StoryEditor

Slováci vytvorili horor. Chcú s ním ísť do sveta (video)

31.03.2012, 10:00
Autor:
kulkul
Včera mal v Bratislave premiéru nový slovenský horor Spiknutie, nesklamal ani neprekvapil.

Včera večer krátko pred ôsmou hodinou večer sa v troch kinosálach uskutočnila premiéra nového hororu Spiknutie. Režisér, autor scenára a producent Roman Lazar pripomenul, že film vznikol bez akejkoľvek podpory, pretože štát by naň nikdy neprispel.

Dej filmu sa odohráva v súčasnosti a točí sa okolo záhadných vrážd, kúziel, sveta mágie a nadprirodzených javov, v ktorom proti sebe intrigujú hlavné ženské postavy filmu. Film takéhoto obsahu a žánru, si vyžadoval veľký dôraz na vizuálne spracovanie. Dôležité boli presvedčivé masky, kostýmy a rekvizity a najmä naturalistické masky, ktoré vytvorila slovenská maskérka a držiteľky ceny Emmy, Beatrix Dollingerová.

Hlavné úlohy stvárnili herci ako Michaela Drotárová, Zuzana Kocúriková, Marie Durnová, Dušan Cinkota a ďalší.



Hlavná postava filmu Michaela Drotárová.


Výsledok sa hodnotí ťažko. Tí, ktorí čakali fiasko, boli milo prekvapení, tí, ktorí čakali veľa, boli trocha sklamaní. Jednoznačne sa nedá o filme povedať, že by sa nedal pozerať. Na horor či mysteriózny film však na Slovensku nie sme zvyknutí a preto v niektorých pasážach vyznieva až príliš pritiahnutý za vlasy. Milovníkov tohto žánru nenadchne asi tiež, pretože zápletka a niektoré scény pôsobili kŕčovito a zvláštne. Je to však iný film, na aké sme u nás zvyknutí, to sa tvorcom podarilo dosiahnuť.

Lazar začal podľa svojich slov o filme uvažovať už pred tromi rokmi, keď bol na premiére filmu Gaba Hoštaja Prekvapenie. Tam sa začala ich spolupráca. "Gabo Hoštaj je sám osebe veľmi špecifický, pretože ide formálne naozaj do hĺbky a dovolím si tvrdiť, že je jedným z najprecíznejších a najerudovanejších filmových tvorcov, v praxi to bude vyzerať tak, že slovenský divák bude mať pocit, že film pôsobí akosi „neslovensky“. Že je tam akosi viac zvukov, iná hudba, iná strihová skladba, zvláštna dramaturgia, že sú tam pohľady kamery a scény, ktoré sú naozaj zvláštne a netradičné," dopĺňa Lazar.

Nakrúcalo sa 21 dní s prestávkami asi dva mesiace, na šiestich miestach. "Najdlhšie v starej opustenej kúrii v Modre s rozlohou asi 3000 metrov štvorcových, ktorá predstavovala byt Veštice – jednej z hlavných postáv filmu. Na nádhernom historickom bratislavskom cintoríne Kozia brána sme točili týždeň noc čo noc sekvenciu, ktorá sa objaví ku koncu filmu a šest dní sme strávili v spomínanom byte na bratislavských Kramároch, ktorý predstavoval interiér rodinného domu. Po jednom dni sme strávili v dvoch rôznych domoch, v nemocnici a v rôznych exteriéroch v Bratislave a okolí," vysvetľuje Lazar.

Film malo teda možnosť vidieť včera niekoľko stoviek divákov a potom tento televízny film bude mať zahraničné ambície. "Spiknutie je televízny film a jeho distribúcia je zameraná predovšetkým na zahraničné televízie, dohody so slovenskými televíziami nie sú momentálne našou prioritou a budeme ich riešiť až po premiére," doáva Lazar.

01 - Modified: 2004-07-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Česká koalícia si už rozdelila posty
menuLevel = 2, menuRoute = style/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 08:15