StoryEditor

Apple ide dolu vodou. iPhone 7 je najhorším, ktorý kedy vyrobil

27.10.2016, 11:48
V dlhodobom teste nevyšiel najnovší iPhone vôbec dobre. Tu je hneď niekoľko dôvodov.

Dnes má Apple veľký deň. Navečer nášho času má predstaviť nové notebooky. Fanúšikovia tejto značky už mesiace čakajú na túto tlačovú konferenciu.

MacBooky totiž konečne dostanú nový hardvér, ktorý konkurencia už dávno používa. Inovácie sa dočká aj pár maličkostí vrátane dotykovej plochy namiesto funkčných klávesov. To by malo opäť pomôcť zvýšiť predaj a po páde firmu potiahnuť znova nahor.

Apple aktuálne nezažíva práve svetlé obdobie. Začína doplácať na to, aký kolos z neho vyrástol. Svojím rastom v posledných rokoch konkurenciu vyprovokoval natoľko, že ho prakticky predbehla.

Vyvinuli telefóny, ktoré lepšie fotografujú ako mesiac starý iPhone 7 či počítače s lepším hardvérom ako MacBooky, alebo dokonca so zaujímavejším dizajnom. Jediné, na čom Apple aktuálne stojí, je softvér (vývojárom môže ďakovať za macOS a iOS) a služby. Zapojím do toho aj dlhodobý test iPhonu 7.

Úprimne, toto je najdrahší, ale aj najhorší iPhone, ktorý mám. Vždy sa snažím čo najpresnejšie podať informáciu či dokonca aj emóciu (patrí to k tomu) z testovania aj čitateľom.

Takto to vyzerá v skutočnosti

Nie som Apple hejter, toto nie je žiaden hejt, ale výsledok testovania smartfónu, ktorý mám od prvého dňa, kedy sa dostal na trh. Navyše takmer všetky IT výrobky, ktoré používam, mám práve od tejto značky, a tak dokážem veľmi jednoducho porovnávať, kam sa za tie roky posunula. Rovnako si stále myslím, že iPhone je najlepším telefónom na trhu, no už len o malý chĺpok. Ale jeho posledná verzia je najhoršia, ktorú používam.

Tu sú len krátke zápisky z testovania, prečo:

  • Neustály problém s kamerou na telefóne. Nespúšťa sa okamžite, ale dokáže mrznúť
  • Stabilita systému je vo verzii iOS 10 zrejme najhoršia. Počas využívania aplikácie alebo dokonca natáčania videa sa iPhone dokáže zresetovať
  • Kvalita fotografií je na telefón za tisíc eur obstojná
  • Aplikácia kontaktov často zamrzne a nie je možné urobiť nič iné, než ju ukončiť a opätovne spustiť. Nepomohlo ani opätovné znovunastavenie celého iPhonu
  • Obrovský problém s budíkom. Telefón sa takmer každé ráno zasekne pri jeho rušení. Rovnako je niekedy problém odblokovať ho
  • Napriek všetkému mi už asi 20x chýbal 3,5 mm konektor. Stále musím so sebou nosiť redukciu
  • Nabíjanie je oproti konkurencii extrémne pomalé. Výdrž poskočila len minimálne

Skrátka, pridávaním funkcií, zložitosti a systému sa aj z iPhonu stáva komplikovaný telefón, ktorý nie je schopný fungovať tak stabilne ako napríklad iOS 6. Apple iPhone používam už roky, ale skutočne nikdy som sa necítil tak, že Apple jednoducho vydal novú verziu telefónu, len aby niečo predstavil. Nové tlačidlo, zmizol 3,5 mm audio konektor a trošku sa zvýšil výkon. Zabudnite, že toto fotí výrazne lepšie ako iPhone 6s. Len trošku lepšie sa dá využívať duálny fotoaparát.

Pozrite si tipy na zaujímavé funkcie nového iPhone

Čína ukazuje, ako budú telefóny vyzerať

Áno, iPhone má množstvo prevažujúcich skvelých vlastností, o ktorých každý počul, ale tých nedostatkov, ktoré zhoršujú používateľský komfort, je stále viac. A, ako opakujem, napriek tomu ide o telefón, ktorý dnes svojimi možnosťami a celkovým priemerom je najlepší na trhu.

Konkurencia však absolútne nespí a ak sa Apple nezobudí, nemusí byť stále hviezdou. Stačí sa pozrieť na čínske Xiaomi, ktoré mu novým telefónom absolútne vypálilo rybník. Smartfón Mi MIX má totiž takmer na celej čelnej strane displej.

Xiaomi Mi MIX Xiaomi Mi MIX mi.com

​To, na čo sa pozeráte, nie je žiaden koncept, ale smartfón, ktorý sa čoskoro objaví v predaji. Kvôli chýbajúcemu slúchadlu na telefonovanie má špeciálnu technológiu, ktorá prenáša zvuk vibráciami priamo cez displej. Telefón má až 6,4-palcový displej a zaberá až rekordných 91 percent prednej časti prístroja.

Čínsky smartfón dostal keramické telo a špičkové vybavenie. Jeho hrúbka je len 7,9 mm, má obrovskú 4 400 mAh batériu či snímač odtlačkov prstov, ktorý je kvôli lepšej funkčnosti dokonca pozlátený. Okrem toho je tento smartfón „dvojsimkový“. Predaj novinky sa začne 4. novembra. Ako to bude s medzinárodnou dostupnosťou, je už ťažšie odhadovať.

Aby to nebol začiatok konca

V každom prípade, podobne má vyzerať aj nový Samsung Galaxy S8 či pripravovaný nový iPhone.

Aj na poli počítačov dostáva Apple zabrať. Microsoft totiž predstavil špičkové zariadenia, napríklad Surface Studio, čo je počítač s najtenším displejom na trhu a brutálnym výkonom. Apple tak dnes večer nesmie na tlačovej konferencii zaváhať a minimálne ukázať očakávané novinky, najlepšie s jedným veľkým prekvapením, o ktorom nikto nič nevie.

Apple síce predáva v miliónoch kusov a vyzerá byť neporaziteľný, ale to bola svojho času aj Nokia.

01 - Modified: 2024-04-12 05:30:00 - Feat.: - Title: Nové smartfóny od Applu prídu vo viacerých farbách. Čo vieme o dizajne pripravovaných iPhonov 16? 02 - Modified: 2024-04-11 14:00:00 - Feat.: - Title: Apple ukázal, že prejsť na iPhone 15 z predchodcu nemá zmysel 03 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Toto sú najpredávanejšie telefóny všetkých čias. Vládne im roky sa trápiaca značka 04 - Modified: 2024-04-02 09:25:46 - Feat.: - Title: Apple sa chváli vnútornou pamäťou iPhonov. Tie však majú čo doháňať 05 - Modified: 2024-03-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Apple prinesie funkciu, ktorú má Android od svojho uvedenia. Pomôže vám lepšie prispôsobiť váš iPhone
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 12:06