Nový Google TV Streamer ponúka dostatok pamäte aj úložiska. FOTO: Google
StoryEditor

Nečakané novinky od Googlu prichádzajú. Ide o termostat a konkurenciu pre Apple TV

08.08.2024, 12:00
Autor:
vsevse

Google v utorok predstavil hneď dve hardvérové ​​novinky. Jeho TV Streamer je v podstate Chromecast vylepšený o rad noviniek. A termostat Nest sa zmenil najviac za posledných desať rokov aj vďaka AI.

Google Chromecast bol obľúbený pre svoju jednoduchosť a praktickosť, teraz sa firma rozhodla, že ho vylepší nielen hardvérovo, ale predovšetkým po stránke softvérovej výbavy a rovno mu dá nové meno TV Streamer. Od roku 2013, keď prvý Chromecast prišiel na trh, už firma predstavila štyri generácie a teraz tak prichádza s úplne novou a prepracovanou verziou.

Na prvý pohľad je vidieť, že zariadenie napučalo na objeme a už to nie je tá omrvinka, ktorú stačilo napojiť na HDMI port televízneho prijímača a nechať ho tam visieť.

Konkurent pre Apple TV

Nový model si najskôr vyžiada časť priestoru okolo TV. Ale zväčšovanie objemu prichádzalo prakticky s každým novým modelom. Ten posledný Chromecast with Google TV (HD), ktorý prišiel v roku 2022, už ste do dlane neschovali.

image

Google Chromecast z roku 2015. FOTO: Google/Technet

Firma v materiáloch uvádza, že Google TV Streamer ponúka vylepšený procesor, dvojnásobnú pamäť a vyšší výkon. K tomu ponúka 32 gigabajtov úložného priestoru, ktoré majú slúžiť na rýchlejšie načítanie aplikácií a všeobecne plynulejší chod a prácu so zariadením, ako tomu bolo v predchádzajúcich rokoch. Zariadenie podporuje rozlíšenie 4K, HDR, Dolby Vision a Dolby Atmos.

Podľa serveru Android Authority je vo vnútri set-top boxu čip MediaTek MT8696, ktorému podobný využíva aj Fire TV Stick 4K Max od spoločnosti Amazon. Pokiaľ je rovnaký, potom čip zvláda kódovanie AV1, Dolby Vision, HDR10+ a ďalšie, čomu napovedá aj to, že rovnakú podporu sľubuje aj Google.

image

Google TV Streamer je väčší ako pôvodné Chromecasty. FOTO: Google

„Google TV Streamer môžete pripojiť k sieti Wi-Fi alebo použiť ethernetový port pre rýchlejšie streamovanie bez vyrovnávacej pamäte, svižnejšiu navigáciu a načítanie alebo prepínanie aplikácií. Zariadenie Google TV Streamer sme navrhli tak, aby bolo umiestnené pred televízorom, nie za ním, a zlepšilo tak konektivitu všetkých vašich šikovných domácich zariadení,“ popisujú novinku na stránkach Googlu.

Popri sprostredkovaní zábavy firma tiež ponúka pripojené ku sieti Matter a má zabudovaný router Thread border, čo sú technológie, ktoré umožňujú pripojenie chytrých domácich zariadení, ako sú zámky a snímače pohybu. Zmenil sa aj diaľkový ovládač, ktorý má novo lepšie vyhovovať rôznym veľkostiam rúk a využíva textúrovanú spodnú časť. Samozrejme zostalo hlasové ovládanie.

image

Nový ovládač pre Google TV Streamer. FOTO: Google

Google TV Streamer bude v predaji od 24. septembra za necelých 100 dolárov (91,60 eura). U nás zatiaľ nie je možnosť si ho predobjednať.

Nový termostat a AI

Google v utorok zároveň ukázal aj novú generáciu svojho termostatu Nest Learning Thermostat. Ten prichádza aj so zásadnou zmenou dizajnu a s tromi kovovými prevedeniami: strieborná, obsidiánová a zlatá. Google zároveň zapája svoju umelú inteligenciu Gemini do systému inteligentnej domácnosti, keď jeho podporu dostáva Google Asistent na zariadeniach v rámci služieb Google Home.

Termostaty Nest majú ešte o dva roky dlhšiu históriu, ale tá začala už predtým, než firmu kúpil Google. Najnovší model (teraz v štvrtej generácii) prichádza aj s redizajnovaným tepelným senzorom (druhá generácia).

image

Inteligentný termostat Nest Learning Thermostat od Googlu má v štvrtej generácii väčší displej. FOTO: Google

Nový model má tenší dizajn a o 60 percent väčší displej, ktorý tak môže zobraziť viac informácií. Toto zobrazenie riadi funkcia Dynamic Farsight, ktorá umožňuje prispôsobiť domovskú obrazovku tak, aby bolo na prvý pohľad vidieť čas, teplotu, počasie alebo kvalitu vonkajšieho ovzdušia.

Nová funkcia chytré vetranie (Smart Ventilation) zase ovláda ventiláciu a pokiaľ je kvalita vonkajšieho vzduchu nezdravá alebo sú teploty extrémne, termostat vetranie automaticky pozastaví.

Systém využíva strojové učenie na ešte detailnejšie nastavenie a môže byť napojený až na šesť tepelných senzorov rozmiestnených rôzne po byte alebo dome.

„Umelá inteligencia teraz dokáže rýchlejšie a presnejšie vytvárať vaše personalizované, energeticky úsporné teplotné plány. Vďaka funkcii Smart Schedule sa termostat naučí, ktoré teploty volíte najčastejšie alebo zmeny správania na základe pohybu zisteného vo vašej domácnosti – napríklad skorší príchod domov – a automaticky tomu prispôsobia váš teplotný plán," vysvetľuje Google.

image

Nest Learning Thermostat je možné ovládať krúžkom a potvrdzovacím stlačením. FOTO: Google

„Tieto energeticky úsporné návrhy sa môžu realizovať automaticky, alebo ich môžete prijať či odmietnuť v aplikácii Google Home, aby ste ich mali vždy pod kontrolou,“ A samozrejme reaguje aj na okolitú teplotu a počasie," dopĺňa spoločnosť.

Nest Learning Thermostat spolu s tepelným senzorom bude v predaji od 20. augusta spočiatku v USA a Kanade za necelých 280 dolárov (256,60 eura).

01 - Modified: 2024-09-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový Fold od Googlu je najlepším skladacím fotomobilom. V pomere k cene to však nestačí 02 - Modified: 2024-09-14 05:30:00 - Feat.: - Title: OpenAI predstavilo nový model umelej inteligencie. Má byť schopný uvažovať, aby vám neklamal 03 - Modified: 2024-09-12 21:40:01 - Feat.: - Title: Malý, ale... špičkový. Menšiemu Pixelu Pro sme chyby našli, ale pomerne ľahko ich odpustili 04 - Modified: 2024-09-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Inteligentné špionážne systémy sa dokážu učiť a prispôsobovať v reálnom čase. Platí to aj o Pegase (ROZHOVOR) 05 - Modified: 2024-09-10 14:50:50 - Feat.: - Title: Evolúcia, no žiadna revolúcia. Apple ukázal nový iPhone 16, priemerný Slovák naň musí odrobiť celý mesiac
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. september 2024 00:23