Z Bratislavy do Viedne za osem minút. To, čo sa dnes zdá ako sci-fi, môže byť však už o pár rokov realitou. Aspoň tak si to predstavuje technologický vizionár a otec myšlienky Elon Musk. Nezáväznú dohodu o ním inšpirovanom projekte už podpísal zástupca spoločnosti hyperloop Transportation Technologies Dirk Ahlborn so slovenským rezortom hospodárstva. Projekt uvažuje o spojení dvoch najbližších hlavných miest na starom kontinente a následne by mohla sieť vlakov prepojiť celú Európu. To by výrazne urýchlilo prepravu ľudí či tovarov medzi veľkomestami na niekoľko minút. Aj keď podľa dopravného analytika Jána Bazovského je to v súčasnosti na slovenské pomery nereálny projekt, dopravný expert Jozef Drahovský pripúšťa, že hoci ide o hudbu budúcnosti, doprava by sa mohla vyvíjať práve týmto smerom. „Podzemná rýchla alternatívna doprava bude totiž výhodnejšia ako letecká,“ uviedol.Reuters
StoryEditor

Postkomunistická krajina zažíva technologický boom. Bloomberg píše o Slovensku

14.07.2016, 14:30
Autor:
chocho
Nielen Hyperloop a Aeromobil, v Bratislave inžinieri vyvíjajú revolučný spôsob hlbinných vrtov.

Boom high-tech a startupov v postkomunistickej krajine. V článku na prestížnom americkom portáli Bloomberg, ktorý je zameraný hlavne na Hyperloop a Aeromobil, sa píše o Slovensku.

Pozrite sa, ako funguje Hyperloop:

Slovensko ťaží z návratu ľudí

„Iba hodinu jazdy od Bratislavy technici pracujú na Hyperloope.“ Autori článku Radoslav Tomek a James M. Gomez takto uviedli dunajskostredskú firmu c2i založenú pred 11 rokmi Patrickom Hesselom, ktorá vyvíja komponenty z uhlíkových vláken pre automobily a lietadlá budúcej generácie. Okrem toho c2i vyrobila pre firmu Hyperloop Transport Technologies materiál na plášť kapsule, ktorá má prevážať cestujúcich revolučným spôsobom.

„Na Slovensku je boom startupov,“ vyhlásil Hessel, ktorý vyrastal v Nemecku a jeho matka je Slovenka. "Situácia je veľmi odlišná ako pred 10 alebo dokonca pred piatimi rokmi," dodal.

Slovensko podľa autorov v súčasnosti ťaží z návratu ľudí, ktorí v čase komunistickej totality opustili krajinu a teraz sa vracajú späť s nadobudnutými skúsenosťami.

Ako ďalší dôkaz zamerania Slovenska na nové technológie je v texte uvedený Aeromobil. Prototyp lietajúceho auta, ktorý vyvíja firma sídliaca v Bratislave.

Zložitým problémom slovenských startupov na rozdiel od Západu je prístup k financiám. U nás sú podľa autorov podnikatelia viac závislí na súkromných investíciách a grantoch EÚ.

Revolučná technológia vrtov

Tím inžinierov bratislavskej high-tech firmy GA Drilling vyvíja revolučný systém hlbinných vrtov. Ide o ďalšiu slovenskú firmu, ktorá zaujala autorov článku. Ich technológia, takzvaný Plasmabit, má pomocou elektrického plazmového oblúka spôsobovať deštrukciu kameňa, betónu či iného materiálu, bez fyzického kontaktu s nimi. Takýto spôsob vŕtania by mohol v budúcnosti ušetriť množstvo finančných prostriedkov.

„Naša vízia je mimo Slovenska,“ cituje Bloomberg generálneho riaditeľa GA Drilling Igora Kočiša. Jedným z hlavných cieľov bratislavskej firmy je podľa Kočiša umožniť prístup ku geotermálnej energii celému svetu.

Únik zo Slovenska na Západ bol za totality realitou pre mnoho ľudí. Novým trendom je, že exulanti sa vracajú, aby si založili firmy, píše sa na záver textu portálu Bloomberg.

01 - Modified: 2024-03-07 13:26:17 - Feat.: - Title: V strednej a východnej Európe dostávajú ženské start-upy len percento investícií, drvivá väčšina ide mužom 02 - Modified: 2024-02-26 14:44:36 - Feat.: - Title: Bývala hviezda z Disney Chanel sa dala na vedeckú dráhu. Jej nový startup sa zaoberá presunom dát do vesmíru 03 - Modified: 2024-01-22 07:01:00 - Feat.: - Title: Better Stack je v zisku. Hlási 200 000 používateľov a investíciu 10 miliónov dolárov na ďalší rast 04 - Modified: 2024-01-17 09:49:42 - Feat.: - Title: Slovenský CloudTalk získal 26 miliónov eur. Chce byť lídrom v hlasovej komunikácii založenej na AI 05 - Modified: 2023-07-18 07:10:23 - Feat.: - Title: Máte skvelý nápad? Prečo z neho neskúsiť urobiť miliardový biznis? Radí expert na startupy
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 03:17