Zle napísaný inzerát. Pozrite si v článku pár tipov, ako sa vyhnúť trapasom na sociálnych sieťach.FOTO: Václav Nývlt, Technet.cz
StoryEditor

Toto je pätica skvelých rád, ako zo seba na sociálnych sieťach nespraviť hlupáka​

25.03.2023, 00:00
  • Každému sa stane, že občas povie nejakú hlúposť a bývalo dobrým zvykom poďakovať a tvrdenie opraviť. Moderným riešením je vážne vyhlásiť „to je môj názor“. A to je len jeden z omylov, ktorých sa niektorí na sociálnych sieťach dopúšťajú.
  • Aj overenie informácie, ktorú zdieľam, by malo byť automatické.
  • Ktoré ďalšie činnosti patria k tým, vďaka ktorým zo seba robia mnohí hlupákov, si pozrite v článku, ktorý priniesol portál iDnes.cz.

Pomenovali sme najčastejšie prehrešky na internete a sociálnych sieťach a prinášame rady, ako im predísť. Možno sa vás nič z toho netýka, a tak môžete text aspoň preposlať tým, ktorí sa na sieťach prejavujú ako ignoranti. Alebo si len rozšíriť obzory.

Najprv hľadajte, potom sa pýtajte

„Do koľkej má otvorená pošta?“ „Kde je najbližšia lekáreň?“ „Kam môžem vyhodiť televíziu?“ - Tieto a im podobné otázky denne plnia susedské facebookové stránky mestských častí, miest a obcí.

Hoci to nechápeme, ich autorom nepripadá hlúpe s takto triviálnymi otázkami osloviť tisíce ľudí v skupine, aj keď odpoveď môžu vyriešiť pár klikmi na Google vyhľadávači aj sami. Alebo sa spýtať digitálnej asistentky.

image

Zaujíma ma, kam môžem vyhodiť starý televízor.

Vľavo: Viem, že na zberný dvor, tak vyhľadám kontakt na ten najbližší.

Uprostred: Neviem nič, tak do vyhľadávača zadám „kam odovzdať televíziu“ a dostanem všeobecné rady.

Napravo: Vyhľadávač Bing na odpovedanie využíva vytrénovaný AI model, takže je schopný na jednoduchú otázku ponúknuť pomerne komplexnú odpoveď. 

FOTO: Václav Nývlt, Technet.cz

Pýtať sa celej skupiny, väčšinou stoviek alebo tisícok ľudí, je často zbytočné aj pri otázkach, na ktoré sa odpoveď vo vyhľadávači hľadá o niečo horšie. Napríklad „Kto by mi v okolí urobil nechty?“ alebo „Nepredáva tu niekto MLM kozmetiku?“

V tej chvíli stačí použiť funkciu „vyhľadávanie v skupine“ a zistíte, že na rovnakú otázku bolo odpovedané pred štrnástimi dňami, piatimi týždňami, dvoma mesiacmi... a ešte v dvadsiatich ďalších prípadoch. Opäť nie je nutné osloviť tisíce susedov.

image

Extrémny luxus. Huawei predstavil smart hodinky Watch Ultimate, čínska cena vyrazí dych

A rovnako dobré je postupovať aj pri otázkach, ktoré do susedskej skupiny patria – teda také, pri ktorých bude odpoveď lokálnou znalosťou alebo skúsenosťou obohatená. „Kde majú v okolí najlepšie zákusky?“ „Odporučte mi prosím šikovného obkladača v okolí.“ 

A až keď na otázku sami nenájdete uspokojivú odpoveď ako vo vyhľadávači, tak hľadaním v skupine, myslite na tých, ktorí váš príspevok budú čítať a vždy je dobré sa pred odoslaním na príspevok pozrieť očami toho, komu je určený.

Napríklad pri inzerátoch a ponukách je príspevok „Niekto starší notebook?“ úplne zbytočný, pretože nenesie žiadnu informáciu. Dokonca nie je jasné, či notebook zháňate, ponúkate, nie je ani zrejmé, aký máte na mysli.

image

Zle napísaný inzerát. Pozrite si v článku pár tipov, ako sa vyhnúť trapasom na sociálnych sieťach.

FOTO: Václav Nývlt, Technet.cz

Častou chybou je tiež neuvedenie miesta, ktorého sa príspevok týka. Inzerát „Nechcete niekto 17" CRT monitor, za odvoz“ síce zaujať môže, ale ak som v Prahe a monitor v Olomouci, bude mi to nanič a zbytočne sa budem pýtať a vy zas zodpovedať.

01 - Modified: 2023-03-20 08:28:53 - Feat.: 0 - Title: Spýtali sme sa umelej inteligencie, ako budú vyzerať iPhony. Toto je výsledok 02 - Modified: 2023-03-18 08:37:54 - Feat.: 1 - Title: Chatbot s umelou inteligenciou, ktorý vyvolal ošiaľ prichádza v ďalšej verzii. Je ešte múdrejší 03 - Modified: 2023-03-26 06:00:00 - Feat.: 1 - Title: Bill Gates: Umelá inteligencia je mojou druhou revolúciou, ale strážme ju 04 - Modified: 2023-03-14 16:48:28 - Feat.: 1 - Title: Francúzi zvažujú regulácie. Influenceri majú podliehať rovnakým pravidlám, ktoré platia pre tradičné médiá 05 - Modified: 2023-03-08 15:19:32 - Feat.: 1 - Title: Najspoľahlivejší telefón všetkých čias? Zvládne všetko, dokonca aj stratu signálu
01 - Modified: 2024-04-18 11:02:22 - Feat.: - Title: Zvrat v prípade vykradnutej prevádzky Jovinečka. Influencer všetkých oklamal, valí sa na neho vlna kritiky 02 - Modified: 2024-04-14 05:30:00 - Feat.: - Title: Chcete zarábať na sledovaní sociálnych sietí? TikTok to možno čoskoro umožní 03 - Modified: 2024-04-10 10:02:48 - Feat.: - Title: Výživové odporúčania majú za cieľ čo najlepšie pokryť potrebu väčšiny populácie 04 - Modified: 2024-04-10 07:56:10 - Feat.: - Title: Zlomené srdce nie je výmysel: Poradíme vám, ako ho vyliečiť a prekonať pocity straty 05 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 20:27