StoryEditor

Rick Wakeman z kapely Yes: Dnes sa tu ľudia pasujú za géniov ako Franz Liszt

12.10.2011, 00:24
Britský klavirista, skladateľ a bývalý člen kapely Yes, Rick Wakeman, prichádza prvýkrát na Slovensko. Hrá skladby Franza Liszta a tiež kompozície z vlastnej tvorby.

Ste majster klavíra, kedy ste zistili, že pôjde o „váš“ nástroj?
Túto vášeň som zdedil po otcovi, ktorý ma prihlásil na hodiny klavíra, keď som mal päť rokov. Neskôr som popri škole spolupracoval s rôznymi rockovými či popovými umelcami. Rád spomínam na tie časy, lebo vtedy neexistovali žiadne rušivé elementy ako počítač či televízia. „Rušili“ ma jedine dievčatá.

Na Slovensko ste dorazili pri príležitosti 200. výročia narodenia uhorského skladateľa Franza Liszta. Čím bol pre vás výnimočný?
Skladatelia spred 100 rokov boli oveľa skúsenejší než tí súčasní. Slovo „génius“ patrí dnes každému druhému, no v skutočnosti je takých veľmi málo. Umelec ako Franz Liszt dokázal skomponovať hudbu, ktorá nebola porovnateľná so žiadnou inou. Bola jedinečná. Tak si predstavujem génia.

Myslíte si, že súčasná hudba je menej kvalitná?
Nikdy o hudbe nehovorím, že je strašná alebo nekvalitná. Môžem povedať len toľko, že sa mi nepáči. Pre druhého môže byť úžasná.


Takže je sláva ľahšie získateľná?
V minulosti musel muzikant „makať“, aby to niekam dotiahol. Dnes vydá album ktokoľvek, no zakrátko sa naňho zabudne.
Dokážete si predstaviť, že by ste začínali kariéru v súčasnom hudobnom svete?
Neviem, či by som mal v sebe dostatok disciplíny na to, aby som sa v tejto rýchlej dobe mohol naplno odovzdať hudbe.

Viete niečo o slovenskej muzike?
Čítal som o slovenských skladateľoch, no mnohí majú oveľa viac do činenia s klasickou hudbou, než nám povedia knihy. História je niekedy prepísaná nesprávne. Rád by som prišiel na Slovensko znova a zistil viac.

Váš syn Oliver navštívil Slovensko v rámci koncertnej šnúry skupiny YES. Čo vám o ňom po návrate povedal?
S Oliverom máme istú dohodu. Neschvaľujem, že chalani z YES vymenili Johna Andersona a obnovili kapelu. Nikdy sa ho teda nepýtam na nič v tejto súvislosti a on mi nikdy nič nehovorí. Ani som nevedel, že tu mali koncert, ale určite sa ho na Slovensko spýtam.

Trochu tvrdé slová. Hudba je asi vo vašej rodine dôležitá.
Sme hudobná rodina, takže väčšinu našich rozhovorov zaberá práve táto téma. Každé z mojich detí je v nejakej hudobnej skupine, pričom si zvykneme navzájom odporúčať a posielať rôzne skladby.

Hudba skupiny YES a Franza Liszta je celkom odlišná. Prečo taká zmena?
Franz Liszt bol tiež „rocková“ hviezda svojej doby. Klasickú hudbu som mal rád od malička. Keď som mal osem rokov, otec ma zobral na hru Peter a Vlk, ktorú skomponoval Sergej Prokofiev, a ja som predstavenie pozeral s otvorenými ústami.

Akú hudbu teda máte najradšej?
Moji najobľúbenejší skladatelia sú najmä z východnej Európy. Mám rád hudbu, ktorá má v sebe vášeň a ktorá chytí za srdce. 

01 - Modified: 2004-06-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vláčik na pešej zóne
menuLevel = 2, menuRoute = style/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
04. máj 2024 23:10