StoryEditor

Pre politiku som príliš úprimná, hovorí britská raperka (video)

27.09.2012, 00:00
Za svoj debut Speech Therapy získala Mercury Prize. Tento rok vydala kritikou oceňovaný album Freedom of Speech. Speech Debelle.

Rapuje o politike, spoločnosti, rasovej téme, ale tiež o súkromí. Vďaka tomu získala pred tromi rokmi prestížnu cenu Mercury Prize. Keď vyjde na pódium, zdá sa, akoby spievanie bolo tou najľahšou vecou na svete. To ukázala aj v utorok na koncerte u nás.


Pred tromi rokmi ste vyhrali prestížnu britskú hudobnú cenu Mercury Prize. Čo sa odvtedy zmenilo vo vašom živote?
Všetko. Robiť hudbu a potom môcť s ňou vystupovať je pre mňa tá najšťastnejšia vec na svete. No keby sa mi to vtedy nepodarilo, bola by som určite šéfkuchárkou. Miešala by som anglickú a jamajskú kuchyňu, pretože to som ja, taký mix.

Po víťazstve sa predaj albumu Speech Therapy (dovtedy 3-tisíc kusov) zväčšil, ale oproti iným oceneným to bolo stále veľmi málo. Nehnevalo vás to?
Nie. Pozrite sa na mňa, kto som. Myslíte si, že sa o niečo také zaujímam?

https://www.youtube.com/embed/35N89UEprLg
Zdroj: YouTube

Britská hudobná scéna je vo svete známa najmä cez indierockové kapely, Amy Winehouse a Adele. Ako sa cítite na tejto scéne vy?
Británia je krajina, odkiaľ som vyšla. Takže i ja reprezentujem túto scénu, aj keď to nemusí každý vedieť.

Kto zo súčasných hudobníkov je teda podľa vás zaujímavý?
Spevák Miguel, ktorý má neskutočne dobrý hlas, a potom Frank Ocean, ktorého úplne milujem. To je všetko.

Na obidvoch vašich albumoch ste veľmi otvorená a osobná. Spievate napríklad o svojom otcovi, ktorý vás opustil, ale aj o rokoch, keď ste žili na ulici.
Áno, prvý album bol ako môj denník. Keby som neprežila toto obdobie, moja tvorba by bola o niečom inom, to je logické. Niektorí ľudia sa ma pýtajú, či je pre mňa ťažké hovoriť otvorene o svojom živote. Vôbec nie. Robiť hudbu je tá najjednoduchšia vec na svete. Čo to robí zložité, je zarábanie peňazí a ten biznis okolo toho. 

https://www.youtube.com/embed/blMqNTPgVak
Zdroj: YouTube

Cítite aj vy tlak hudobného priemyslu?
Áno, ale ja mám to šťastie, že si môžem robiť, čo chcem. Niektorí hudobníci sa boja, že ak niečo povedia, tak im to spôsobí problémy. Mňa to netrápi, i keď sú, samozrejme, ľudia, ktorí so mnou nesúhlasia. Ich nesúhlas s tým, čo spievam, som zažila už aj na koncertoch.

Nevyhýbate sa ani sociálnym a politickým témam, čo dnes v hudbe a, najmä od mladých, často nepočuť. Chcete tým meniť pohľad ľudí na štát a spoločnosť?
Neviem.

Neviete? Prečo potom robíte takú hudbu?
Ja neviem (smiech). Robím to preto, lebo cítim, že je to tak správne. Neviem vlastne ani, ku komu hovorím, či to vôbec niekoho oslovuje. Viem iba, že to má pre mňa zmysel a že to mám zapísané vo svojej DNA. Vlastne mi ani nejde o to meniť svet, som len dievča, ktoré rapuje.

A nerozmýšľali ste niekedy nad tým, vstúpiť do politiky?
Nie, pretože som na to príliš úprimná. Hovorím, čo si myslím, a to v politike nefunguje.

Slovo speech (prejav, pozn. red.) je u vás dôležité. Čo pre vás vlastne znamená?
Je to moje meno, je na mojich albumoch a bude aj na treťom The Art of Speech.

Kto je Speech Debelle
Vlastným menom Corynne Elliot sa narodila v roku 1983 v Londýne. Ako 6-ročnú ju opustil otec. Pre problémy s marihuanou ju vylúčili zo strednej školy a po nezhodách s mamou sa ocitla na ulici. Štyri roky prespávala u známych a v ubytovniach pre bezdomovcov. Potom si začala dávať život dokopy a oslovila vydavateľstvo Big Dada s tým, že chce byť hiphopová Tracy Chapman. Jej debut Speech Therapy získal v roku 2009 Mercury Prize. Tohto roku vydala svoj druhý album Freedom of Speech, ktorý získal mnoho pozitívnych kritík. Prerábka jej singla Spinnin sa stala oficiálnou piesňou letnej olympiády.

menuLevel = 2, menuRoute = style/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 17:37