StoryEditor

Pesničky a poslucháčov zaistila AI, on inkasoval milióny. Hudobník obišiel systém, teraz ho čaká súd

28.09.2024, 07:30
Autor:
vsevse

Ide o asi prvý prípad svojho druhu, keď niekto pôjde pred súd za to, že zneužil diela vytvorené umelou inteligenciou. Sofistikovaným podvodom si totiž jeden hudobník prišiel v priebehu niekoľkých rokov na zhruba 10 miliónov dolárov.

Muzikant Michael Smith si vyskúšal, aké zložité je preraziť na veľkých hudobných službách ako je Amazon Music, Apple Music, Spotify, či YouTube Music. Nahral na nich množstvo svojich skladieb, ale zrejme príliš ľudí neoslovil.

Vymyslel teda spôsob, ktorý by mu mal pomocou umelej inteligencie na týchto platformách prinášať pravidelný príjem bez toho, aby bol závislý na priazni poslucháčov. Teraz ho však žalobca z americkej Severnej Karolíny poslal do väzenia a čaká ho súd. Jeho spôsob získavania peňazí cez Spotify totiž vyhodnotil ako trestný.

image

Logo spoločnosti Spotify FOTO: REUTERS

Začalo to falošnými účtami "poslúchačov"

Celé to podľa obžaloby začalo v roku 2017, keď si Smith vytvoril tisíce účtov na hudobných streamovacích platformách, ktoré boli naprogramované tak, aby automaticky a opakovane počúvali skladby, ktoré vlastnil a mali mu tak z nich plynúť poplatky za prehranie. Podľa obžaloby sa mu v čase „najväčšej slávy“ dostalo viac ako 660-tisíc prehratí za deň.

Využil na to tisíce falošných e-mailových adries väčšinou na zahraničných doménach, z ktorých „poslucháčske“ účty založil. Aby bolo všetko čo najmenej nápadné, využíval VPN (virtuálnych privátnych siete), ktoré vytvárali dojem, že sa používatelia pripájajú z rôznych krajín. Podarilo sa mu tak zo streamovacích služieb získať podľa žalobcu ročné honoráre až vo výške 1 207 128 dolárov (1 083 168 eur).

Takto rozložené portfólio používateľov síce mohlo byť nenápadné, pokiaľ by však počúvalo len niekoľko jeho skladieb, bolo by to prevádzkovateľom služieb v prípade neznámeho hudobníka pripadať podozrivé.

Čo s tým má AI?

Streamovacie služby využívajú detekčný systém na podobné podvody, ale Smith prišiel na spôsob, ako detekciu obísť. Aspoň na chvíľu. A práve tu prichádza na rad umelá inteligencia. Aby túto pozornosť rozptýlil, Smith svoje automatizované streamy rozprestrel medzi tisíce skladieb.

Nebol ich však schopný vygenerovať sám a tak si na ich tvorbu zobral na pomoc práve AI. Respektíve spoločnosť, ktorá AI na tvorbu hudby vedela použiť. Zároveň využil jedného producenta, aby nebolo nápadné, že jeden človek zrazu dokáže vytvárať skladby neskutočnou rýchlosťou.

Na stremaovacích službách sa tak začali objavovať skladby, ktoré boli dostatočne presvedčivé, aby poskytovali zdanie legitimity.

image

Ilustračná snímka FOTO: REUTERS

„Smith potom vytvoril náhodne generované názvy skladieb a interpretov pre zvukové súbory tak, aby sa zdalo, že ich vytvorili skutoční umelci, a nie umelá inteligencia. Napríklad abecedne radený výber 25 názvov piesní, ktoré umelá inteligencia použila, je nasledovný: “Zygophyceae“ Zygophyllaceae, Zygophyllum, Zygopteraceae, Zygopteris, Zygopteron, Zygopterous, Zygosporic, Zygotenes, Zygotes, Zygotic, Zygotic Lanie, Zygotické výplachy, Zyme Bedewing, Zymes, Zymite, Zymo Phyte, Zymogenes, Zymogenic, Zymologies, Zymoplastic, Zymopure, Zymotechnical, Zymotechny a Zyzomys,“ opisuje obžaloba.

Nakoniec však všetko prasklo. Podľa portálu Variety sa s ním v roku 2023 stretla nezisková skupina Mechanical Licensing Collective, ktorá zaisťuje, aby hudobní umelci dostávali od streamovacích služieb honoráre, ktoré im patria. Zdalo sa im, že tu niečo nesedí, a tak sa pozreli na miliardy streamov spojených so Smithom, ktorý však akékoľvek pochybenia poprel. Teraz mu za každé z obvinení hrozí až 20 rokov väzenia.

01 - Modified: 2024-09-25 16:00:00 - Feat.: - Title: KVÍZ: Hudba, tanec a herectvo. Vyznáte sa v legendárnych muzikáloch? 02 - Modified: 2024-09-24 14:11:47 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Vízia von der Leyenovej. Green Deal inak, zvyšok sú prázdne slová 03 - Modified: 2024-09-24 11:07:04 - Feat.: - Title: Kráľ šarlatánov sa nezastavil pred ničím. Z bane urobil kúpele, vymýšľal si zázračné vodičky, profesie aj tituly 04 - Modified: 2024-09-24 08:12:47 - Feat.: - Title: Ženy sťahoval z kože a vyrábal z nich obleky. Netflix natočí nový seriál o šialenom sériovom vrahovi Edovi Geinovi 05 - Modified: 2024-09-24 09:07:31 - Feat.: - Title: Ženy uverili, že si s nimi píše Brad Pitt, ktorý im sľuboval lásku. Podvodníci od nich takto vylákali 325-tisíc eur
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. september 2024 07:32