Osoba na snímke drží smartfón Apple iPhone 12. FOTO: REUTERS
StoryEditor

iPhony dostali novú aktualizáciu. V Európe je úplne prelomová

07.03.2024, 13:32

Do telefónov značky Apple sa dostala nová aktualizácia systému iOS, ktorá prináša veľkú novinku pre používateľov v Európskej únii. Do smartfónu totiž budete môcť nanovo inštalovať aplikácie z alternatívnych obchodov. Dajte si však pozor na to, že takto inštalované aplikácie nebudú fungovať pri cestách mimo EÚ.

Ťahanice o alternatívnych zdrojoch aplikácií v iPhonoch medzi spoločnosťou Apple a Európskou úniou majú definitívny výsledok. Je ním aktualizácia systému iOS 17.4, ktorú práve teraz môžete do iPhonov sťahovať.

Je to reakcia na únijný akt o digitálnych službách (DSA), ktorý požaduje, aby spoločnosti s viac ako 45 miliónmi aktívnych užívateľov mesačne a trhovou kapitalizáciou 75 miliárd eur zaistili kompatibilitu svojich aplikácií s aplikáciami konkurenčných spoločností a umožnili užívateľom rozhodnúť sa, ktoré aplikácie si do svojich zariadení nainštalujú.

image

Veľké zmeny pre iPhony a iPady. Čoskoro si stiahnete aplikácie aj z obchodov tretích strán

Táto nová funkcia vo forme aktualizácie systému iOS teda dovoľuje používateľom v 27 krajinách EÚ inštalovať aplikácie z alternatívnych obchodov, rovnako tak aj využívať alternatívny prehliadač internetu ako východiskový (zatiaľ to bolo vždy Safari). Taktiež môžete novo platiť za aplikácie v obchode Applu alternatívnymi spôsobmi.

Potenciálne riziko

Sú to novinky, ktoré sú používateľom Androidu už dávno dobre známe, avšak pre iPhony je to zásadné navýšenie slobody ohľadom toho, odkiaľ pochádza aplikácia v telefóne a tiež interakcia s nimi. S tým sa však zároveň môžu spojiť aj bezpečnostné riziká. Nakoľko implementácia týchto noviniek ohrozí bezpečnosť systému iOS, však ukáže len čas.

Inštalácia alternatívnych aplikácií sa dá v iPhonoch taktiež zakázať, pokiaľ by išlo napríklad o mobil neskúseného užívateľa (napr. dieťaťa), pre ktorého by mohla inštalácia aplikácií tretích strán predstavovať zvýšené riziko ohrozenia bezpečnosti osobných dát.

Možnosť inštaláciu zakázať nájdete v nastaveniach telefónu v sekcii Čas pri obrazovke, ďalej Obmedzenie obsahu a súkromia, potom Inštalácia a nákupy aplikácií a nakoniec Obchody s aplikáciami. Tu môžete funkciu vypnúť.

Využitie iba v EÚ

Pre vás ako používateľov iPhonov sa nový softvér odrazí predovšetkým v prvotnej voľbe východiskového prehliadača, na čo sa vás Safari po prvom spustení po aktualizácii spýta. Je len na vás, aký preferujete. Ponuka alternatívnych trhovísk aplikácií a samotných nástrojov sa bude ešte rozrastať.

image

Záplava noviniek od Applu je za rohom. Nové iPady sa po vzore MacBooku Air špeciálneho predstavenia nedočkajú

Dajte si pozor aj na to, že pokiaľ časom budete mať v telefóne inštalované aplikácie a obchody tretích strán, budú fungovať iba v krajinách EÚ. Apple ich funkcionalitu bude kontrolovať pomocou geolokácie a pokiaľ EÚ na dlhšiu dobu opustíte, prestanú fungovať. Firma však zatiaľ nešpecifikovala, po akej dlhej dobe v zahraničí vám aplikácia zneprístupní.

Ďalšie drobné vylepšenia

Čo sa ďalších noviniek týka, sú hlavne o detailoch. Klávesnicu s emotikonmi rozšíria nové symboly pre špongiu, fénixa, limetku, pretrhnutú reťaz a trasúcu sa hlavu. V aplikácii Apple Podcasts pribudla možnosť prepisu hlasu na text v angličtine, španielčine, nemčine a francúzštine. Vďaka prepisu do textu budete mať teraz možnosť vyhľadávať kľúčové slová.

Apple ďalej opravil chyby týkajúce sa napríklad rozpoznávania hudby a pridávania do playlistu v Apple Music, zabezpečenia telefónu pri odcudzení, obrázkov pri kontaktoch v aplikácii Nájsť a tiež prepínania medzi dvoma telefónnymi číslami rôznych SIM. V sekcii Kondícia batérie v nastaveniach telefónu pri modeloch iPhone 15 pribudol údaj o počte nabíjacích cyklov, výrobe a prvom použití telefónu.

Aktualizácia iOS 17.4 je dostupná pre modely XS/XS Max, XR, SE druhej a tretej generácie a všetky novšie modely počnúc iPhonom 11.

01 - Modified: 2024-03-04 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Záplava noviniek od Applu je za rohom. Nové iPady sa po vzore MacBooku Air špeciálneho predstavenia nedočkajú 02 - Modified: 2024-02-20 15:00:00 - Feat.: 1 - Title: AI v iPhonoch už od iOS 18. Tieto funkcie si pre nás Apple chystá 03 - Modified: 2024-02-14 14:02:47 - Feat.: 1 - Title: Veľké zmeny pre iPhony a iPady. Čoskoro si stiahnete aplikácie aj z obchodov tretích strán 04 - Modified: 2024-01-31 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: iOS 18 bude najväčšou aktualizáciou v histórii spoločnosti Apple. Ponúkne množstvo funkcií s umelou inteligenciou
01 - Modified: 2024-04-18 09:45:50 - Feat.: - Title: Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, vyhlásil Borrell 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 20:12:56 - Feat.: - Title: Zelenskyj požiadal lídrov Európskej únie o systémy protivzdušnej obrany a ďalšie zbrane 04 - Modified: 2024-04-17 19:16:58 - Feat.: - Title: Summit Únie otvorila diskusia o iránskom útoku, lídri sa chcú angažovať na Blízkom východe 05 - Modified: 2024-04-17 18:44:43 - Feat.: - Title: Európska únia má povinnosť sprísniť sankcie voči Iránu za útok na Izrael, povedal Macron
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 12:37