StoryEditor

Microsoft kúpil za 52 eur aj váš životopis. Čo s ním urobí?

16.06.2016, 00:00

Akvizícia „profesionálnej sociálnej siete“ Linkedin vyšla Microsoft na viac ako 23 miliárd eur. Prečo najväčšej softvérovej firme sveta prišlo ako dobrý nápad požičať si peniaze a kúpiť stratovú firmu? Možno práve kvôli vám a vašim dátam, píše portál iDnes.cz.
Ak nejakú sociálnu sieť naozaj zanedbávam, je to Linkedin. Občas tam nájdem kontakt na človeka, s ktorým sa mám stretnúť, ale posledné tri roky ma sieť skôr otravuje neustálymi e-mailovými žiadosťami o pozornosť: povedzte nám, či pán XYZ vie on-line marketing, pozrite sa, kto z vašich „profesionálnych kontaktov“ má novú prácu, pogratulujte pani GHI k povýšeniu ... a to môžem byť ešte rád, že som nedopadol ako americký učiteľ William Johnson, ktorého Linkedin kvôli zhode mien a zlému algoritmu omylom označil za profesionálneho rasistu a túto „správu“ poslal všetkým jeho kontaktom.
Linkedin je pravdepodobne užitočný pracovný nástroj pre headhunterov, PR pracovníkov a ľudí hľadajúcich prácu v špecifických odboroch. Ale rozhodne to nie je sieť, ktorá by mala celospoločenský dopad ako Facebook alebo Twitter. Ani na burze sa Linkedinu v poslednom čase nedarilo a ponuka Microsoftu tak prišla ako spásne vyslobodenie. Microsoft odkúpi Linkedin za 23 miliárd eur, čo je 174 eur za akciu. Vraj časť peňazí uhradí v hotovosti a časť si požičia (čo by mohlo ohroziť zatiaľ perfektné hodnotenie akcií Microsoftu).

Poďme si teda položiť otázku, čo vlastne Microsoft kúpil a prečo to urobil. Šanca pozdvihnúť Linkedin k ziskovosti Linkedin má viac než 443 miliónov užívateľov, čo sa môže zdať v porovnaní s Facebookom (miliarda ľudí denne) málo, ale z pohľadu reklamy sú overení dospelí používatelia predsa len hodnotnejší než teenageri zdieľajúci videá, takže Microsoft má určite s čím pracovať.
Nový Linkedin by pod taktovkou Microsoftu, a s využitím jeho nástrojov na strojové učenie, mohol začať analyzovať pracovný trh do neuveriteľných detailov. Ako dlho taký a taký človek vydrží v takej a takej práci? Ktoré predpoklady a odporúčania (akokoľvek je potrebné Linkedin odporúčanie brať s rezervou) sú v danom odbore najcennejšie? Ako súvisí pracovný úspech s vekom, vzdelaním a odbornými certifikátmi?

Microsoft sa zaujíma o strojové dáta
Microsoft dlhodobo deklaruje svoj záujem o umelú inteligenciu a analýzu strojových dát, história dát zamestnanosti (a všetkých interakcií) týkajúca sa stoviek miliónov ľudí je tak rozhodne slušný začiatok. Linkedin si podľa vyjadrenia Microsoftu zachová nezávislosť, vlastného šéfa (ktorý sa bude zodpovedať priamo šéfovi Microsoftu, Satyovi Nadellovi) aj vlastnú značku. Teoreticky by tak akvizície Microsoftu mohli Linkedinu rozviazať ruky a umožniť napĺňať dlhodobý plán na ovládnutie trhu celého sveta po dátovej a vedomostnej stránke. Nebol by to síce prevratný produkt, ale ak by fungoval, môže pod vedením súčasného šéfa Jeffa Weinera vzniknúť výrazná spoločnosť, od ktorej budú veľké aj malé firmy kupovať štruktúrované dáta špecificky ušité na mieru.
Flickr
Presadenie vlastných produktov Microsoftu Microsoft ale pravdepodobne nie je len dobrý dedko, ktorý kupuje firmu, aby jej pomohol rásť. Sám Microsoft na firmy a profesionálov cieli svoje produkty ako Microsoft Office a teraz pod Nadellovým vedením čím ďalej viac i cloudovými službami. Dáta Linkedin by mu umožnili veľmi dobre zacieliť reklamu na produkty. V podmienkach Linkedin sa píše: „Ste majiteľom dát, ktoré na Linkedin nahráte, a Linkedinu dávate iba nasledujúce ne-exkluzívne povolenie: celosvetové prenosné a ďalej prenositeľné oprávnenie používať, kopírovať, modifikovať, distribuovať, publikovať a spracovávať informácie, ktoré ste službe poskytli, bez ďalšieho súhlasu alebo kompenzácie ...“

