StoryEditor

Toto je telefón, ktorému nerozbijete displej

06.07.2016, 23:54
Zdá sa to byť nemožné, no skutočne existuje telefón, ktorému nezničíte obrazovku.

Možno to poznáte. Váš telefón nemá ani týždeň (alebo ste ho ledva vybalili z krabice) a už vám spadol na zem a okamžite ho zdobí prvá prasklina. Teraz máte dve možnosti. Buď s tým budete žiť ďalej, alebo, ako mňa, vás to bude podvedome tak iritovať, že si dáte celú obrazovku vymeniť. Aj keď za to zaplatíte niekoľko stoviek eur. Veď prémiová trieda.

Obrazovky sú totiž najdrahšou súčasťou súčasných telefónov. No okrem jej ceny musíte zaplatiť aj servis. Navyše dnes pustiť telefón, ktorý má napríklad päť palcovú obrazovku, na zem nie je žiadny problém. Skrátka stáva sa to. A úprimne, aj keď si myslíte, že vám sa to stať nemôže, pamätajte - vždy je všetko po prvýkrát.

HN/Peter Mayer

A tak som dostal na test smartfón, ktorý by mal dokázať nemožné. A to úplne v základom stave, teda bez akéhokoľvek obalu odolať pádom a nerozbiť si displej. So sebou som ho „vláčil“ niekoľko týždňov a okrem vychytávky, kde skutočne displej nerozbijete, som prišiel ale aj na niekoľko nedostatkov.

Keď Čina kúpila USA

Vo vrecku som mal Lenovo Moto X Force, ktorý je výnimočný aj niečim iným než obrazovkou. A to vstupom spoločnosti Lenovo na slovenský trh so smartfónmi „Motorola“. Len teraz sa označujú Lenovo Moto. Čínska spoločnosť kúpila pôvodne americkú firmu v roku 2014 od Googlu za takmer tri miliardy dolárov.

Chcela sa tak výraznejšie dostať napríklad na americký trh. Lenovo Moto X Force je v súčasnosti vlajkovou loďou a top telefónom tejto divízie. Jeho cenovka je aktuálne 700 eur a výbava patrí k takmer najlepším na trhu. Hoci cenovka naznačuje niečo skutočne drahé, telefón tak v skutočnosti nevyzerá.

Má z prednej časti pomerne obyčajný dizajn, upúta len zadnou časťou, ktorá je zo špeciálneho nilonu. Nezanecháva odtlačky a smartfón sa aj vďaka tejto úprave v rukách nešmýka. Povedzme, že je skôr funkčný ako luxusný a pekný ako Samsung Galaxy S7 edge či iPhone. Hoci cenovku má rovnakú.

HN/Peter Mayer

Smartfón so mnou strávil pomerne dlhý čas, používal som ho na dovolenke, niekoľkých služobných cestách či doma. Obrazovka zostala samozrejme celá a úplne bez škrabancov. Hoci bol často „necitlivo“ hodený v taške, kde mám ďalších sto vecí.

Vydržal aj testovacie pády na betón, chodník, trávu a pád z druhého poschodia. Skutočne drží celkom dobre. Je to vďaka technológii ShatterShield. Moto X Force používa ohybný AMOLED displej, ktorý je pri pádoch pružný. Pre predstavu má 5,4 palca a slušné rozlíšenie 1 440 x 2560 bodov. Okrem toho je chránený viacerými vrstvami skla.

Kde súdruhovia urobili chybu?

To, že je nerozbitný by som však úplne doslovne nebral. Stačí si predstaviť scénu zo známeho filmu Pelíšky, kde sa testuje „nerozbitný“ plastový pohár vymyslený múdrymi hlavami zo socialistického Poľska. Nerobil som to, ale ak by som telefón hodil celou silou o zem, neprežil by. Ale komu by som tým prospel?

Moto X Force však ukrýva viac ako výborne chránený displej, ktorého štandardné pády nezničia. Pozor, len displej, obvod telefónu je z hliníka, ktorý samozrejme doškriabete či zničíte. Moto má veľmi slušný fotoaparát, ktorý dosahuje rozlíšenie 21 Mpx. Dokáže sa veľmi dobre vyrovnať s rôznymi svetelnými podmienkami, no pri vyložene tmavých snímkach stráca body.

