Muž na snímke používa mobilný telefón. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Starosta navrhol zákaz mobilov na verejnosti. Obec si to odhlasovala

10.03.2024, 08:00

Striktným postojom, čo sa týka používania mobilov a ďalších prenosných elektronických zariadení na školách, je Francúzsko známe. Úplný zákaz tam platí od roku 2018. Podobná téma začala vlani v októbri riešiť obec južne od Paríža. Jej starosta totiž začal hovoriť o zákaze mobilov na verejnosti. Obyvatelia si ho teraz v referende sami odsúhlasili.

V Seine-Port, zhruba dvojtisícovej obci južne od Paríža, sa 3. februára konalo referendum o prijatí obecnej listiny vytvorenej učiteľmi, zdravotníkmi a volenými predstaviteľmi, ktorá zakazuje používanie smartfónov v určitých oblastiach verejného priestoru.

Hlasovania sa zúčastnilo 272 ľudí, teda menej ako 20 % obyvateľov obce. Pre prijatie zákazu sa vyjadrilo 146 z nich. Starosta Vincent Paul-Petit v reakcii uviedol, že očakával väčší náskok.

„Ľudia majú pocit, že sa im miešame do životov. To nechcem. Ale je tu problém verejného zdravia. Musíme im pomôcť,“ reagoval pre portál Le Parisien. Intenzívnu debatu na túto tému zahájil už začiatkom vlaňajšieho októbra, a to práve s cieľom nenavrhnúť obyvateľom obce nič iné ako práve zákaz používania smartfónov na ulici.

Snaha pomôcť rodičom

„Cieľom je predovšetkým pomôcť rodičom, ktorí budú môcť povedať svojim deťom: starosta povedal, že je to zakázané. Bude existovať externá autorita, na ktorú sa môžu spoľahnúť. Dospelý môže na ulici vyzerať, ako chce, to nie je problém, ale ak chceme pomôcť svojim deťom, musíme sa zapojiť tiež. Môžeme sa teda opýtať na cestu, než používať online mapu,“ uviedol Paul-Petit vlani v októbri pre francúzsky portál 20 minutes.

Jeho plán miestnych rodičov podľa očakávania rozdelil. Niektorí však jeho iniciatívu vítajú.

„Ak budú pravidlá rovnaké pre všetkých v Seine-Port, bude to pre rodičov jednoduchšie. Ich dieťa sa nebude pýtať: Prečo to môžu robiť ostatní a ja nie?“ reagoval v deň referenda jeden z rodičov, ktorý hlasoval za prijatie zákazu.

Rovnako hlasovala aj Jeanne, riaditeľka materskej školy, ktorá každodenne vidí, aký nepriaznivý vplyv majú smartfóny na trojročné deti. „Niektoré nevedia, ako používať prsty, skladať kocky či si sťahovať nohavice, aby sa vycikali,“ uviedla s tým, že je to kvôli nedostatočnej komunikácii s rodičmi, ktorí im v rukách nechávajú smartfóny len preto, že chcú od detí pokoj.

Le Parisien vlani v tejto súvislosti pripomenul, že podľa štúdií nadmerné používanie mobilných telefónov môže spôsobiť kognitívne a intelektuálne poruchy, oneskorený vývoj reči, problémy s koncentráciou či závislosť na sociálnych sieťach, kde sa bez akejkoľvek kontroly objavujú násilné aj pornografické obsahy či rôzne nebezpečné výzvy.

Za porušenie nebudú žiadne tresty

Obyvatelia Seine-Port si tak začiatkom februára odsúhlasili, že nebudú môcť používať smartfóny pred školami, v obchodoch, pri chôdzi na ulici či na verejnom priestranstve, pokiaľ sa na ňom bude nachádzať viac ľudí. Ako však Le Parisien podotýka, dodržiavanie obecnej listiny nie je nijako vymáhateľné, hriešnikom totiž za porušenie zákazu nehrozí žiadna sankcia.

Súčasťou listiny je aj výzva rodičom, aby chránili deti aj doma. Teda aby im ráno, pri stole, večer pred spaním či v spálni zakázali pozerať sa na akékoľvek obrazovky, teda nielen na displeje smartfónov, tabletov či herných konzol, ale aj na televíziu.

Miestni tínedžeri sa však sťažujú, že v Seine-Port pre nich nie je žiadne vyžitie. Starosta preto na oplátku sľúbil, že obec pre nich a deti vybuduje športový areál a filmový klub. Avšak podľa vyjadrenia právnika nie je starosta oprávnený takýmto spôsobom zasahovať do života ľudí.

V školách zakázalo mobily nielen Francúzsko

Používanie mobilov v školách zakázalo Francúzsko prvýkrát už v roku 2009, vtedajší zákaz sa vzťahoval iba na mládež do 14 rokov, žiaci a študenti nesmeli používať mobily len na hodinách. V júni 2018 sa však francúzski poslanci zhodli na novej norme, ktorá platí od septembra toho istého roku.

Novo sa zákaz vzťahuje aj na o rok starších študentov a je možné ho aplikovať aj na stredných školách, kde si jeho mieru určujú jednotlivé školy podľa seba. Navyše sa nevzťahuje len na mobilné telefóny, ale na všetky zariadenia s pripojením na internet, teda aj tablety, inteligentné hodinky či niektoré fotoaparáty a herné konzoly.

Tieto zariadenia francúzski žiaci a študenti nesmú používať už ani počas prestávok a zákaz sa vzťahuje plošne nielen na pôdu školy, ale aj na školou organizované akcie mimo jej vlastného školského areálu. V zákone sú uvedené aj výnimky zo zákazu vrátane napríklad možnosti používať mobilné zariadenia v prípade, že bude potrebné pri výučbe. Výnimku majú aj handicapované deti.

Používanie mobilných telefónov na základných školách výrazne obmedzuje aj stále viac španielskych regiónov. Prvá autonómna oblasť, ktorá zaviedla zákaz používania mobilných telefónov v triedach na prvom stupni základnej školy, bola v roku 2014 Kastília-La Manche.

Nasledovali ju Galícia (v roku 2015) či madridský región (v roku 2020). V posledných dvoch mesiacoch prijali obmedzenia používania mobilných telefónov v školách aj Andalúzia, Murcia, Kanárske ostrovy či Aragónsko. Katalánsko reguláciu zavedie od budúceho školského roka.

Od začiatku tohto roka platí plošný zákaz používania mobilných telefónov, tabletov a chytrých hodiniek okrem iného aj pre žiakov v Holandsku, a to aj na stredných školách. Na niektorých školách platí zákaz už od vlaňajšieho septembra. Podobné zákazy platia už niekoľko rokov napríklad v Taliansku či niektorých spolkových krajinách Nemecka.

01 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie 02 - Modified: 2024-04-26 12:00:00 - Feat.: - Title: Čínska značka tento rok zatlačí na pílu. Svoju obľúbenú sériu vybaví prémiovými funkciami 03 - Modified: 2024-04-26 09:08:52 - Feat.: - Title: Nálada francúzskych spotrebiteľov sa v apríli nečakane zhoršila 04 - Modified: 2024-04-26 09:00:05 - Feat.: - Title: Francúzsko hrozí ďalšími sankciami voči radikálnym izraelským osadníkom 05 - Modified: 2024-04-25 19:11:11 - Feat.: - Title: Zomrel francúzsky režisér Laurent Cantet, držiteľ Zlatej palmy z Cannes
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 07:29