StoryEditor

Rusko chce zablokovať Google, Android a iOS. Aká bude náhrada?

11.08.2024, 00:00

Google, Android od Googlu a iOS od Applu budú v Rusku čoskoro zablokované. Oznámil to poslanec Štátnej dumy Alexej Didenko.

Poslanec ruskej Štátnej dumy Alexej Didenko, ktorý už skôr napríklad vyhlásil, že „ukrajinčina by nemala existovať“, povedal, že v Rusku budú čoskoro zablokované vyhľadávač Google, systém pre smartfóny Android od Googlu a systém iOS od Applu používaný v iPhonoch.

„Google bude čoskoro zablokovaný spoločne s Androidom. iOS od Apple bude tiež zablokovaný a nebude to naša iniciatíva. Vládni úradníci majú už dlhú dobu zakázané používať tieto platformy, najmä tie, ktoré majú prístup k dôverným informáciám. Toto je prvé varovanie, že musíte prejsť na iné platformy. Odporúčame, aby obchodní zástupcovia a vedci prešli na iné platformy,“ povedal poslanec v rozhovore pre Runews 24.

image

Maskot Androidu a logo firmy Google. FOTO: REUTERS

Poslanec k tomu povedal, že by sa to pre ľudí nemalo stať tragédiou. Ako príklad uviedol zahraničnú službu Netflix, ktorá opustila Rusko. „Niekto samozrejme dával najavo svoju nespokojnosť a škrípal zubami, ale postupom času sa všetci upokojili,“ povedal Didenko.

Pre server Komputerra poslanec potom dodal, že ide o jeho osobný predpoklad. "Nemôžem poznať žiadne rozhodnutie, ale je tu taká vyhliadka ... To znamená, že nie je potrebné prijímať žiadny zákon," povedal poslanec. Podľa neho, ak západné spoločnosti „porušia zákony, dostanú určité sankcie“. "Vyhliadka sa zdá jasná" dodal poslanec.

S problémami bojuje aj YouTube

YouTube od Googlu už v Rusku zápasí s problémami s prehrávaním. 12. júla ruský spravodajský kanál Gazeta.ru oznámil, že ruská vláda chce v septembri úplne zablokovať YouTube. Kremeľ však túto správu poprel.

Začiatkom augusta sa ruskí používatelia stretli s masívnym prerušením služby YouTube, v niektorých prípadoch dokonca zastavením streamovania videa. Telekomunikační operátori a poskytovatelia internetu tvrdili, že spomalenie služby je spôsobené dlhodobým nedostatkom údržby infraštruktúry YouTube v Rusku zo strany Googlu.

image

Logo platformy YouTube pred ruskou vlajkou. FOTO: REUTERS

1. augusta predseda výboru Štátnej dumy pre informačnú politiku povedal, že do 4. augusta bude pokles rýchlosti platformy YouTube až 70-percentný. Ruské ministerstvo zahraničia vyzvalo na opustenie YouTubu a používanie ruských alternatív.

Google uviedol, že rozsiahle narušenie služby YouTube v Rusku nie je výsledkom žiadnych technických problémov z ich strany. V marci 2022 YouTube zakázal pre Rusov možnosť predplatného Premium. Po začatí ruskej špeciálnej operácie na Ukrajine pozastavil monetizáciu pre tvorcov obsahu z Ruska a Google vypol kontextovú reklamu. Rovnako tak nemožno v Rusku nakupovať z obchodu pre aplikácie Google Play pre systém Android. K dispozícii sú iba bezplatné aplikácie.

Aká má byť náhrada?

Alternatív ruskí používatelia veľa nemajú. V roku 2019 ruská telekomunikačná spoločnosť Rostelcom predstavila systém Aurora OS, ktorý vychádza zo systému Sailfish OS od fínskej spoločnosti Jolla. Tá spoluprácu ukončila v roku 2021.

Smartfóny a tablety so systémom Aurora OS ale mali minimálne predaje. Výroba bola navyše obtiažna, keď taiwanský výrobca čipov TSMC prestal v roku 2022 po invázii na Ukrajinu s Ruskom obchodovať.

image

Huawei ICT Day 2024 FOTO: Huawei

O použití systému Aurora OS sa viedli rozhovory s čínskou, západom sankcionovanou spoločnosťou Huawei, ktorá ho mala ponúknuť vo svojich produktoch. Huawei pritom začal vyvíjať vlastný systém Harmony OS, ktorý by sa mohol rozšíriť práve do Ruska.

01 - Modified: 2024-09-18 14:28:54 - Feat.: - Title: NATO musí podľa Rumunska koordinovane reagovať na prenikajúce ruské drony 02 - Modified: 2024-09-18 14:22:25 - Feat.: - Title: Rusov sme v Kurskej oblasti zastavili, hrozí im obkľúčenie, tvrdia Ukrajinci 03 - Modified: 2024-09-18 09:10:20 - Feat.: - Title: Putinovi hrozia kvôli Kursku problémy, nemusí zabrať ani špinavý trik 04 - Modified: 2024-09-18 08:58:11 - Feat.: - Title: Google vyhral na súde EÚ spor o pokutu vyše miliardy eur za obmedzovanie konkurencie 05 - Modified: 2024-09-18 08:03:20 - Feat.: - Title: Prichádza bez umelej inteligencie. Môžete sťahovať novú verziu systému pre iPhony
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. september 2024 17:24