Zle napísaný inzerát. Pozrite si v článku pár tipov, ako sa vyhnúť trapasom na sociálnych sieťach.FOTO: Václav Nývlt, Technet.cz
StoryEditor

Toto je pätica skvelých rád, ako zo seba na sociálnych sieťach nespraviť hlupáka​

25.03.2023, 00:00
  • Každému sa stane, že občas povie nejakú hlúposť a bývalo dobrým zvykom poďakovať a tvrdenie opraviť. Moderným riešením je vážne vyhlásiť „to je môj názor“. A to je len jeden z omylov, ktorých sa niektorí na sociálnych sieťach dopúšťajú.
  • Aj overenie informácie, ktorú zdieľam, by malo byť automatické.
  • Ktoré ďalšie činnosti patria k tým, vďaka ktorým zo seba robia mnohí hlupákov, si pozrite v článku, ktorý priniesol portál iDnes.cz.

Neverte všetkému, čo s vami rezonuje

Zatiaľ čo dodržiavať prvé tri pravidlá je pomerne jednoduché, štvrtý bod je náročnejší. Veľký pozor treba dať na takzvaný „efekt potvrdzovania“, ktorý je na sociálnych sieťach doslova fenoménom.

„Efekt potvrdzovania“ je tendencia považovať za pravdivé tie informácie, ktoré zodpovedajú nášmu vlastnému názoru, a naopak prehliadať alebo ignorovať tie, ktoré sú s naším vlastným názorom v rozpore. Prípadne nesprávne interpretovať informácie tak, aby „zapadli“ do našej predstavy. Prečo?

Pretože je príjemné a pohodlné sa uistiť, že pravda je na našej strane. Pokiaľ si na to nedáte pozor, tak sa to stane automatickým. Veľké nebezpečenstvo tohto efektu spočíva aj v tom, že s ním mnohí dopredu počítajú a zdieľajú také informácie, ktoré budú v ich publiku správne rezonovať, bez ohľadu na to, či sa opierajú o fakty.

Tentokrát môžeme použiť konkrétny, len pár dní starý príklad. V príspevku publikovanom političkou na Facebooku je na mape názorne vyznačené, že odklon od spaľovacích motorov rieši iba Európa, Kalifornia a aby sa nepovedalo, tak kúsok Čile a Kanady.

image

Zdieľanie chybnej informácie 

FOTO: Reprofoto, Screenshot/facebook Zuzany Majerovej

Čo si majú z takého príspevku odniesť jeho príjemcovia, je jasné: „Vidíte, mali ste pravdu, Green Deal je zbytočný, my sa obmedzujeme a veľké krajiny s tým nič nerobia.“ Problém však je, že mapka je chybná, a preto neplatí ani z nej vyvodený záver.

Vždy je preto potrebné použiť kritické myslenie a pokúsiť sa danú informáciu aspoň čiastočne overiť. Stačí jednoduché hľadanie vo vyhľadávači, napríklad Google a voľba relevantného zdroja.

Niekedy stačí vyhľadať niekoľko jednotlivostí, napríklad, ako to je u najväčších krajín, ktoré na druhej mapke sú vyznačené a na prvej nie. Tak napríklad Kanada. V roku 2035 bude možné predávať iba vozidlá, ktoré neprodukujú lokálne emisie, teda vozidlá bez spaľovacích motorov.

image

Postupné vyraďovanie vozidiel na fosílne palivá. Mapka vznikla v roku 2020, preto nie je zeleno napríklad Austrália či Nový Zéland. SNÍMKA: Wikipedia, Delusion23, Nederlandse Leeuw, Cc By-sa 4.0

FOTO: Wikipedia, Delusion23, Nederlandse Leeuw, Cc By-sa 4.0

V prípade USA ľahko vyhľadáte, že k rozhodnutiu o zákaze predaja vozidiel so spaľovacími motormi v roku 2035 sa ku Kalifornii (bola prvá) pripojil aj Oregon, Washington, Massachussets, New York a Rhode Island a ďalšie sú v súčasnosti vo fáze zvažovania zosúladenia legislatívy alebo k podobnému cieľu mieri inými cestami. 

