StoryEditor

Môže vás dostať až na popravisko. Otestovali sme severokórejský „Windows“, Kimov internet má len 28 stránok

11.07.2023, 00:01
  • Severokórejský operačný systém Red Star OS, teda Červená hviezda, prináša so sebou viacero nástrah. Niektoré vás privedú až na popravisko.
  • Red Star OS bol najskôr kópiou Windowsu, neskôr skopíroval Mac OS od Applu.
  • Ako funguje v tejto krajine internet a aké obmedzenia prináša?

Život v Severnej Kórei je pre zvyšok sveta opradený tajomstvom. Tento štát si totiž žije vlastným uzavretým životom. Kolega z HN Richard Prutkay a technologický nadšenec nám však priblížil to, aká je v tejto krajine situácia s počítačmi, internetom a najmä s operačným systémom Red Star OS. 

Čo je to operačný systém Red Star OS a prečo si získal tvoju pozornosť? 

Operačný systém Red Star je veľmi bizarný a tomu by som pripísal aj to, prečo si získal moju pozornosť. Tento systém totiž nie je ako ostatné, ktoré poznáme, napríklad Linux – aj keď sa mu trošku podobá –, alebo Windows. To sú úplne iné vody. 

Red Star OS je uzavretý operačný systém, ktorý funguje len v Severnej Kórei a v iných jazykoch dokonca ani nie je dostupný. Je teda vydaný iba v kórejčine so severokórejským písmom a obsahuje iba ich znaky. Mimo krajiny sa ani nepredáva a jeho získanie nie je legálne.

Cudzinci k nemu nemajú prístup, je ho možné kúpiť len v Severnej Kórei v takzvaných computer shopoch, ktoré majú v Pchjongjangu, čo je ich hlavné mesto. A práve tu sa jednu verziu podarilo získať programátorovi z USA, ktorý tam navštevoval univerzitu, kde sa vyučujú noví severokórejskí programátori.

Kúpil ju tu v roku 2013 za zhruba dvetisíc severokórejských wonov, čo je približne 15 dolárov pri prepočte v danom roku. Je to verzia Red Star OS 3.0, ktorú tu dnes máme aj my.

Prezradíš nám viac o tomto programátorovi? 

Je to jeden z amerických programátorov, ktorý bol spomenutý aj v článku pre New York Times, ale on nebol ten, kto ho úplne spopularizoval. Spopularizoval ho youtuber Michael MJD, ktorý o ňom vydal dve videá, kde tento systém dopodrobna skúmal, a vďaka tomu, že sa venuje taktiež programovaniu, ho dokázal dekompilovať, alebo pozrieť sa mu pod kapotu. 

image

K humanitárnej pomoci pridala sledovacie prívesky. Čudovala sa, kam doputovali

Zistil mnohé veľmi nepekné skutočnosti. Tento systém vyzerá krásne, je to klasický Mac OS, ktorý poznáme z Macbookov či iMacov, ale pod týmto pekným povrchom sa skrývajú temné tajomstvá. Tu spomeniem napríklad sledovanie používateľov, doslovné až zničenie hardvéru a taktiež sledovanie severokórejskou tajnou službou každého, kto tento operačný systém používa. Sú v ňom obmedzenia, ktoré nedovolia používateľovi nič, okrem toho, čo „úžasný severokórejský vodca“ Kim Čong-un chce a dovolí. 

Už si nás navnadil, čo máme v rámci tohto systému očakávať, ale ešte predtým nám porozprávaj v skratke o histórii tohto operačného systému. Čo znamená Red Star OS a ako vznikol? 

Red Star znamená z angličtiny červená hviezda a OS je skratka pre operating system, teda operačný systém. Myslím, že červenú hviezdu si väčšina divákov okamžite spojí s komunizmom a so sovietskou červenou hviezdou, ktorá je aj na námestí v Moskve.

A táto červená či sovietska hviezda je v podstate celosvetovým symbolom komunizmu, má ju na vlajke aj Čína. A Severná Kórea sa pýši tým – teda neviem, či je to zrovna pýcha, ale pre nich áno –, že je silne komunistickou krajinou. 

Je to zároveň jeden zo symbolov ich štátu a táto socialistická hviezda nahradila logo Applu v systéme Red Star OS. On je totiž kompletne ukradnutý z Mac OS, teda operačného systému pre počítače a notebooky od Applu. 

Vývoj Red Star OS sa začal v roku 1998. Dovtedy v Severnej Kórei počítače existovali a fungovali len na najvyšších vládnych pozíciách a univerzitách a využívali západné operačné systémy. Nemusíme sa však báť, že by to bol symbol slobody. Používali Red Hat Linux, čo je jedna z najstarších distribúcií Linuxu, a taktiež využívali aj Windows XP od Microsoftu.

Ten využíva dlhý čas aj ruský prezident Vladimir Putin. Je to totiž posledný operačný systém od Microsoftu, ktorý prešiel aj prísnymi komunistickými testmi, keďže neposiela žiadne údaje späť do Microsoftu, ak ste to v nastaveniach vyslovene zakázali. Teda aspoň tie staršie verzie mali túto možnosť.

image

Vladimir Putin a Windows XP

FOTO: Reuters

Táto verzia Windowsu XP bola taktiež upravená. Severokórejské výskumné stredisko pre informatiku vydalo jazykové balíky pre Windows XP, ale nešlo len o jazyk. Tieto jazykové balíky totiž prinášali niekoľko obmedzení, napríklad zaviedli sledovanie do Windowsu XP.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 70% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-07-08 14:36:29 - Feat.: 1 - Title: Novej aplikácie Threads od Zuckerberga sa len tak nezbavíte. Zmazať sa dá len spolu s Instagramom 02 - Modified: 2023-07-05 22:01:00 - Feat.: 1 - Title: Chcete pre seba to najlepšie? Pozrite si výber aktuálne najlepších smart hodiniek na trhu 03 - Modified: 2023-07-04 22:01:00 - Feat.: 1 - Title: K humanitárnej pomoci pridala sledovacie prívesky. Čudovala sa, kam doputovali 04 - Modified: 2023-07-03 22:01:00 - Feat.: 1 - Title: Považujete sa za trpezlivého človeka? Táto hra vás môže vyviesť z omylu 05 - Modified: 2023-06-30 11:34:01 - Feat.: 1 - Title: Konečne nový výkonný telefón, ktorý sa zmestí do ruky. Novinka je dostupná aj na našom trhu 06 - Modified: 2023-06-30 09:43:01 - Feat.: 1 - Title: Vlajková loď lacnej značky. Čo dostanete za 600 eur?
01 - Modified: 2024-04-27 05:40:12 - Feat.: - Title: KĽDR odmieta americkú správu o stave ľudských práv vo svete 02 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 03 - Modified: 2024-04-12 20:19:13 - Feat.: - Title: Sledovanie súkromných rozhovorov vládou je realitou. Americký zákon dáva moc tajným službám 04 - Modified: 2024-04-17 05:30:00 - Feat.: - Title: Google sprístupnil prvú verejnú beta verziu nového Androidu. Aké zmeny a novinky prináša Android 15? 05 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Slnečná búrka, ktorá vyvolá internetovú apokalypsu? Takáto je pravda
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 08:47