Stávalo sa mi aj, že občas scénu dokázal preexponovať („presvetliť“). Selfie kamera má na prednej strane vlastný blesk, má 5 Mpx a širší uhol záberu. Ak by som ju však začal porovnávať s konkurenciou iPhone, ale aj Galaxy S7, ponúka lepši kvalitu. Video taktiež nepatrí úplne na špičku, na bežné momentky stačí, no neočakávajte zázrak.

HN/Peter Mayer

Čo je však pre mňa totálny prepadák, je samotná aplikácia pre fotografovanie. Niečo tak neprehľadné a nepoužiteľné som dlho nevidel. Prvé dni som nechápal, ako sa s tým mám fotiť, nastavovať režimy či natáčať video. Za absolútne mätúce považujem, že otvoríte aplikáciu na fotografovanie a nemáte tam spúšť na zachytenie snímky.

Nechápal som tomu, či robím niečo zle, alebo prečo mi to tu chýba. Vidíte len obraz cez kameru, skratku na spustenie videa či na spustenie seflie. Nato, aby ste niečo odfotili sa musíte dotknúť displeja. Kdekoľvek. Preostrovanie sa zase robí inak, ako na všetkých ostatných telefónoch, panorámy z Moto X Force sú nepoužiteľné a celkovo si nainštalujte na fotenie radšej niečo iné.

Neutopte ho

V zásade má smartfón takmer čistý Android 6. Pozitívom je, že nie je preplnený nepotrebnými aplikáciami. Skvelou funkciou je navyše aj unikátny režim obrazovky, ktorá takmer stále ukazuje čas a zmeškané udalosti. X Force reaguje na pohyb, teda ak si ho vyberiete z vrecka či mávnete nad ním rukou, máte bez toho, aby ste na ňom niečo stláčali pred sebou aktuálne udalosti. Mohli by sa ale ukazovať stále. Batéria v zásade vydrží asi jeden deň náročného používania.

Výhodou je, že v balení nájdete rýchlonabíjačku. A za čo Motorolu (Lenovo) cením, je použitie dlhého a pevného kábla priamo spojeného s nabíjačkou. Smartfón, ktorý podporuje rýchlonabíjanie, totiž pre správnu funkčnosť tohto procesu potrebuje podporovaný kábel, ale aj trafo. Tu je všetko spolu, oddelený microUSB kábel na prenos dát nájdete v balení a páči sa mi to.

Túto novinku okrem toho viete nabíjať aj bezdrôtovo. Na záver by som len dodal, že Lenovo Moto X Force je skutočne prelomovým telefónom. A to najmä konštrukciou svojej obrazovky. Má však aj záporné stránky, ktoré mi prekážali.

Chcelo by to na danú cenovku lepší fotoaparát, ale aj buď úplne čistý, alebo prepracovanejší Android. Ak však pravidelne rozbíjate svoj telefón, porozmýšľajte nad týmto. Len pozor, neutopte ho. Nie je vodeodolný.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Ohybný displej, AI a ideálna výbava do kancelárie. Novinky od Lenova sa dočkali zaujímavých vylepšení 02 - Modified: 2024-03-20 11:00:00 - Feat.: - Title: Motorola chystá predstavenie špičkového smartfónu. Spoločnosť odhalila jeho dizajn a prítomnosť AI 03 - Modified: 2024-03-01 23:00:00 - Feat.: - Title: Smartfón, ktorým si obopnete zápästie. Motorola a Samsung ukázali na MWC budúcnosť ohybných zariadení 04 - Modified: 2024-03-03 23:00:00 - Feat.: - Title: Vystupujú z tieňa Samsungu a Applu? Slovenský trh so smart telefónmi v tichosti dobývajú nenápadní Američania 05 - Modified: 2024-02-26 11:00:00 - Feat.: - Title: Priehľadná obrazovka a AI. Lenovo ukazuje novým konceptom schopnosť inovovať
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 15:24