StoryEditor

Móda diktuje, čo si dať pod nohavice. Aj mužom (video)

14.02.2012, 23:00
Autor:
čtkčtk
Ošumelosťou už na nikoho nezapôsobíte. Je to jasné aj mužom, ktorí čoraz viac peňazí a energie investujú do spodnej bielizne.

Niektorým kusom oblečenia hovoríme móda, iným nutnosť. Kam zaradiť mužskú spodnú bielizeň? Čím ďalej tým častejšie niekam medzi, píše agentúra AP. Bez ohľadu na výkon ekonomiky ide o odvetvie, ktoré má zaručený odbyt. Ale inovácie v oblasti štýlu či technológií urobili zo slipov, boxeriek a tielok, na ktoré človek zatiaľ myslel až v poslednom rade, fantastickú kategóriu, okolo ktorej to vrie. A to natoľko, že reťazec H&M prišiel počas nedeľného zápasu Super Bowlu, masovo sledovaného finále amerického futbalu, s reklamou na novú kolekciu spodnej bielizne v hlavnej úlohe s Davidom
Beckhamom. A firma Jockey nemárnila čas a angažovala jednu z hviezd tohto športu Tima Tebowa ako svojho hovorcu.

David Beckham predvádza v najnovšej reklame pre značku H&M.

Ošumelosť už neohromí
Má to svoj význam. Podľa Marshala Cohena, hlavného analytika módnej branže vo firme NPD Group, bolo potrebné splniť určité podmienky, aby radary tohto stále rastúceho priemyslu zareagovali: padnúci dizajn, pohodlné elastické materiály, myšlienka, že obliekanie začína zdola a že ošumelá elegancia už nikoho neohromí.
Podľa Cohena sa muži príliš nezaujímajú o módne trendy. Ako ale dodáva, ak už potrebujú svoju bielizeň obmeniť, sú ochotní si „inovovaný“ výrobok zaobstarať. A ako sme sa mohli presvedčiť v prípade smartphonov alebo športového oblečenia, ak majú pocit, že ide o skutočnú novinku, sú ochotní míňať naozaj veľké peniaze. Hoci si takúto vec muži obstarávajú väčšinou sami pre seba, je dôležité, aby sa páčila aj ženám. To je dôvod, prečo sa v rolách modelov a hlavných propagátorov značky ocitajú práve napríklad športovci.
„Spodná bielizeň je relatívne lacná, takže kupovať si 'inovácie' môže naozaj každý,“ hovorí Cohen. „Dámy ich môžu ľahko zaobstarať pre pánov a tí zase sami pre seba. Bielizeň zasahuje veľkú časť populácie.“ Ako ukazujú čísla jeho firmy NPD, celkový obrat na americkom trhu s mužskou spodnou bielizňou za rok 2011 narástol o viac ako sedem percent na celkových 3,3 miliardy dolárov.

Kolekcia pre chlapcov? Omyl. Diesel nedávno predstavil pánsku bielizeň inšpirovanú superhrdinami.

V hlavnej úlohe Beckham
Reťazec H&M tento potenciál musí dobre vidieť. Zo spolupráce s Beckhamom vzišli nielen slipy, boxerky a tričká, ale aj vesty, pyžamá či spodky. V tlačovom vyhlásení Beckham oznámil, že len nájsť ten správny štýl jeho tímu trvalo rok a pol. Z doterajších výsledkov by chcel vychádzať a každú sezónu prichádzať s novými produktmi.
„Pri spodnej bielizni sa všetko začína. Odtiaľ začínate budovať svoj šatník,“ hovorí Patrick Dodd, viceprezident a manažér pre značku A/X Armani Exchange. „Je to doslova základ celého vášho štýlu.“
Kmeňoví zákazníci jeho firmy, vo väčšine prípadov obyvatelia miest vo veku medzi dvadsiatimi až tridsiatimi rokmi, podľa neho nemajú s nákupom spodnej bielizne uprostred plného obchodu problém. Takýto módne uvedomelý zákazník rovnako ako jeho priateľka či manželka vraj vie, že lichotivá, štýlová spodná bielizeň umocní jeho imidž.
Jeden z kľúčových produktov značky, slipy hip brief so zníženým pásom, bol pridaný do ponuky na základe obľuby podobných nohavíc. Bezšvíkové produkty sa stali nutnosťou v okamihu, kedy zoštíhlili postavu, vysvetľuje Dodd.

Slipotrenky a iné vychytávky
„Slipotrenky“ (kríženec s dlhými nohavicami a pevným pásom) sú najpredávanejším produktom značky Tommy John. Jej CEO Tom Patterson to považuje za reakciu na všeobecný príklon k nohaviciam bez švov. Ako hovorí: „Šitie na mieru zažíva rozmach. Má význam nosiť nohavice, ktoré sedia dobre na tele. Spodnej bielizni chvíľku trvalo, než si to uvedomila. Ale je na dobrej ceste.“
Podľa neho majú muži radi rôzne vychytávky, ako sú tričká, ktoré sa nevyhŕňajú, alebo boxerky, ktorých nohavice pri vstávaní nezostanú zrolované hore. Najnovším počinom jeho firmy na tomto poli je horizontálne šitie, ktoré šetrí látku a zmenšuje prílišné „napratanie“.
Dodd hovorí, že muži o takýchto veciach skutočne premýšľajú. Sú rovnako márniví ako ženy a rovnako tak si chcú zvyšovať sebavedomie kedykoľvek je to možné.
Podľa Cohena prídu ďalšie zmeny v oblasti zoštíhľujúceho ošatenia a tielok, kde bol minulý rok nárast o 9,4 percenta.
Ako tvrdí: „Pred desiatimi rokmi vychádzali všetky inovácie z tvarovania mužského pozadia. Existovali hybridné „slipotrenky“, mladí chalani nosili slipy. Teraz prichádza nárast v oblasti tielok, muži ich nosia úplne bežne. Zistili, že nemôžu vyzerať ošumelo, akoby práve vstali z postele. Hľadajú si prácu, chcú sa v nej zlepšovať alebo sa jednoducho posunúť niekam inam. Obliekanie je toho všetkého neoddeliteľnou súčasťou.“

menuLevel = 2, menuRoute = style/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 09:39