StoryEditor

Soulová kráľovná Aretha Franklin má 70 rokov

24.03.2012, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Jedna z najvýznamnejších speváckych osobností Aretha Franklin dnes oslavuje 70 rokov.

Americká speváčka, pianistka a skladateľka Aretha Franklin sa na hudobnej scéne pohybuje vyše 50 rokov a za to obdobie ju zásadne ovplyvnila – ako prvá žena bola uvedená do rokenrolovej siene slávy, doma má 20 gramofónikov Grammy. Vlani vydala svoj zatiaľ posledný album A Woman Falling Out of Love. V nedeľu táto soulová kráľovná oslávi sedemdesiate narodeniny.

Fanúšikovia speváčku poznajú nielen ako vynikajúcu interpretku songov nabitých emóciami. Pre mnohých z nich je „ženou od vedľa“, ktorá vo svojich piesňach prehovára o svete okolo, niekedy veľmi aktivisticky. Z obdivu k Arethe Franlin sa v minulosti vyznali také hviezdy ako Whitney Houston, Alicia Keys či Annie Lennox.

Soulová legenda sa narodila 25. marca 1942 v Memphise v štáte Tennessee. Mladosť však prežila na severe Ameriky v Detroite, kde bol jej otec Clarence Franklin významným kazateľom. Po skorom rozvode rodičov a úmrtí matky dohliadala na výchovu Arethy a jej dvoch sestier hlavne babička. Dievčatá napriek tomu vyrastali v inšpiratívnom prostredí. Otec sa totiž úzko priatelil s Martinom Lutherom Kingom či gospelovými umelkyňami Mahaliou Jackson a Clarou Ward.

Medzi prvými, ktorí počuli talentované černošské dievča spievať, boli veriaci v baptistickom kostole, kde vystupovala s gospelovým zborom. Prvý singel jej vyšiel v 18. rokoch, keď už bola dvojnásobnou matkou (prvé dieťa mala v 14. rokoch). S prestupom k hudobnému vydavateľstvu Atlantic sa dostavil Arethin prvý veľký úspech, a tým bola bluesová balada I Never Loved a Man (The Way I Love You) (1967), nasledovaná rovnomenným albumom s ďalším veľkým hitom Respect.

Táto pieseň naspievaná pôvodne Otisom Reddingom našla v podaní Franklin mohutný ohlas u feministiek a tiež u diskriminovaného černošského obyvateľstva a stala sa hymnou afroamerického hnutia za rovnaké ľudské práva.
Ďalšie platne Arethy Franklin s hitmi ako Chain of Fools, (You Make Me Feel Like) A Natural Woman alebo Think mimoriadne postavenie tejto soulovej a bluesovej „lady“ potvrdili.

https://www.youtube.com/embed/xroRNBvvF9M
Zdroj: YouTube

V roku 1980 si zahrala v kultovom hudobom filme The Blues Brothers, a o pár rokov neskôr aj v jeho pokračovaní. V roku 1987 bola ako prvá žena uvedená do rokenrolovej siene slávy. Na svojom konte má Franklin vyše 35 albumov, 20 cien Grammy (18 súťažných a dve čestné ceny) a 20 hitov, ktoré sa dostali na vrchol rebríčka R & B. Pred štyrmi rokmi ju hudobný magazín The Rolling Stone zvolil za najlepšiu speváčku rockovej éry.

Okrem množstva ocenení sa Franklin dostalo cti spievať na inauguráciách demokratických prezidentov Billa Clintona (1993) a Baracka Obamu (2009). V roku 2003 založila vlastné hudobné vydavateľstvo Aretha a o dva roky neskôr bola ocenená najvyšším americkým civilným vyznamenaním – Prezidentskou medailou slobody.

Notorická tajnostkárka, pokiaľ ide o jej osobný život, vlani oznámila, že sa zasnúbila so svojím dlhoročným priateľom Williamom Wilkersonom. Svadba sa mala konať tento rok v lete na pláži v Miami Beach. Speváčka schudla takmer o 40 kilogramov a vyberala si už návrhára na svadobné šaty, no napokon zo svadby zišlo.

menuLevel = 2, menuRoute = style/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 03:34