V priebehu pár sekúnd narazíte na zdroje vysvetľujúce, že v Čínskej ľudovej republike plánujú od roku 2035 predávať len „eco friendly“ automobily. Z polovice má ísť o „new energy“ automobily – teda vozidlá elektrické, plug-in hybridné as palivovými článkami – a druhú polovicu predaja môžu tvoriť hybridné modely. 

Na mapku „zákaz spaľovacích motorov“ teda nepatrí úplne, ale zároveň je zreteľné, že aj na tomto obrovskom trhu sú významné snahy o zníženie emisnej záťaže z dopravy. Hongkong zákaz predaja vozidiel so spaľovacím motorom, a to vrátane hybridných, v roku 2035 potvrdil.

image

Otázka na model umelej inteligencie a oodpoveď modelu ChatGPT 3 od OpenAI. Mimochodom, v týchto dňoch sa prechádza na oveľa lepšiu verziu ChatGPT 4. 

FOTO: Screenshot Technet.cz

Ďalšie hľadanie ukáže, že na zdieľanej mapke chýba Veľká Británia (od 2035 len lokálne bezemisné vozidlá), Severná Kórea (od 2035 len lokálne bezemisné vozidlá), Thajsko (od 2035 len lokálne bezemisné vozidlá), alebo napríklad Nórsko (zákaz už od 2030).

Stačilo pár minút hľadania a je zrejmé, že (bohužiaľ nielen) političkou zdieľaná mapka s komentárom je chybná a spadá do kategórie fake news a zdieľať ju je šírením nepravdy. Overenie informácie, ktorú zdieľam, by malo byť automatické.

Zaujímavým nástrojom prvotného rýchleho overenia nejakej informácie môže byť v blízkej budúcnosti umelá inteligencia. Zatiaľ na ňu pri fact-checkingu rozhodne nie je spoľahnutie, ale odvedie hrubú prácu a niekam vás nasmeruje.

01 - Modified: 2023-03-20 08:28:53 - Feat.: 0 - Title: Spýtali sme sa umelej inteligencie, ako budú vyzerať iPhony. Toto je výsledok 02 - Modified: 2023-03-18 08:37:54 - Feat.: 1 - Title: Chatbot s umelou inteligenciou, ktorý vyvolal ošiaľ prichádza v ďalšej verzii. Je ešte múdrejší 03 - Modified: 2023-03-26 06:00:00 - Feat.: 1 - Title: Bill Gates: Umelá inteligencia je mojou druhou revolúciou, ale strážme ju 04 - Modified: 2023-03-14 16:48:28 - Feat.: 1 - Title: Francúzi zvažujú regulácie. Influenceri majú podliehať rovnakým pravidlám, ktoré platia pre tradičné médiá 05 - Modified: 2023-03-08 15:19:32 - Feat.: 1 - Title: Najspoľahlivejší telefón všetkých čias? Zvládne všetko, dokonca aj stratu signálu
01 - Modified: 2024-04-29 11:30:00 - Feat.: - Title: Progresívci navrhujú po spontánnom potrate voľno. Slováci sa vyfarbili: Aj ja chcem voľno, keď mi zhoria rezne, píšu na Instagrame 02 - Modified: 2024-04-29 09:30:00 - Feat.: - Title: Ženy na tréningoch ponižuje a sexisticky napáda, napriek tomu má milión sledovateľov. Čo si myslí o metódach kouča Tomáša trénerka? 03 - Modified: 2024-05-01 10:00:00 - Feat.: - Title: Medička v Rakúsku: Pri prvej pitve nervového systému nám trvalo hodinu prepíliť lebku, na Slovensko sa určite nevrátim, hovorí Karolína 04 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch 05 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. máj 2024 05:46