StoryEditor

Ohňostroj aj žiadosť o ruku. Coldplay dobyli Prahu

18.09.2012, 00:05
Autor:
aszasz
Britská kapela sa vrátila do Česka. A pre 25-tisíc ľudí pripravila obrovskú šou.

Dvadsaťpäťtisíc ľudí sa v nedeľu večer pred pražským štadiónom Synot Tip Arény čudovalo, prečo dostáva pri vstupe do areálu na ruky farebné náramky. „Má to byť súčasť šou,“ vysvetľovali organizátori. A asi sa čudovala aj vynikajúca frontmanka skupiny Marina and The Diamonds, predskokanka slávnejších britských kolegov, s akým aplauzom a srdečnosťou ju vítala takmer vypredaná aréna.

Svetlá zhasli pár minút pred deviatou a jediný zvuk, ktorý ste mohli počuť, bol radostný jasot. Uprostred davu totiž požiadal jeden mladík svoju drahú o ruku – budúci slovenský manželský pár si ešte na rýchlo vyznal lásku a...
„Ďakujeme, že ste nám venovali nedeľný večer, budeme sa snažiť byť najlepšou koncertnou kapelou, akú ste tu kedy mali,“ kričal frontman Coldplay, 35-ročný Chris Martin z efektného farebného pódia.



A všetko šliapalo ako hodinky – pódium zladené so štýlom albumu Mylo Xyloto – päť farebných veľkoplošných obrazoviek, farbou postriekané oblečenie kapely, rôznorodé lasery. Hneď pri prvej pesničke ľudia pochopili, prečo majú na rukách náramky – tých 25-tisíc sa v rytme hudby rozsvietilo.
Nebolo to zďaleka všetko, nešetrilo sa ohňostrojom, konfetami i obrovskými balónmi, s ktorými sa diváci zabávali. Nadšenie sa dalo v Prahe krájať.



Dobrou správou je, že Coldplay okrem strhujúcej farebnej spúšte hrali s ostrým rockovým nasadením, a dokonca aj viac popové pesničkové skladby z posledných dvoch albumov mali drive. A našťastie zazneli aj skladby, ktoré z týchto pôvodne alternatívnejších Britov urobili hviezdy – In my place, Yellow či The Scientist. To všetko za asistencie strhujúceho hlasu, ktorý vlastní Chris Martin.



Pretože pochopil, že veľké (už skoro popové) hviezdy musia baviť. Nie nadarmo ich prirovnávajú k nasledovníkom U2. Behal po pódiu, skákal, nechal dav spievať. A aj vďaka tomu kapele odpustili gýčovú pesničku Princess of China, ktorú naspievali s Rihannou - ale napadne vám, ako sa od Clock-u dostane jedna kapela až sem.

https://www.youtube.com/embed/pCSRvpvvQ5w

 

Na vysvetlenie slúžia asi slová skupiny po vydaní posledného albumu - vraj to bol ťažký pôrod a nešlo im to ako po masle. Nedá sa nesúhlasiť a ticho podotknúť, že ani ten predchádzajúci nelámal hranice invencie.
Napriek tomu sa Coldplay podarila okrem kvalitne zahraných hitov a nadšených ľudí ešte jedna vec – obrovská šou. Hrali na pódiu, pred pódiom a dokonca sa zrazu ocitli aj na druhom konci štadióna. Na malom pódiu uprostred davu si bubeník Will Champion sadol za klavír a s frontmanom zaspieval ťahavú Us Against the World. Pridal sa aj gitarista Buckland, basák Guy Berryman a zaznela Speed of Sound v špeciálnom aranžmáne.

 

https://www.youtube.com/embed/cWCSXLDo9t0



Vrcholom večera bola klasika - skladba Fix you, ktorú si zaspievala aj zaplnená aréna. A ešte dlho potom, ako zhasli svetlá si dav pospevoval Pesničku roka 2008 Viva La Vida, a nielen preto, že Chris Martin pobozkal českú zem a lúčil sa s českou vlajkou. Ale aj preto, že napriek tomu, že Coldplay poslednými albumami strácajú punc jedinečnosti, v tom strednom prúde robia slušný vietor. A čo si budeme hovoriť - aj biznis.

 

menuLevel = 2, menuRoute = style/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
10. máj 2024 22:09