StoryEditor

Hlavná inovácia nových iPhonov mnohých prekvapí. Je ňou totiž tlačidlo

12.09.2024, 13:53
  • Môže to znieť vlastne smiešne, lenže to tak nie je.
  • S novým tlačidlom Camera Control totiž Apple opäť dokázal, že vie z relatívne obyčajnej veci urobiť vec neobyčajnú.
  • Návrat spúšte fotoaparátu čakal asi málokto.
  • Lenže Apple spúšť vracia v štýle sebe vlastnom a ukazuje, že inovácie v smartfónoch môžu mať naozaj rôznorodé smery.

Umelá inteligencia Apple Intelligence bude v nových iPhonoch o niečo neskôr a len pre niekoho. Zato tlačidlo Camera Control dostanú všetci. A bez preháňania je práve toto tá najväčšia inovácia tohtoročných iPhonov 16. A to napriek tomu, ako smiešne môže na prvý pohľad návrat „obyčajnej spúšte“ fotoaparátu pôsobiť.

Lenže tlačidlo Camera Control nie je len obyčajná spúšť. Je to premyslený ovládací prvok, ktorý má za úlohu uľahčiť ovládanie jednej z najpoužívanejších funkcií moderných smartfónov.

Fotoaparát totiž patrí pre mnoho užívateľov k prioritám z hľadiska kvality aj jednoduchosti používania. A aj keď sa dnes mnohokrát zdá, že inžinieri smartfóny vyvíjajú predovšetkým tak, aby v podstate mysleli za používateľov, tí predsa len v určitých ohľadoch vyžadujú možnosť mať veci pod kontrolou.

Lenže to sa s čím ďalej komplexnejšími funkciami smartfónov dá mnohokrát zariadiť len ťažko. Camera Control je v tomto prípade, aspoň pre fotoaparát, elegantným riešením.

Proti zavedeným zvykom

Možno je trochu prekvapujúce, že s niečím takým prichádza Apple, ktorý je skôr majstrom v odoberaní ovládacích aj ďalších prvkov z tela smartfónov. Veď na tom Apple pred rokmi už pri uvedení prvého iPhonu postavil samotnú existenciu svojho smartfónu. Zjednodušenie ovládania voči vtedajšej konkurencii bolo až dych vyrážajúce. Tak prečo zrazu firma, ktorá na prvý pohľad vyznáva princíp „menej je viac“, pridáva nový prvok?

image

Apple iPhone 16 a 16 Plus FOTO: Apple, Mobil.iDNES.cz

Dôvodom je už spomínaná zložitosť, alebo skôr šírka ponuky funkcií. Keď mal vo svojich prvopočiatkoch iPhone fotoaparát, v ktorom nešlo v podstate nič nastaviť, nemusel sa nikto s jeho ovládaním vôbec trápiť. Lenže dnešné prístroje, ktoré majú len vo fotoaparáte desiatky rôznych možností, sú trochu inou kapitolou.

A pre používateľov môže byť v takom prípade čisto dotykové ovládanie trochu frustrujúce. Však si spomeňte, koľkokrát sa vám stalo, že ste pri držaní telefónu v jednej ruke chceli zmeniť nastavenie niektorej z funkcií foťáku a namiesto toho ste prepli niečo úplne iné.

Práve to by mal prvok Camera Control obmedziť a mal by urýchliť ovládanie všetkých funkcií fotoaparátu. Či to tak bude, záleží na výslednej praktickej implementácii riešení. Na prezentačných videách aj v prvých dojmoch zahraničných médií to vyzerá na prvý pohľad dobre.

image

Apple iPhone 16 FOTO: Apple

Lenže v praxi záleží na skutočne drobných detailoch, ktoré vedia zo zdanlivo intuitívneho prvku urobiť nepoužiteľnú zložitosť. Takže sme sami zvedaví, až si túto novinku vyskúšame. Musíme totiž mať na pamäti, že rôznych „revolučných“ spôsobov ovládania ktovie čoho tu už v minulosti bolo dosť: lenže ani na tlak citlivé rámy, alebo napríklad kamery sledujúce pohyby očí používateľa veľmi neuspeli.

