StoryEditor

Slovenské školstvo by mohlo v budúcnosti používať aj prvotriednu technológiu

24.02.2017, 10:59
Autor:
dpidpi
Vyskúšali sme si Microsoft Hololens, na ktoré sa aktuálne testujú špecializované aplikácie.

Model tanku uprostred triedy alebo dokonale prepracovaná slnečná sústava, ktorú máte pred sebou na stole. Aj to je časť vízie, kam by sa mohlo dostať raz slovenské školstvo. Teoreticky. Vyskúšali sme si prvotriednu technológiu od Microsoftu, ktorá by mohla dostať učenie na nový level. Na špeciálnom softvéri pre Slovensko sa už dokonca pracuje, a to v pobočke spoločnosti Atos. 

Microsoft HoloLens sú špeciálne okuliare, ktoré dokážu pracovať s rozšírenou realitou. Teda vďaka množstvu senzorov okuliare vnímajú svet okolo seba a podľa aplikácií ho vedia prispôsobiť. V zornom poli máte priehľadný displej, cez ktorý môžete vidieť napríklad spomínaný tank v miestnosti.

HN/Archív

No to nie je všetko. Dokážete reálne okolo neho chodiť a dokonca aj pozrieť do vnútra. Stačí sa len nakloniť a pozrieť sa cez jeho virtuálny plášť. Je to zážitok.  

Aj toto je práve jedna z aplikácií, ktorú vyvíja spoločnosť Atos v rámci digitálneho vzdelávania. Je to akýsi pohľad do budúcna, čo by bolo možné urobiť pre študentov, aby mali zo vzdelávania iný a skutočnejší zážitok. Predstava je to výborná, zobraziť takto môžete čokoľvek. Slnečnú sústavu, ľudské telo, no skrátka čokoľvek môže byť v priestore pred vami. 

Technológia okuliarov Hololens mapuje vďaka kamerám okolité prostredie a reálne s ním pracuje. Čiže to nie sú žiadne „lacné“ animácie, ktoré zobrazujú niečo vo vzduchu.

​V rámci prezentácie možností okuliarov nie je problém napríklad objekt schovať za záves či dvere. Potom je s ním v rámci gést pred okuliarmi možné pracovať ako len chcete. Približovať si slnečnú sústavu alebo bez problémov hrať hry. 

Technológia je síce stále v štádiu testov a experimentovania, no v budúcnosti môže byť zaujímavým doplnkom pri výučbe. Pozitívnou správou je, že sa aj na Slovensku s niečim takým vôbec experimentuje, respektíve počíta do budúcna. Bude však za tým ešte dlhá cesta. 

01 - Modified: 2022-05-11 11:45:35 - Feat.: - Title: Školskí odborári vyhlásili štrajkovú pohotovosť, 15. júna bude protestné zhromaždenie 02 - Modified: 2022-05-09 17:45:32 - Feat.: - Title: Uplácanie maturantov nebude fungovať 03 - Modified: 2022-05-06 16:04:16 - Feat.: - Title: Boj stredných škôl o deviatakov. Gymnáziá víťazia v štyroch krajoch 04 - Modified: 2022-03-18 14:24:30 - Feat.: - Title: Rodinná škola v Bratislave spája Slovákov, Rusov aj Ukrajincov. Vojna je však tabu 05 - Modified: 2021-12-29 19:02:01 - Feat.: - Title: Výučba fičala aj bez internetu. Ochromené školstvo zachránili vynaliezavé učiteľky
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 06:02