laptop kamera krytkaindiegogo.com
StoryEditor

Paranoja alebo rozumný krok? Prečo si zakrývať kameru na laptope

20.06.2016, 13:00
Autor:
ČTKČTK
Zakrývanie kamier nie je nič nové pre tých, ktorí vedia, že internet sa neustále pozerá.

Počas posledného desaťročia sa technologický priemysel predbiehal v tom, aby sme mali čím ďalej lepšie kamery v zariadeniach, ktoré každodenne používame.

Kameru si zakrýva aj šéf FBI

Avšak tento trend so sebou teraz začína prinášať kurióznu protiakciu - rozvíja sa nové priemyselné odvetvie, ktoré sa zameriava na výrobu krytiek na zvedavé oko kamier. Ide o výrobky od lacných nálepiek až po značkové plastové záklopky navrhnuté tak, aby zakryli kameru na telefóne, laptope a dokonca aj na televízii.

Po celé roky odborníci na bezpečnosť nielen tvrdili, ale často aj názorne dokazovali, ako sa hackeri dokážu dostať do kamier a sledovať všetko, čo sa deje na opačnom konci. Aby ste dosah tohto oznámenia pochopili, skúste si predstaviť, čo všetko vás už váš laptop alebo telefón "videl" robiť.

Tieto varovania konečne padli na úrodnú pôdu. "Zalepil som si kameru kúskom kartónu, pretože som to isté videl urobiť niekoho, kto je múdrejší ako ja," vyhlásil v máji riaditeľ amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) James Comey.

Internet sa pozerá

Spoločnosť Idea Stage Promotions označuje svoju krytku Webcam Cover 1.0 za "najhorúcejší propagačný predmet na trhu", zatiaľ čo káblová televízia USA Networks poslala novinárom krytku na webové kamery s názvom "Mr Robot", napísal denník The Guardian.

Zakrývanie kamier však nie je nič nové pre tých, ktorí vedia, že internet sa neustále pozerá. Politologička nadácie Electronic Frontier Foundation (EFF) Eva Galperinová hovorí, že zakrýva vševidiace oko od chvíle, kedy si v roku 2007 kúpila prvý laptop so zabudovanou kamerou na obrazovke - MacBook Pro.

EFF začala tlačiť svoje prvé nálepky na zakrytie webových kamier v roku 2013, a tiež predáva aj rozdáva nálepky s nápisom "Tieto odstrániteľné nálepky sú pre hackerov nepriestrelnú technológiou na obranu proti sledovaniu." A ľudia si ich podľa nadácie pravidelne kupujú.

Hacknúť kameru nie je problém

Strach z webových kamier prenikol aj hlboko do populárnej kultúry. Upútavka na nadchádzajúci film režiséra Olivera Stonea Snowden o mužovi, ktorý vyzradil praktiky amerických bezpečnostných služieb, ukazuje záber na herca Josepha Gordona-Levitta, ktorý hrá filmovú podobu Edwarda Snowdena, ako sa počas intímnej chvíľky s priateľkou pozerá nervózne na kameru svojho laptopu.

Znamená to, že sme všetci paranoidní? No, nejde o žiadnu sci-fi. Vedci v roku 2013 predviedli, ako dokážu aktivovať kameru v MacBooku, bez toho aby sa rozsvietilo zelené svetielko naznačujúce, že je zapnutá.

Jeden pár tiež tvrdí, že sa na internete objavilo ich video pri sexe, ktoré vydal hacker, ktorý sa dostal do kamery ich televízie. A tiež záznamy amerického federálneho súdu dokazujú, že aj FBI vie, ako použiť kamery v laptopoch ku špehovaniu ich užívateľov.

Nový vektor útoku, nový biznis

A samozrejme kde je strach, tam sú tiež peniaze, ktoré sa dajú zarobiť. Vo Washingtone sídliaca firma CamPatch sama seba označuje za "Mercedes Benz (ehm) v odbore nálepiek pre webové kamery". Jej zakladatelia sa do tohto odboru podnikania pustili v roku 2013 po vyjadrení odborníkov Pentagonu na kybernetickú bezpečnosť, že webové kamery sú novým "vektorom útoku", povedala hlavná manažérka firmy Krystie Caraballová.

Finančné záležitosti Caraballová zverejniť nechcela. Uviedla len, že spoločnosť má v posledných rokoch "šesťciferné zisky" a že už uviedla do obehu viac ako 250 000 nálepiek. Ceny spoločnosť propaguje "už od 2,79 dolára".

Sú ale aj takí, ktorí sa týmto trendom zatiaľ strhnúť nenechali. Trebárs odborník na šifrovanie z Univerzity Johnsa Hopkinsa Matthew Green na otázku, prečo si nezakrýva svoju kameru, odpovedal: "Pretože som idiot." A dodal. "Iné ospravedlnenie pre to, prečo túto záležitosť neberiem vážne, naozaj nemám. Ale koniec koncov si hovorím, že vidieť ma nahého by už samo o sebe bolo pre kohokoľvek dosť veľkým trestom."

01 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 02 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Slnečná búrka, ktorá vyvolá internetovú apokalypsu? Takáto je pravda 03 - Modified: 2024-03-27 05:18:38 - Feat.: - Title: Expert na kybernetickú bezpečnosť pre HN: Vojna na Ukrajine? Kritickým faktorom je bezpečná komunikácia 04 - Modified: 2024-03-02 12:00:00 - Feat.: - Title: Letuška vysvetlila, prečo si pri pristávaní a vzlietaní sedí na rukách. Dôvod je prostý 05 - Modified: 2024-02-24 12:37:00 - Feat.: - Title: Podpora Ukrajiny je v slovenskom záujme. Ide aj o našu bezpečnosť, tvrdí Korčok
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 03:14