ChatGPT, ilustračná fotografia FOTO: Reuters
StoryEditor

ChatGPT získa novú funkciu. Bude si vedieť zapamätať informácie o užívateľoch

14.02.2024, 16:00
14.02.2024, 16:13
Autor:
ČTKČTK

Chatbot ChatGPT od spoločnosti OpenAI si bude vedieť zapamätať niektoré údaje o svojich užívateľoch. Firma sprístupní funkciu stovkám tisíc platiacich aj neplatiacich užívateľov ChatGPT. Pred plným zavedením si OpenAI najprv vyhodnotí spätnú väzbu.

Chatovací robot ChatGPT od spoločnosti OpenAI si bude vedieť zapamätať niektoré údaje o svojich užívateľoch. Firma OpenAI testuje funkciu, vďaka ktorej by užívatelia mohli požiadať o uchovanie konkrétnych informácií, a zároveň by sa ChatGPT mohol sám pokúsiť vyberať a ukladať informácie o užívateľoch z konverzácií s ním. OpenAI to uviedla na svojom blogu.

Softvér by si tak mohol napríklad zapamätať, že užívateľ má dcéru, ktorá má rada medúzy a ružovú farbu, a ak bude užívateľ chcieť navrhnúť pre dieťa želanie k narodeninám, softvér vytvorí ružové želanie s medúzou. Mohol by si tiež pamätať, v akom formáte užívateľ najradšej dostáva zhrnutie stretnutí.

Postupné uvedenie

OpenAI spočiatku sprístupní funkciu stovkám tisíc platiacich aj neplatiacich užívateľov ChatGPT a pred širším rozšírením chce najprv vyhodnotiť spätnú väzbu, uviedla s odvolaním sa na oznámenie firmy agentúra Bloomberg.

Nová pamäťová funkcia prestavuje najnovší pokus OpenAI urobiť svoj najznámejší produkt užitočnejším a personalizovanejším. ChatGPT má týždenne okolo 100 miliónov užívateľov, čelí však rastúcemu zoznamu konkurentov ponúkajúcich porovnateľné produkty.

Funkcia vyvoláva obavy

Vytváranie podrobnejšej histórie každého užívateľa by síce mohlo vyvolať nové obavy o súkromie, pre internetové firmy je to ale účinný spôsob, ako prispôsobiť svoje produkty a získať si zákazníkov.

OpenAI bude užívateľov upozorňovať, ak získajú prístup k tejto funkcii. Kto bude mať funkciu k dispozícii, bude ju môcť vypnúť, prípadne jednotlivé uložené údaje vymazať, alebo aj všetky takéto údaje. Užívatelia sa tiež môžu spýtať ChatGPT, čo si pamätá, aby získali prehľad všetkých informácií, ktoré si v priebehu času tento softvér uchoval.

ChatGPT teraz užívateľov odrádza od toho, aby mu ponúkali citlivé osobné údaje, ako sú heslá a čísla osobných dokladov. Nová funkcia je navrhnutá tak, aby takéto údaje robot odmietal ukladať.

S informáciami, ktoré sú uložené v pamäti ChatGPT, sa bude zaobchádzať ako s bežnými konverzačnými dátami, čo znamená, že môžu byť použité na trénovanie modelov umelej inteligencie (AI) firmy, ak sa používatelia nerozhodnú, že nechcú, aby ich konverzácie slúžili na trénovanie.

Výskumný pracovník firmy OpenAI Liam Fedus, ktorý pracuje na modeloch ChatGPT a GPT-4, uviedol, že funkcia pamäte bude schopná uložiť niekoľko tisíc tokenov písomných informácií. Softvér OpenAI rozdeľuje slová na segmenty zložené z niekoľkých písmen, tzv. tokeny, aby mohol spracovať text. Pre predstavu: 2048 tokenov zodpovedá zhruba 1500 slovám.

01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Technológiu nákupov bez pokladní od Amazonu stráži AI. Nakupujúcich nesledujú utajene zamestnanci 02 - Modified: 2024-04-26 10:01:32 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia si uletela: Takto podľa nej vyzerajú typickí ľudia z európskych krajín. Najviac ťa pobavia Česi a Taliani 03 - Modified: 2024-04-26 13:24:12 - Feat.: - Title: Pomocou AI vytvoril obnažené deepfake fotky detí, umelú inteligenciu tak skoro nepoužije. Britský súd vydal prelomový verdikt 04 - Modified: 2024-04-23 13:32:33 - Feat.: - Title: V recenziách sa mu vysmiali. Toto zariadenie malo nahradiť mobily 05 - Modified: 2024-04-23 09:31:00 - Feat.: - Title: Grindr pod paľbou ostrej kritiky. Platforma bez dovolenia zdieľala údaje o stave HIV aj dátumoch testovania používateľov
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 08:14