donútiť protivníka ekonomicky, organizačne a techniky "krvácať" pri vývoji a zavádzaní protiopatrení a pri vývoji a zavádzaní zodpovedajúcej protitaktiky a výcviku.

Článok vznikol pre web Armádní noviny a bol redakčne upravený. Pôvodnú verziu nájdete tu.

01 - Modified: 2024-05-06 07:57:39 - Feat.: - Title: Telá nájdené minulý týždeň v Mexiku patria nezvestným Austrálčanom a Američanovi 02 - Modified: 2024-05-06 07:04:48 - Feat.: - Title: Pomoc pre Ukrajinu podľa kongresmana Jeffriesa zdržala proputinovská frakcia 03 - Modified: 2024-05-06 05:49:33 - Feat.: - Title: Trump kritizoval Bidenovu administratívu. Používa gestapácke postupy, vyhlásil 04 - Modified: 2024-05-05 19:25:21 - Feat.: - Title: Houston zasiahli silné búrky, stovky ľudí museli byť evakuované kvôli záplavám 05 - Modified: 2024-05-05 20:59:26 - Feat.: - Title: Rokovania o prímerí v Káhire sa skončili bez výsledku, šéf CIA mieri do Kataru
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. máj 2024 10:41