StoryEditor

Investujte do svojho Picassa

20.02.2008, 23:00

Kúpiť overeného Martina Benku či staviť na neznámeho mladého umelca? Spoliehať sa na vlastnú intuíciu alebo sa obrátiť na odborníka? Otázky, ktoré si kladie asi každý zberateľský začiatočník. Po odpovediach sme pátrali v aukčných sieňach, u teoretikov umenia aj samotných umelcoch.

Investovať do umenia sa aj na Slovensku stalo v posledných rokoch "módou". A to napriek tomu, že náš trh s umením je ešte len v začiatkoch. Momentálne u nás síce fungujú tri aukčné spoločnosti, avšak sme jedinou stredoeurópskou krajinou, v ktorej nemá pobočku žiaden zo svetových renomovaných aukčných domov. Slovenské umenie tak na aukciách prakticky nemáme možnosť porovnávať so svetovou kvalitou. A ako upozorňuje výkonný riaditeľ našej najstaršej aukčnej spoločnosti SOGA Ján Abelovský, v momente, ako sem celosvetovo pôsobiace akčné siene preniknú, naše momentálne výtvarné "hviezdy" sa môžu ocitnúť v nie práve lichotivom porovnávaní pre ne. Zatiaľ sú si však konkurenciou viac-menej samy pre seba.

Zberateľ či investor?
Budovať zbierku umenia môžete pre vlastné potešenie (a vtedy zhodnocovanie diel nie je pre vás prvoradé) alebo kúpu diela vnímate ako investíciu a v tom prípade je pre vás rozhodujúca garancia, že jeho hodnota v budúcnosti porastie.
Podľa Abelovského však métu skutočného zberateľa dnes dosahuje málokto -- ľudia sa totiž usilujú v krátkom čase investovať čo najviac peňazí, no charakter zbierky ostáva druhoradý.
Na Slovensku je najrozšírenejšia tzv. stredná ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = style/uhol-pohladu, menuAlias = uhol-pohladu, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 01:05