Reuters
StoryEditor

Nemci varujú pred "smombie". Ľudia závislí od mobilov ohrozujú seba aj okolie

08.05.2016, 15:30
Autor:
ČTKČTK

Jedným z najnovších prírastkov nemeckého jazyka sa stalo slovo "smombie", ktoré vzniklo spojením slov smartfón a zombie. Tento termín popisujúci užívateľov inteligentných telefónov, ktorí sú do nich natoľko pohrúžení, že nevnímajú svoje okolie, sa v Nemecku v novembri stal "mladým slovom roka", napísal spravodajský server The Guardian.

A táto choroba sa šíri ako prudko nákazlivá choroba. Nedávna štúdia 14-tisíc chodcov v Amsterdame, Berlíne, Bruseli, Paríži, Ríme a Štokholme zistila, že 17 percent ľudí používa telefóny pri chôdzi. Najnáruživejšími užívateľmi sú ľudia vo vekovej skupine 25 až 35 rokov a takmer štvrtina z nich vykazovala známky správania typického pre smombie.

Nemecké mesto Augsburg sa preto teraz rozhodlo tejto novej verejnej hrozbe postaviť. Potom, čo niekoľko "závislákov" spôsobilo dopravné nehody bezstarostným a bezohľadným prechádzaním cez električkové koľaje, sa mestskí činitelia rozhodli nainštalovať nové dopravné svetlá - priamo na zemi. Zatiaľ sú tieto pozemné semafory na dvoch prechodoch v Augsburgu, na troch miestach ich testuje tiež Kolín. Tvorí ich 16 červených LED svetiel, každé veľké asi ako pivná tácka.
Cestujúci sú v názore na ich prínos rozpoltení. Katja Lechner cez jeden z novovybavených prechodov denne prechádza cestou na univerzitu. "Áno, naozaj sú jasne vidieť a blikajú, keď sa blíži električka," povedala. "Ale to nikoho nezastaví v prechádzaní, keď sa ľudia ponáhľajú, aby chytili svoj spoj," dodala s tým, že 10-tisíc eur na ich inštalovanie mohlo ísť radšej na vzdelanie. S tým ale nesúhlasí kaderníčka Arzu Araz, ktorá býva neďaleko so svojou sedemročnou dcérou. "Tie svetlá sú ideálne pre deti, okamžite si ich všimnú," argumentuje.

Ausburgu a Kolín nie sú jedinými nemeckými mestami, ktoré sa snažia nejako reagovať na "inváziu smombíkov". V Mníchove, kde pred časom zabila električka 15-ročné dievča so slúchadlami na ušiach, boli na najnebezpečnejších prechodoch pre chodcov nainštalované špeciálne vysielače, ktoré do inteligentných telefónov vybavených zodpovedajúcou aplikáciou nazvanou jednoducho "Bacha!", vyšlú varovanie.

V Spojených štátoch medzitým mestá ako sú Portland, Seattle a Cleveland experimentovali s "hovoriacimi" autobusmi, ktoré varujú chodcov. A mesto Rexburg v štáte Idaho dokonca zaviedlo pokuty vo výške 50 dolárov za písanie na mobilnom telefóne počas chôdze. A tematický park v čínskom Čchung-čching sa nechal inšpirovať experimentom amerického Washingtonu a vytvoril špeciálny pruh pre chodcov s mobilom v ruke.

Nemecký Augsburg chce nechať svetlá na mieste na skúšobnú dobu, a potom sa opýtať vodičov električiek, ich cestujúcich i chodcov, ako rozhodne o tom, či pozemné výstražné svetlá rozmiestni aj na ďalších priechodoch. "Nejde iba o telefóny. Tie prechody sú tu tak rušné a nebezpečné, že už sme si zvykli na škrípanie električkových bŕzd," povedal Sebastian Hrabak, majiteľ reštaurácie Schwarze Kiste pri električkovej stanici Haunstetterstrasse. "Ale od doby, čo tu minulý týždeň nainštalovali tie nové svetlá, tu nebola ani jedna nehoda."

01 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 03 - Modified: 2024-04-25 12:03:56 - Feat.: - Title: Samsung prináša podarenú štýlovku. Pokúsi sa s ňou uspieť na trhu, kde sa mu dlho nedarí 04 - Modified: 2024-04-24 07:12:44 - Feat.: - Title: Vysoký výkon, skvelé objektívy a zaujímavé príslušenstvo. Takto to vyzerá, keď sa z mobilu stane fotoaparát 05 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 11:45