Apple nenechal nič na náhodu

Apple si toho ale je zrejme vedomý. Aj preto Camera Control vyzerá, tak ako vyzerá: je to pomerne výrazný prvok v ráme telefónu, ktorý celkom narúša inak čistý a svojim spôsobom už rokmi preverený dizajn telefónov značky.

Lenže práve táto povaha ovládacieho prvku môže byť tým vytúženým plusom: je na očiach a používatelia sa ho tak naučia ovládať. Až za pár generácií, až prejde jeho používanie ľuďom do krvi, ho môže Apple skúsiť trebárs trochu elegantnejšie skryť.

image

Apple iPhone 16 Pro FOTO: Apple

Zatiaľ tu teda máme niečo, s čím sa budeme musieť učiť žiť a vizuálne na tele iPhonov zmieriť. Nový prvok by určite šiel využiť aj pri iných príležitostiach, než vo fotoaparáte: uvidíme, ako sa napríklad jeho možnosti rozšíria v budúcnosti. Univerzálnejšie použitie mohlo byť lákadlom pre vývojárov Applu už teraz.

Ale opäť by to bolo trochu kontraproduktívne: s prvkom sa musia používatelia najprv zžiť a príliš veľa možností jeho využitia by akurát takéto zžívanie skomplikovalo. Preto je vlastne Camera Control jasným dôkazom toho, ako Apple vlastne dnes zjednodušuje a inovuje: spomínané obmedzenie možností je spočiatku možno trochu podivné, ale má svoj jasný dôvod.

Však si spomeňte, ako boli prvé iPhony kritizované za vlastne obmedzenú ponuku funkcií a užívateľských možností. A porovnajte to s tým, čo ponúka dnes. Skúsiť dnes nájsť nejakú konkrétnu položku v nastavení iPhonu je pre mnohých bežných používateľov vzhľadom na množstvo položiek a vetvenie menu takmer nemožné.

image

Apple iPhone 16 FOTO: Apple

Našťastie tu ale existuje možnosť vyhľadávania. Apple práve to používateľa časom naučil. Jeho prostredie vlastne už nie je zďaleka tak intuitívne, ako v začiatkoch. Ale všetko sa naňho „nabalilo“ postupne a používatelia si pomaly zvykli. Teraz teda Apple na svoj smartfón „nabalil“ nové tlačidlo. Aj naň si musia používatelia zvyknúť. A potom naň možno nabalí niečo ďalšie.

Zaujímavé bude tiež pozorovať, ako na tento ťah Applu zareaguje konkurencia. Nové tlačidlo totiž určite nezostane bez jej reakcie.

01 - Modified: 2024-09-09 23:03:38 - Feat.: 1 - Title: Apple predviedol iPhone 16. Okrem smartfónov si spoločnosť pripravila aj nové hodinky a slúchadlá 02 - Modified: 2024-09-09 19:41:52 - Feat.: 1 - Title: Apple predstavil nové iPhony a novinky v operačnom systéme iOS 18
01 - Modified: 2024-09-19 05:30:00 - Feat.: - Title: Tlačidlo Camera Control z nových iPhonov príde na smartfóny s Androidom. Ktorí výrobcovia ho nasadia? 02 - Modified: 2024-09-18 08:03:20 - Feat.: - Title: Prichádza bez umelej inteligencie. Môžete sťahovať novú verziu systému pre iPhony 03 - Modified: 2024-09-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Wall Street láka na lukratívne zárobky. Isté zisky ponúkajú IT giganty, jednému sektoru sa však treba vyhnúť 04 - Modified: 2024-09-17 10:41:06 - Feat.: - Title: Prílišná závislosť trhu od Nvidie? 05 - Modified: 2024-09-13 14:00:00 - Feat.: - Title: Vylepšená rýchlosť nabíjania, či pripojenia ku 5G sietí. Apple sa zopár vylepšeniami nepochválil
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. september 2024 17:30