StoryEditor

Rozmach bezdrôtových technológií

09.07.2003, 00:00
Tlak zo strany podnikov smerom k mobilite komunikácie je porovnateľný s neutíchajúcim záujmom zo strany predajcov a mobilných operátorov.

Tlak zo strany podnikov smerom k mobilite komunikácie je porovnateľný s neutíchajúcim záujmom zo strany predajcov a mobilných operátorov. Pre predajcov osobných počítačov je bezdrôtová komunikácia hlavným katalyzátorom rozvoja mobilných PC a možnosť vyšších ziskových prirážok.
Podľa Briana Gammageho, hlavného analytika pre PC v Gartner Dataquest "...sa bezdrôtová technológia rýchlo stáva nutnosťou a nie výhodou. V prípadoch mnohých notebookov určených na podnikateľské účely je WLAN prvkom, ktorý predajcovia musia ponúknuť, ak chcú so svojou ponukou uspieť." Ďalej dodal: "Predajcovia PC už pracujú na tom, aby optimalizovali svoje mobilné produkty na použitie v bezdrôtovom prostredí preberaním technológií, ktoré pomáhajú predĺžiť životnosť batérií napájaním."
Podľa spoločnosti Gartner sa väčšina bezdrôtových sietí LAN v súčasnosti zabezpečuje formou prídavného PC adaptéra. Kým v roku 2002 bolo zo všetkých predaných mobilných PC len približne 10 % vybavených bezdrôtovým LAN výstupom, v roku 2004 tento podiel stúpne na 31 %. Predpoveď spoločnosti Gartner uvádza, že 68 % zo všetkých dodaných mobilných PC bude mať integrovanú bezdrôtovú LAN.
Bezdrôtová LAN prerástla za hranice podnikových priestorov do oblastí s verejným prístupom. Tento fakt vzbudil záujem zo strany telekomunikácií a IT odvetvia a podporil špekulácie o úlohe technológie WLAN a jej dosahu na GPRS a 3G.
Gartner tvrdí, že WLAN a 3G budú skôr koexistovať, ako si priamo konkurovať. Podľa predpovedí spoločnosti Gartner bude do konca roku 2003 až 70 percent európskych mobilných operátorov ponúkať WLAN riešenia. Do roku 2005 bude prístup k WLAN hniezdam ponúkať viac operátorov pevných telefónnych liniek ako mobilných operátorov. Podľa vyššieho analytika spoločnosti Gartner, Jasona Chapmana, "mobilní operátori ako aj operátori pevných liniek majú dobré fakturačné a podporné kapacity, ako aj klientske vzťahy s podnikmi, ktoré sú potenciálnymi zákazníkmi bezdrôtových hniezd. Operátori pevných liniek však majú výhodu dodatočnej prenosovej kapacity pre dátovú premávku týkajúcu sa hniezd a majú i viac skúseností pri ponúkaní dátovo orientovaných riešení".

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
07. máj 2024 06:28