StoryEditor

Tetovanie budúcnosti. Na rukách budeme nosiť vodivé elektrónky od Microsoftu

17.08.2016, 00:00

Posuniete prst po chrbte ruky a zvýši sa zvuk prehrávača, na slnku sa vám zvýši teplota a zmení sa obrázok, ktorý máte na ruke. To všetko a ešte viac vie inteligentné tetovanie, ktoré skúšajú vedci nanášať na kožu, píše idnes.cz.

Výskumníci z Massachusettského technologického inštitútu (MIT) spolu s ľuďmi z Microsoft Research pripravili koncept tetovania ako z budúcnosti. Na rozdiel od klasického sa však toto nedostane pod kožu a je len dočasné. Na druhej strane umožní napríklad interakciu s inými zariadeniami alebo mení farby podľa teploty. Zabudnúť by sa nemalo ani na estetickú funkciu, pretože na tele táto elektrónka vyzerá skrátka štýlovo a môže nahrádzať kovové šperky.

Inžinieri projekt označujú ako DuoSkin a ich cieľom je ponúknuť výrobný proces, ktorý umožňuje komukoľvek vytvárať vlastné funkčné zariadenie, ktoré možno pripevniť priamo na kožu. Otvára sa tak ďalšie pole pôsobnosti pre návrhárov šperkov a doplnkov, ktorí tak budú môcť svoju fantáziu využiť i v novej oblasti inteligentnej nositeľnej elektroniky.

Zatiaľ sa počíta s tromi oblasťami využitia: 
- bezdrôtová komunikácia, ako je napríklad NFC
- dotykové ovládanie, kedy sa pohyb po tetovaní prenáša do určeného zariadenia
- zobrazovacie zariadenie, v ktorom tetovanie môže meniť farbu, vytvárať farebné obrazce nebo blikať podľa zadania

Tieto funkcie môže tvorca kombinovať a využívať tak, aby bol výsledok funkčný a zároveň estetický.

Zlaté plátky
Za všetkým stojí tenký kovový materiál, ktorý je nanesený na kožu a slúži ako elektrický obvod. Využívajú sa tenké zlaté plátky, ktoré sú dobre vodivé a nie sú zase až tak drahé. Ich výhodou taktiež je, že sa dobre znášajú s pokožkou a sú relatívne odolné.

Ako pri všetkých podobných nápadoch musia inžinieri vymyslieť predovšetkým spôsob napájania tetovania tak, aby neprekážalo a zároveň dokázalo celý systém udržiavať v chode dostatočne dlho. Na videu je vidieť, že energeticky náročnejšia aplikácia potrebuje externé napájanie.

Nápad využívať elektroniku spojenú s telom nie je určite nový, ľudia z MIT a Microsoftu však chcú vyskúšať omnoho širšie možnosti využitia.

Nositeľná elektronika v kurze
Projekt DuoSkin je ďalší poradí, v ktorom sa technologické firmy snažia uviesť do praxe svoje nápady v oblasti nositeľnej elektroniky. Vodivá priadza na prednej strane látky môže vyzerať ako mriežka. Na druhej strane je potom uchytená do látky. Známa je v tejto oblasti snaha spoločnosti Google. Jej projekt Jacquard umožní vytvárať oblečenie so špeciálnymi vláknami (vodivou priadzu) vtkanými do látky. Oblečenie potom reaguje na dotyk alebo gesto. Firma sľubuje prepojenie s miniatúrnou elektroniku, ktorú budú môcť výrobcovia schovať napríklad do gombíkov alebo švov svojho oblečenia.

Prvé na ňom založené výrobky prináša firma Levi Strauss & Co. Aj v tomto prípade je to ale riešenie dostupné všetkým výrobcom. Tí proste zabudujú do šijacích strojov okrem klasických niití aj vodivé.

01 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 02 - Modified: 2024-04-18 18:19:23 - Feat.: - Title: Google prepustil 28 zamestnancov, ktorí protestovali proti zmluve s Izraelom 03 - Modified: 2024-04-16 16:47:52 - Feat.: - Title: Microsoft investuje 1,5 miliardy dolárov do spoločnosti G42, ktorá v Spojených štátoch vyvolala obavy 04 - Modified: 2024-04-15 12:08:02 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia od Googlu: rozpozná miesto z fotky, či spraví text čítanejším 05 - Modified: 2024-04-12 20:19:13 - Feat.: - Title: Sledovanie súkromných rozhovorov vládou je realitou. Americký zákon dáva moc tajným službám
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 00:51