StoryEditor

Telefóny v ponožkách a odvolaný riaditeľ. V Maďarsku začal platiť zákaz mobilov na školách

11.09.2024, 07:30
  • So začiatkom nového školského roka začal na maďarských školách platiť plošný zákaz používania mobilných telefónov.
  • Kvôli nutnosti splniť nové nariadenie, školy prichádzajú aj s netradičnými metódami.
  • Zatiaľ čo niekde stačí mať vypnutý mobil v aktovke, inde musia žiaci chodiť skôr, aby ho stihli odovzdať, a to napríklad v ponožke alebo bublinkovej fólii.

Maďarská vláda nariadením zverejneným 8. augusta totiž síce zakázala používanie mobilných telefónov a iných šikovných zariadení v maďarských školách, ale samotné prevedenie už nechala na nich samotných. Podľa vyhlášky si žiaci môžu nosiť mobilné telefóny do školy, v tej však vypnuté prístroje musia umiestniť do na to určenej „zabezpečenej“ úschovne, ku ktorej má prístup iba triedny učiteľ, riaditeľ alebo pri ich neprítomnosti službukonajúci učiteľ.

Je tak na každej zo škôl, akým spôsobom docieli dodržiavanie nového pravidla. Teda ako zaistia, že žiaci nebudú mobily v škole používať, ako konkrétne vyriešia ich skladovanie počas výučby aj ich následné spätné vydanie.

Podľa zistení maďarského portálu HVG sú školami prijaté opatrenia veľmi rozličné, v niektorých prípadoch aj kreatívne. Avšak vo väčšine z nich pri pondelkovom začatí nového školského roka nielen rodičia, ale ani učitelia nevedeli, čo majú vlastne robiť. Výnimočne niektoré školy už minulý týždeň rodičov informovali, aby pokiaľ možno so sebou dieťa mobil vôbec nenosilo. Inde sa naopak v prvý školský deň na túto tému ešte len chystala schôdzka.

image

Ilustračná snímka FOTO: Shutterstock

Avšak nie všetky školy museli kvôli novej vyhláške čokoľvek meniť. Niektoré totiž mobily na svojej pôde žiakom a študentom zakázali už v minulosti.

„Zbieranie telefónov pre nás nie je novinkou, tento spôsob sa na oboch školách mojich detí používa už roky a väčšina rodičov s ním súhlasí a dodržiava ho. Technicky to na oboch miestach vyzerá tak, že ráno dajú telefón do krabice, ktorá ide k učiteľovi a na konci dňa ho dostanú späť,“ popísala čitateľka portálu HVG jednu z možností, ako môžu školy postupovať.

Bublinková fólia, ponožka či jednoducho čokoľvek

Niektoré školy situáciu riešia tak, že žiaci svoje telefóny pred začatím výučby musia odovzdať v kabinete konkrétneho učiteľa, pravdepodobne triedneho. Mnohé však riešia aj otázku rizika poškodenia. Jedna z budapeštianskych stredných škôl preto nariadila, že telefóny musia byť odovzdané v bublinkovej fólii. Podobné pravidlo majú aj iné školy, často však bez konkrétneho určenia, v čom majú byť telefóny uložené.

Napríklad žiaci jednej základnej školy v Šoproni dostali pokyn, že ich pred odovzdaním na recepcii majú jednoducho do niečoho dať. Do čoho, to je iba na nich. Niektorí rodičia sa však v tejto súvislosti portálu HVG posťažovali, že školy za odovzdané telefóny často nechcú preberať zodpovednosť.

V niektorých školách si sú vedomí, že odovzdanie telefónu môže byť pre niektorých žiakov stresujúce. Priehľadné plastové krabice, do ktorých musia žiaci svoje telefóny pred každou vyučovacou hodinou uložiť, pričom cez prestávky ich dostanú späť, s nimi zostávajú po prvé dva týždne v triede. Od tretieho týždňa sa však budú tieto boxy odnášať do kabinetu.

Inde dostali žiaci pokyn, aby svoj telefón, než ho v škole odovzdajú na uskladnenie, vložili do ponožky a napísali na ňu svoje meno. Iná škola naopak vyžaduje, aby bol telefón zabalený do bublinkovej fólie a s nadpísaným menom žiaka aj typom telefónu bol uložený do skrine vedľa recepcie. A to za prítomnosti určeného vyučujúceho.

image

Protest proti zákazu používania mobilov na školách v Budapešti. FOTO: REUTERS

Jeho prítomnosť je nevyhnutná aj pri spätnom odovzdaní telefónu. To však môže byť problém. Nikto už zjavne nepremýšľal nad situáciou, keď je žiak nútený zo školy odísť počas vyučovania napríklad kvôli nevoľnosti. Alebo keď sa ráno oneskorí s príchodom do školy.

Jedna zo škôl podľa maďarského portálu na uloženie mobilov využíva štandardné žiacke skrinky. Žiaci do tej svojej uložia mobil, zamknú a kľúč odovzdajú na recepcii. Späť ho dostanú až na konci vyučovacieho dňa. To však znamená, že si do nich už nemôžu uložiť nepotrebné učebnice a ďalšie veci, ako bolo doteraz zvykom. Všetko tak musia nosiť celý deň v aktovke.