Obmedzenia ako písaný súhlas
V podmienkach sú ďalšie obmedzenia, ale celkovo ide o veľmi všeobecne písaný súhlas, ktorý zrejme bude Microsoft môcť využiť, ako sa mu zachce. Ak to urobí dobre, nebude to pôsobiť ako spam, ale ako riešenie šité na mieru. Nalákať najlepších inžinierov Málo diskutovaným dôvodom je aj snaha urobiť z Linkedinu skutočne konkurencieschopnú firmu. Je to síce paradox - Linkedin pomáha firmám hľadať talenty, sám by mal o talenty núdzu? - ale potvrdil to aj zakladateľ Linkedin, Reid Hoffman: najväčšie spoločnosti v Silicon Valley, teda Facebok, Google a pár ďalších, vie pritiahnuť tých najlepších ľudí v odbore, čo núti menšie firmy znížiť svoje nároky alebo zvýšiť odmeny. V spojení s Microsoftom bude možno Linkedin môcť ponúknuť oboje. V krátkodobom horizonte sa možno veľa nezmení, ale ak Microsoft dobre rozohrá svoje karty, môže byť výsledkom zárobková symbióza. „Naša misia je spojiť profesionálov z celého sveta a pomôcť im s ich produktivitou,“ píše zakladateľ Linkedin. „Keď našu misiu zasnúbite s misiou Microsoftu - posilniť každú osobu a organizáciu na planéte na dosiahnutie väčších cieľov - nie je možné nevidieť tú ohromnú príležitosť pre našich členov a zákazníkov.“
Flickr
Nedá sa ale povedať, že by mal Microsoft úspech istý. Naopak, scenár, keď softvérový gigant kúpil slávnu firmu, tu bol niekoľkokrát. V prípade Nokie išlo skôr o neúspech, hoci svojho času akvizícia zmysel rozhodne dávala. V prípade Skype (2011) ide síce o úspešnú divíziu/firmu, po piatich rokoch sa ale nedá povedať, že by Skype nejako výrazne zmenil tvár Microsoftu. Skeptici teda varujú, že najdrahšia akvizícia Microsoftu je len opakovaním tohto známeho scenára: veľa príležitostí, ale vyznenie do stratena. Uvidíme, či Nadella robí akvizície inak ako Ballmer. Hodnota užívateľa Za jedného registrovaného užívateľa zaplatil Microsoft približne 52 eur.

01 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 02 - Modified: 2024-04-18 11:02:22 - Feat.: - Title: Zvrat v prípade vykradnutej prevádzky Jovinečka. Influencer všetkých oklamal, valí sa na neho vlna kritiky 03 - Modified: 2024-04-16 16:47:52 - Feat.: - Title: Microsoft investuje 1,5 miliardy dolárov do spoločnosti G42, ktorá v Spojených štátoch vyvolala obavy 04 - Modified: 2024-04-13 10:47:44 - Feat.: - Title: Slovenskí branci zrejme prišli o facebookovú stránku. Fotky z lesov v maskáčoch vystriedali videá s ľahkou ázijskou erotikou 05 - Modified: 2024-04-14 05:30:00 - Feat.: - Title: Chcete zarábať na sledovaní sociálnych sietí? TikTok to možno čoskoro umožní
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 14:03