StoryEditor

Sme v bode zlomu a začína scifi obdobie. Technologická revolúcia už pôjde vo vysokom tempe, hovorí odborník

13.12.2022, 16:44
  • Nový systém bol trénovaný ako takzvaný veľký jazykový model, čo je vlastne neurónová sieť typu transformer.
  • Systému dali tvorcovia niečo ako pamäť, teda si pamätá predošlú konverzáciu, čo je tiež isté rozšírenie oproti iným jazykovým modelom, ktoré to nerobia automaticky. 
  • Môžu nám chatboti vziať prácu? Môže byť pri odpovediach chatbot i zaujatý?
  • V čom nám chatboti zjednodušia prácu? Pozrite si vo videu rozhovor s Marekom Rosom, šéfom spoločností GoodAI a Keen Software House.

V uplynulých dňoch obletela svet informácia, že verejnosti sa sprístupnil superinteligentný chatbot ChatGPT. Hovorí sa o ňom aj ako o umelej inteligencii. Dokáže za vás programovať, vymýšľa príbehy či vtipy a odpovedá kontextovo na vaše otázky. Ako je to s ním v skutočnosti, kde sú jeho limity a silné stránky – to v rozhovore pre HN vysvetľuje Marek Rosa, šéf spoločností GoodAI a Keen Software House.  

Čo je z technologického hľadiska chatbot?

Chatbot je v podstate aplikácia, v ktorej si používateľ môže dopisovať s umelou inteligenciou alebo s nejakým systémom. Podobne, ako keď si s niekým píšeme napríklad na WhatsAppe. Využívajú ho banky alebo rôzne webstránky. Chatbot ChatGPT, ktorý vyšiel pred pár dňami je ale založený na úplne inej technológii, doterajší boti boli relatívne jednoduché systémy. Vedeli len odhadnúť, akú otázku sa pýtame. Následne podľa naprogramovania algoritmu odpovedali.

image

Nastala revolúcia. V zahraničí spôsobila ošiaľ nová umelá inteligencia, ktorá spraví vašu prácu za vás

V čom je teda ChatGPT iný?

Nový systém bol trénovaný ako takzvaný veľký jazykový model, čo je vlastne neurónová sieť typu transformer, ktorú trénujú na obrovskom množstve textu. Zázračnou vlastnosťou je, že títo transformeri dokážu nájsť súvislosti medzi slovami, vzdialenými pojmami a faktami.

Takže ich systém je schopný sa naučiť predikovať text. Napríklad, dám mu časť nejakej knihy a on by vedel predpovedať, ako by mala pokračovať, a pri tom si zároveň môže trochu i vymýšľať. Takže to nebude presná replika danej knihy, ale bude to niečo iné.

Druhá vec, ktorú pri tvorbe ChatGPT urobili, je tá, že tento systém ešte dotrénovali na množstve konkrétnych príkladov otázok od ľudí. Systém na to odpovedal a potom ďalší ľudia hodnotili, či to bolo užitočné. Takýchto príkladov urobili kvantá a systém doučili, takže teraz je trénovaný na to, aby plnil naše inštrukcie.

Tým sa z neho stal veľmi užitočný chatbot. Zároveň systému dali niečo ako pamäť, teda si pamätá predošlú konverzáciu, čo je tiež isté rozšírenie oproti jazykovým modelom, ktoré to nerobia automaticky. Máme tak pocit, že s ním môžeme komunikovať a nadväzovať rozhovor.

Odkiaľ berú chatboti informácie?

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 79% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-23 13:32:33 - Feat.: - Title: V recenziách sa mu vysmiali. Toto zariadenie malo nahradiť mobily 02 - Modified: 2024-04-19 08:48:12 - Feat.: - Title: 5 praktických tipov, ako môžete použiť umelú inteligenciu vo svojom každodennom živote 03 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 04 - Modified: 2024-04-17 11:00:00 - Feat.: - Title: Kto získa virtuálnu korunku Miss AI? V prvej súťaži krásy svojho druhu sa stretnú počítačom vytvorené ženy 05 - Modified: 2024-04-16 10:00:00 - Feat.: - Title: Ľuďom sa nechce pracovať už ani z domu. Vytvárajú si digitálne klony, ktoré robia takmer všetku robotu za nich
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 10:20