V inej škole sa kvôli absencii skriniek odkladajú mobily na parapety v triedach, ktoré potom učitelia cez prestávky zamykajú a odomknú ich až pred začiatkom hodiny. Pokiaľ si teda ktokoľvek zo žiakov zabudne v triede napríklad desiatu či pitie, tak má smolu.

Za rebéliu hrozí postih. Napríklad odvolanie dlhoročného riaditeľa

Nedodržanie vládneho nariadenia môže mať dôsledky nielen pre žiakov, ktorým podľa niektorých rodičov v prípade, že zákaz akýmkoľvek spôsobom obídu, hrozí napríklad nedostatočná známka či riaditeľské pokarhanie. Tieto postihy sa budú zrejme tiež líšiť podľa školy, pravdepodobne bude v plnej kompetencii danej inštitúcie.

Avšak rebélia sa môže vypomstiť aj samotným školám. Portál HVG v tejto súvislosti spomenul napríklad nedávne odvolanie riaditeľa budapeštianskeho Gymnázia Imreho Madácha.

Csabo Mészáros, ktorý bol na jeho čele 24 rokov, bol z funkcie riaditeľa odvolaný s okamžitou platnosťou koncom augusta po tom, čo sa jeho škola odmietla vládnemu nariadeniu podriadiť.

„Pedagogickým cieľom našej školy je vychovávať k správnemu využívaniu digitálnej kultúry, nie ju zakazovať. Prístroje je možné používať v ktorúkoľvek hodinu, takže by bolo nepraktické ich neustále vyberať a odkladať,“ vysvetlilo gymnázium na svojom webe. Odvolanie riaditeľa následne vyvolalo sériu masívnych protestov študentov, rodičov a učiteľov.

Mobily v školách zakazujú po celom svete

Maďarsko nie je zďaleka jediným európskym štátom, v ktorom problematika mobilov na školách rezonuje. Napríklad Francúzsko schválilo ich úplný zákaz už v roku 2018.

Francúzski žiaci a študenti nesmú mobilné prístroje používať nielen v hodinách, ale ani počas prestávok. Zákaz platí plošne na pôde školy a tiež na školou organizovaných akciách mimo vlastného školského areálu a vzťahuje sa na všetky zariadenia s prípojením na internet, teda nielen mobily, tablety či inteligentné hodinky, ale aj niektoré fotoaparáty či herné konzoly.

Od začiatku tohto roku potom platí plošný zákaz používania mobilných telefónov, tabletov a chytrých hodiniek okrem iného aj pre žiakov v Holandsku, a to aj na stredných školách. Na niektorých školách platí zákaz už od vlaňajšieho septembra. Podobné zákazy platia už niekoľko rokov napríklad v Taliansku či niektorých spolkových krajinách Nemecka.

image

Ilustračná snímka FOTO: Shutterstock

Používanie mobilných telefónov na základných školách výrazne obmedzuje aj stále viac španielskych regiónov. Poradný orgán španielskej vlády jednohlasne schválil, že do škôlok a tried na prvom stupni základnej školy by deti nemali telefóny nosiť vôbec. Žiaci druhého stupňa by ich potom mali mať na školskej pôde až na výnimky vypnuté. Zákon, na základe ktorého bude možné zakázať mobily na školách, vzniká aj na Slovensku.

Od nového školského roka majú povinnosť svoje telefóny odovzdať na celé vyučovanie aj žiaci šiestich základných škôl v českom meste Vsetín, nové nariadenie má však trhliny (viď Mobily do krabíc. Nariadenie Vsetína v školách pokrivkáva, mesto nedodalo skrinky). O plošnom zákaze mobilných telefónov rozhodli v júli vsetínski radní. Rodičom sa však nepáči, že o zákaze rozhoduje mesto a nie škola.

V auguste 2023 agentúra OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru UNESCO vyzvala, aby sa jednotlivé štáty zamysleli nad používaním moderných technológií v školách. Nadmerné používanie smartfónov podľa správy o technológiách vo vzdelávaní negatívne ovplyvňuje výučbu aj schopnosť detí sústrediť sa. Školy by tieto zariadenia mali zakázať alebo aspoň obmedziť.

01 - Modified: 2024-09-02 20:08:49 - Feat.: 1 - Title: „Zbabelé a zbytočné obmedzenie.“ V Budapešti demonštrovali tisíce ľudí kvôli zákazu mobilov v školách 02 - Modified: 2024-07-12 14:00:00 - Feat.: 1 - Title: Elitná škola zakázala smartfóny. Nahradia ich jednoduché Nokie
01 - Modified: 2024-09-10 22:00:00 - Feat.: - Title: V hre je pokles reálnych platov učiteľov. Situácia je najvážnejšia v Bratislave 02 - Modified: 2024-09-10 20:43:44 - Feat.: - Title: Spolupráca proti migrácii. V Maďarsku spoločne hliadkujú maďarskí, rakúski a nemeckí policajti 03 - Modified: 2024-09-10 19:22:03 - Feat.: - Title: Koniec ropnej krízy? Ruský Lukoil by mal obnoviť dodávky na Slovensko a do Maďarska, píše Reuters 04 - Modified: 2024-09-10 14:00:00 - Feat.: - Title: Zo špeciálneho telefónu si zavoláte zadarmo. Dokáže aj vtipkovať 05 - Modified: 2024-09-10 08:34:47 - Feat.: - Title: Viac ako dvetisíc škôl v Česku opäť čelí výhražným emailom
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
11. september 2024 07:32